Tuesday, 5 May 2020

SET AYAM PENYET @HOME - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVID 19(DAY 48) RAMADHAN 2020

Iftar 10 Ramadhan 1441
Malam tadi mak aku masak Set Nasi ayam Penyet..
Licinn...
Sedap baq hang...


Set Ayam Penyet @ Home..
Sorang sepinggan..
Kenyang sampai malaz nak bangun dari kerusi....
Heeeee


Sorang 1 set...
Nasi Ayam Penyer versi simple
Mak aku cakap versi apa yang ada kat dapur



Nasi Putih
Ayam Goreng Panas-panas
Tauhu Goreng
Tempe Goreng
Sambal penyet
Ulam-ulam


Abang yang snap pic
Cerah la skit
Handphone abang camera cantik skit


Tapi tu ar...
Jenuh crop
Sebab siap nampak rice cooker la bagaišŸ¤£

NASI AYAM PENYET VERSI SIMPLE.. mak aku
8 ketul ayam -
3 sudu tepung beras
2 keping tempe hiris
2 keping tauhu - dihiris 6
Minyak untuk goreng
Ulam pucuk ubi rebus/kobis mentah/slad /timun

-Ayam digaul garam kunyit & sikit tepung beras.
-Tahu & tempe juga digaul garam, kunyit & sikit tepung beras.
-Goreng ayam, tempe & tauhu berasingam hingga garing

Sambal:
2 cili merah
1 genggam cili padi hijau
1 biji tomato masak
4 bawang merah
5 bawang putih
1 sudu teh pes asam jawa Adabi +
1/4 cawan air
1 sudu makan belacan
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula melaka/gula perang
minyak

- Panaskan anggaran 2 sudu minyak & goreng cili padi, cili merah & bawang-bawang hingga layu
- Goreng pula buah tomato hingga lembut
- Goreng pula belacan
- Blend semua bahan yang digoreng, garam,gula & air asam jawa.Jabgan terlalu halus,. Blend kasar.
- Panaskan 4 sudu minyak & tumis sambal hingga naik minyak. Sesuaikan rasa


Bahan Sambal


Sambal siap ditumis supaya tahan lebih lama

Bahan ulam boleh oilih ikut kegemaran


Ni pic minggu lepas..
Masa mak aku baru balik pasar banyak la juga sayur
Beberapa hari dapat la makan bangak sayur
Hari ini nak makan ngan nasi ayam penyet, dah tinggal timun, tomato & sikit salad jer.
Pun bolehhhhhh


Sorang 1 set...
Nasi Ayam Penyer versi simple
Mak aku cakap versi apa yang ada kat dapur
Coz dah seminggu x gi pasar
Sejak Perintah Kawalan Pergerakan "Covid 19 ni memang dah xleh sesuka keluarkan
Masa Fasa 1 lagi la langsung x berani keluar rumah...
Memang 1st week tu makan makanan dalam tin, telur & frilozen food jer
Mak aku la memang shock giler
Sampai nak makan maggi & telur pun mak aku hadkan
Sampai nenek cakap suruh mak aku jangan terlalu panic..
Kena makan jangan terlalu takut sampai kena sakit lain plak..
Fasa 2 mak aku dah mula gi pasar seminggu sekali
Fasa 3 pun seminggu sskali topup barang basah
Itupun mak aku kata xnak gi weekend takut ramai orang
Sanggup gi kedai yang memang dah tau harga lebih mahal semata-mata nak tempat yang x ramai orang
Setiap kali balil pasar mak aku x kasi aku ambil barang yang mak aku beli
Mak aku x kasi sesapa pun dekat sebelum mak aku mandi lepas balik dari pasar
Barang-barang yang dibeli juga maknaku x kasi sesapa pun usik..
Mak aku suruh biarkan jer 1 jam
Kecuali ikan @ ayam mak aku akan basuh sendiri

Nasi Ayam Penyet versi seimple mak aku
Sorang sepinggan
Kenyang sampai malas nak bangun dari kerusi
Sambal semangkuk penuh yang mak aku buat tu...licinnnnn


Pic kelam kabut sebab dah nak azan
Cepat, amik sorang sepinggan...

2 comments:

  1. Pesan mak cells, sayur kobis,Chinese cabbage, celery, leek, carrot Dan labu.. tahan lama.tu bleh Aja buat stock dalam fridge.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari tu mak kiter cakap kat pasar pun sayur ada sikit xde pilih.. Now dah PKPB maybe dah banyak pilihan... Nanti leh ar kita ikut mak kiter gi pasar...

      Delete