Friday, 7 November 2014

IKUT MAK AKU AMIK KAKAK KAT JOHOR...

Ni kalau cikgu BM aku baca tajuk entri ni..mau kena berleter 3hari 2malam ni....buat ayat langsung x boleh pakai....hahahaha...

Jalan nak ke Segamat.Masa  ni dah kuar dari hiway PLUS dah pun...Nampak macam gunung desepauti awan..Bila tanya mak aku...mak aku kata agaknya tu la Gunung Ledanng kot...kot je..sebab mak aku kata diapun x pasti sangat,,,

Jalannya ..."umpama ular kena palu..."  Haaa..maksudnya keadaan jalan yang bengkang-bengkok....heee belajar perumpamaan hari ni..Tapi betul..jalannya memang macam tu & sunyi plak tu..X banyak knderaan yang lalau-lalang..
Kata mak aku nasib baik juga kiri jalan tu ladang kelapa sawitnya dah ditebang...cerah la sikit...

Citer aku gi amik kakak kat Johor ni dah nak masuk 3 minggu dah pun..tengoklah tarikh kat gambar tu 17 Oktober...tapi 2014 tau..bukan 2011...hmmm aku pun xtau camana dah sebulan camera aku tu salah setting date..hari ngan hari ngan bulan tu betul dah...tahun boelh reverse jadi 2011....hahahaha
Kalau 2011 maknanya aku baru darjah 3 & kakak baru form 3 la...camana nak study kat universiti kalau umur kakak baru 15 tahun...hahaha

Jalan dia memang lengang & sunyi je..Kata mak aku,kalau memalam memang x berani nak drive sini...Masa ni dah nak sampai Segamat dah pun...Aku ngan mak aku bertolak dari rumah pukul 7.30 pagi...Haaaa time tu mesti dorang kat sekolah aku tengah perhimpunan hari Jumaat..Aku plak dah bagitau cikgu kelas yang aku x datang sekolah sebab nak ikut mak gi amik kakak kat Segamat..Lagipun UPSR dah habis kan...!!!!
Mak aku kata mak aku amik cuti juga sebab memang kena amik kakak hari Jumaat 17 Oktober tu..
Dah sampai kolej kakak...Kakak tengah mengira barang2 dia sebelum nak hangkut masuk kereta..
Aku cuma tengok dari pintu je...Gambar ni pun mak aku yang tolong snap dari dalam bilik kakak..
Kenapa  aku x masuk..?
Hee..ingat aku berani ke nak masuk bilik kakak suka2 hati...Kat rumah pun aku memang xkan masuk bilik kakak kalau xde benda penting sangat..Ingat kakak aku tu senang2 ke nak abgi aku masuk bilik dia...kena hantar surat permohonan 3 minggu awal doh.....!!!!! hahahahahaa
Masa ni kakak tengah bawa turun beberapa beg dia ke kereta..Baru aku berani masuk dalam bilik dia...Kosong xde orang..Kakak kata semua roomate dia dah balik hari Khamis..Sebab mak aku x dapat amik hari Khamis ,kakak kata malam tu dia tumpang tidur bilik kawan dia sebab takut nak tidur sengsorang...
Huh...penuh bonet kereta.....Kakak kata semua barang kena bawa balik sebab cuti sem...Nanti sem depan semua orang kena duduk bilik lain dah..Dah x duduk bilk yng sama.Sebab tu kena bawa balik semua barang...
Ooooooo...camtu...


Aku mana la tau sebab aku x pernah duduk asrama...
Tapi harap2 tahun depan aku akan dapat duduk asrama...hehehe
Kalau xdapat duduk asrama MRSM pun...dapat duduk Asarama Sekolah Seni pun xpe...hehehe
Sebabnya minggu lepas aku dapat interview sekolah seni ...Aku harap sangat agar dapat belajar kat sekolah seni tu. Masa interview tu dia ada tanya aku...Kalau dapat sekolah seni tu kat Johor atau Sarawak,aku nak pergi ke x...?
Kata cikgu yang interview tu kat Malaysia ni hanya ada 3 buah Sekolah Seni...1 kat Shah Alam tempat aku interview ni...
1 kat Johor
& 1 lagi kat Sarawak...
Tapi cikgu tu kata 2016 nanti akan dibuka di KL..
Sekarang ni yang KL sedang menumpang di SMK Shah Alam tempat aku interview ni...nanti 2016 yang Shah Alam semua akan pindah KL la..
Cikgu yang interview tu banyak tanya pasal teater la sebab aku mohon bidang teater..
Aku kena nyanyi...berlakon macam2 watak
Aku suka....
Asal jangan suruh aku menari je...
Sebab bab menari ni,,aku memang kayu la...hahaha

Hmmm...sah2 la aku jawab nak..
Kalau dapat Sarawak pun aku nak gi...
Best sebab masa interview tu cikgu tu sporting...
Hensem plak tu...!!!!
Haram-harap aku lulus la interview tu...& dapatlah study kat sekolah seni tu...
Eh...banyak melalut plak aku..
Masa ni kakak tengah serah kunci . Kakak kata ni kat pejabat pentadbiran..Sian kakak kena bayar denda..Padahal tu slah roomate kakak.Kakak kata sebab kakak orang terakhir yang kuar dari bilik asrama,semua roomate kakak suruh kakak pulangkan kunci tapi sorang roomate kakak ni dah hilangkan kunci tapi x ganti balik.Sebab kakak yang gi hantar kunci tu,,kakak plak yang kena bayar denda..roomate yang hilangkan kunci tu dah balik hari Khamis..
Aku yang dengar citer kakak memang x puas hati arrr....
Rasa nak marah sangat...kakak pun nak marah juga ..tapi kakak kata nak marah camaner sebab roomate tu dah balik...
Tapi mak aku plak kata...x pe lah bayar je lah....& jadikan pengajaran
Tu semua pengajaran & pengalaman..lain kali kena la hati2..
Sem depan maknanya suruh masing2 hantar sendiri la...
Jangan biarkan orang pekena kita
& yang paling penting kita jangan aniaya orang lain..

Sambil dengar mak aku berleter...
aku amik la gambar dari tingkap kereta jew...
Cantik asrama dorang..
Tapi mak aku kata asrama kat universiti cantik la sikit & 1 bilik hanya kongsi 2-4 orang je..
Kalau asrama sekolah mak aku kata biasanya x panggil bilik..panggil dorm & kongsi ramai-ramai dalam 20 orang ke..
Asrama universiti kena makan kat cafe & bayar sendiri-sendiri..
Asrama sekolah makan kat Dewan Makan & parents bayar sikit ..kerajaan bayar sikit
Oooo...camtu ke..
Hmmm..dalam mak aku pot-pet2...dah pun sampai kat gate nak kuar dah pun....
Tapi sebelum tu kakak ajak mak aku pusing2 dalam kampus tu sebab aku nak tengok tempat kuliah kakak..nak tengok cafe..nak tengok tempat kakak selalu joging & nak tengok semua la..
Kasi bakar sikit aku punyer semangat belajar supaya dapat masuk universiti macam kakak..hehehe

Pastu kakak ajak mak aku singgah kat Air Terjun kat Kaki Gunung Ledang tu...
Kata kakak ramai dah kawan-kawan dia yang gi situ...tapi kakak kata dia x berani nak ikut.
Mak aku pun belok la masuk ikut signboard tu.....
Kitorang masuk....mak aku drive...drive lagi.....drive lagiiiiiii..drive.lagiiiiiiiiiiiiiiii
Makin lama..makin jauh masuk dalam kawasan kelapa sawit..
Rasa seram la pulakkkk...
X jumpa pun air terjunnya..
Lama-lama aku terus ajak mak aku kuar semula...
Xpayah la gi cari penyakit....dah la jalan tu sunyi...hutan kelapa sawit..
Eiiiii....seram doh...
Akhirnya mak aku u-tern & kuar balik kat jalan besar..
Haaaaa.baru lega..
Pastu kakak ajak mak aku singgah Pekan Tangkan untuk beli kain..
Best....banyak kedai kain baju macam2 warna...
Tapi masa tu bateri camera aku dah kong.....!!!!
X dapat la amik gambar...
Hahahaha....padan la muka aku...!!!

No comments:

Post a Comment