Thursday, 13 November 2014

MASTER CHEF JUNIOR SKAD 2014 : HIDANGAN UNTUK JURI...!!!

Cikgu cakap kumpulan yang siap boleh mula hidang sebab kejap lagi Juri akan sampai untuk bagi markah....
Cikgu suruh buat hidangan untuk 4 orang....
Cikgu kata juri dari pentadbir iaitu Guru Besar,Pn Hajjah Zauyah...GPK 1 Encik Rizan....GPK HEM,Puan Noratipah & sorang lagi aku x tau..
 Banyak kumpulan yang dah lama hidangkan kat meja hidangan...
Tapi kumpulan aku antara yang last la hidang sebab nak tunggu rendang daging tu kering memang agak lama la...Nasib baik sempat siap.......
Antara hidangan yang hidang paling awal...Bawal  Sweet Sout kot..
Telur Dadar,sayur & sambal belacan...
Rasanya kumpulan Imani ni...sebab ada kitchen towe yang bergulung tu..
Itu aku punyer tu...aku bawa dari rumah sebab mak aku suruh bawa..mak aku kata xyah bawa kain buruk..
Ntah bila plak dorang cilok aku nyer kitchen towel ni...patut la aku cari xde kat meja kitorang...hahahaha dah jumpa dalam gambar....kantoiiiii.....
 Ni rasanya kumpulan Marsya.Wani & the gang...rasanya lah...kalau salah sowiii
Sambal sardin.....Sayur Campur & Tomyam kot..
Air tu macam Teh O Ais...
Kumpulan Dania sebab nampak dalam gambar dalam camera ada mangkuk ulam tu kat meja dorang...
 X ingat kumpulan siapa ni...Ikan 3 Rasa..Sayur Campur & Air Carrot Susu
Ni Kumpulan lelaki kot sebab dalam gambar entri sebelum ni nampak Kumpulan Aidid ada sayur kangkung...
 Honey Chicken & Kobis Masak Lemak....rasanya ni group lelaki
Nampak sedap sangat ayam tu...
Masa tengok lauk ni memang aku plan nak minta sikit...tapi dah sibok-sibok tu aku dah lupa...

Ni aku tau kumpulan Shahirah sebab ada gelas kaki tu...
Ayam Masak Lemak Cili Api..Sayur apa ntah...
Salad Buah-buahan & Air Oren
Macamana aku tau...?
Sebab sebelum balik Shahirah ada mengadu kat aku yang dia bawa 4 gelas kaki tapi 1 dah patah kakinya..ada kawan yang jatuhkan gelas tu...
Patut la gelas dorang yang 1 tu x sama...
Dia kata nanti balik mesti kena marah ngan mak dia..
Kesian pulak aku dengar...
Tapi aku dah pujuk dia suruh cakap baik2 ngan mak dia nanti...lagipun bukan salah dia kan...

Ni Kumpulan Syasha & The Gang..
Asam Pedas Ikan Pari....Sayur Kacang Buncis....Sambal Belacan & Ulam..
Pengat Nangka & Ice Lemon Tea...
Hmm...nampak menarik & mengancam...
Syasha kata hidangan dia dengan hidangan aku nampak macam sengit...
Dia bisik kat aku masa aku tengah hidangkan makanan dari kumpulan aku...

Hmmm dah aku tuan punya blog ni...mesti aku nak boh pasal kumpulan aku lebih sikit kan.....heeee

Kad Menu kumpulan aku yang dah buat pada hari Isnin...
Hanya kumpulan aku yang ada Kad Menu ni......heee

Dah Tulis nama menu...
1. Rendang Daging Warisan Nenek
2.Kerabu Kacang Panjang Mengurai
3. Puding Ayu Manja
4. Air Sirap Selasihku Sayang...
Hahahaha...sebenarnya nama-nama menu ni mak aku yang cadangkan...
Masa minta mak aku print kad ni mak aku kata baik pilih nama yang klasik sikit...mak aku kan pendenagr setia Radio Klasik ...hahahaha
Kata mak aku...orang akan teruja nak makan bila namanya unik & menarik...
Mak aku siap bagi contoh...
Antara Nasi Putih dengan Nasi Putih-Putih Melati...
Tentu orang akan pilih Nasi Putih -Putih Melati...walaupun hakikatnya nasi adalah nasi yang sama...
Hmmm....bab2 ni aku terpaksa setuju ngan mak aku...sebab mak aku memang banyak idea & pengalaman....

Rendang Warisan Nenek kitorang buat 2 bekas sebab pinggan nak bagi nampak meriah...
Kerabu Kacang Panjang Mengurai
Lauk-lauk ni kitorang hidang dalam Nyiru Buluh...Beralas daun pisang
Nyiru ni ..mak aku yang suruh bawa..
Daun pisang tu amik kat tepi Laman  KH... belakang sekolah
Kata mak aku buatlah sesuatu yang lain dari orang lain kalau nak menang...
Hmm kan aku dah kata...mak aku banyak idea..
Mak aku selalu suruh aku amalkan petua yang Puan Jamilah bagi....
"Kalau nak kejayaan yang luar biasa...kenalah usaha yang luar biasa..."
Hmmm ayat ni la yang mak aku selalu ulang sampai aku dah boleh hafal dalam kepala...
Kerabu Kacang Panjang Mengurai.....
sebab ada tocang macam rambut mayang mengurai...macam dalam novel plak..
Tocang hiasan tu buat dari kacang panjang yang direndam dalam air panas...
Bila kacang tu dah lembut baru dibuat tocang supaya kacang tu x patah...
Hiasan tocang ni aku bawa dari rumah...1 mak aku buat...1 lagi aku yang buat..
Tapi rasanya yang ni macam yang mak aku buat sebab nampak kemas..Tocang yang aku buat rasanya nampak longgar sikit...
Ramai cikgu tertarik dengan tocang ni.....ustazah Naemah cakap tocang tu cantik & dia belum pernah jumpa...
Ustazah Naemah tu pandai masak & pinggan mangkuk & rumah dia cantik giler.....
Aku tau la sebab aku dah pernah pergi open house umag dia..
Puding Ayu Manja...
Hahahaha...nama mantain klasik...
Sebenarnya Caremel biasa je,,,
Imtisal yang cadangkan letak oreo tu...
Ceri merah tu aku bawa dari rumah...
Daun pandan yang bentuk  V tu   Farah petik depan Bilik Guru & aku guntingkan jadi V
Puding ni Syaza yang bawa..dia kan pandai masak dessert...
Piring & sudu kecik nipun Syaza yang bawa....
Air Sirap Selasihku Sayang...
Masa ni belum tuang dalam gelas...sebab juri  dok meja lain yang jauh lagi...
Bila juri sampai sini baru aku tuangkan air tu dalam gelas...
Cikgu Aida siap pesan suruh simpan air ni untuk dia segelas sebab dia terliur sangat Sirap Selasih ni...hehehehe
Asniza ngah posing sengsorang...
Oooo....x cakap nak bergambar ye...hehehehe
 Ustazah Hafifah bergambar dengan hidangan kumpulan kitorang...
 Meja Hidangan Kitorang memang jadi tumpuan cikgu2 amik gambar..
Muka aku memang tengah  penat gilerrr....
Harap2 kitorang juara lah ....!!!!heeee
Berkat cikgu2 bergambar kat sini..mana lah tau kan...
Sebab memang kitorang dah cuba yang terbaik...
Dah usaha...kami bertawakkal...
 GPK  Encik Rizan ....juri
Kumpulan Yasmeen tengah bagi oenerangan kepada En Rizan...
Guru Besar tengah rasa maknan kumpulan syerania...
 Juri dah nak sampai tu...hehehe
 Kenyang la Encik Rizan...
 oittt Azra...ko sempat peace lagi....
Terang ...jangan tak terang....kumpulan Syasha ni
 Debaran menunggu juri
 Ada lagi cikgu yang amik gambar ngan handphone..hehehe
 Aku tengah practice baca skrip nak terangkan pada juri
 Encik Rizan dah sampai kumulan aku

 Aik...En Rizan dah bawa lari rendang...hahahaha
 Encik Rizan memang suka amik gambar la...


 Peace...!!!!
 Guru Besar tengah amik markah kumpulan Syasha

 Muka GB berkerut sebab Ice Lemon Tea kumpulan Syasha manis yang amat...
Camana aku tau...?
Sebab lepas tu Syasha suruh aku rasa...
Memang manisssssss..
Aku suruh Syasha tambah ais...tapi Syasha kata dah xde makna sebb markah dah amik...


 Aku dengan penuh semangat memberi penerangan kepada Guru Besar sesopan yang mungkin...hahahahaha..
 Bagi markah banyak2 tau Pn Zawyah...hahahahaha
TAPI MARKAH BELUM DIUMUMKAN....!!!!!
Cikgu Syikin kata tunggu Malam Gala Thn 6 hari Jumaat nanti...huhuu


Aduh...aku dah penat...nak tido...








No comments:

Post a Comment