Friday, 7 November 2014

KEM MEMBACA 1 MALAYSIA 2014...


Pada hari Selasa yang lepas bersamaan 4 November aku bersama 2 orang rakanku telah berpeluang untuk menyertai Kem Membaca 1 Malaysia (KM1M) di Perpustakaan Kuala Lumpur,Cawangan Taman Tun Dr Ismail.
Hahahahaha...ayat skema macam buat karangan laporan....
Ni kan kem membaca..so,ayat kena skema la sikit heee
 Kami adalah kumpulan pertama  tiba di Perpustakaan Kuala Lumpur @ Library KL cawangan TTDI tu seawal pukul 7.10 pagi yang mana pintu pagarnya masih berkunci rapi.
Sebenarnya pukul 6.15 pagi aku dah bergerak dari rumah kerana mak aku & kakak yang akan hantar. Pastu pergi amik Najwa & Syasha plak kat Damai Budi..Nasib baik rumah dorang dekat-dekat.Pukul 6.45 pagi bergerak dari rumah Syasha.Pukul 7.10 dah sampai.Apa yang kelihatan hanyalah 3 buah bas Perpustakaan Bergerak yang masih belum bangun dari tidurnya..hahahahaa
Bas ni aku tau la sebab setiap Isnin berselang seminggu pasti bas bergerak ni datang ke sekolah kami.
Dalam surat tu tulis akan mula pukul 8.00 pagi.Tapi mak aku yang suruh kitorang semua gerak awal sebab mak aku kata dia x suka lambat2 nanti jem akan buatkan stress & lagi lambat sampai..huhuhu

Mak aku kata kalau ofis mesti pukul 8.00 baru buka..
Alamak..xkan nak tunggu dalam kereta sampai pukul 8.00..?
So,mak aku ajak kitorang ronda dulu cari kedai makan untuk sarapan..
Tapi kakak plak kata dalam surat tu ada tulis yang sarapan disediakan..
Dalam masa dok baca surat tu..kakak kata gate ni macam pintu belakang je sebab xde signboard apa2 pun.
Pastu kakak ajak mak aku pusing lagi cari pintu depan..
Betul la...ni pintu belakang...patut la xde orang...hahahaha
Masa ni kitorang dah masuk ikut pintu depan.Sebab library tu belum buka lagi..kitorang lepak kat tangga je sambil minum milo..Milo beli kat mesin air la....
Yang kasut putih tu Najwa
Yang tengah mukanya putih tu Shasya..
Yang muka paling bolat tu sapa lagiiiiii......haku la...hahaha
Masa ni library dah buka....Apa2 pun amik gambar dulu kat kaunter library ni....
 Ni plak dah tukar baju...kitorang dah janji pakai baju pengawas warna biru tu ...Tapi dah dorang bagi baju merah ni plak..
Semua peserta kena pakai baju merah ni...
Masa dah siap sarapan..Makan Nasi Lemak
 Sementara menunggu ada sekolah yang belum sampai la..nak tunggu persipan tempat la...aku,Najwa & Syasha belek2 la novel yang banyak tu....
Sebab kitorang semua memang x pernah datang lagi library ni...so,kitorang pun explore la....
Ni ruang untuk guna internet kot sebab ada komputer
Aku memang x tentu arah la sebab banyak sangat novel yang best2....
 Kitorang dah berpakat nak pinjam novel2 ni lepas habis kem nanti...
 Syasha tu lagi la pegang novel tebal giler tu...mau seminggu baru leh khatam tu..hahahaha
Aku dah pilih dah 2  buah novel cintan-cintun...hehehehe aku ni nampak je cam ganas...tapi dalam hati ada taman ko...hahaha
Aku suka novel cinta ni sejak terpengaruh ngan Achik la...
jangan marah achik...!!!!

Tengah syok2 pilih novel....dorang dah panggil untuk aktiviti ....
 Ada 8 buah sekolah kebangsaan
8 sekolah Tamil
8 sekolah Cina

 Posing jap....
Yang x bestnya....kena pecah2...campur2..ngan sekolah cina & tamil...huhuhuhu
Sib baik dorang tu x speaking Tamil & speaking Manderin...
Aaeleh...camana nk speaking tamil @ manderi kalau dah sorang Cina,sorang India & sorang Melayu...hahahaa
Kan namapun Kem Membaca 1 Malaysia...tu yang dorang campur2 bangsa setiap kumpulan...
Aktiviti kat padang....kira macam sukanika la...

 Masukkan bola dalam baldi...
Aku tengan exited baling bola...
Yang pegang baldi tu aku x ingat dari sekolah tamil mana....tingginya dia..
Yang dok jenguk2 kepala kat bontot aku tu plak dari sekolah cina...pun aku lupa dari sekolah mana...
 Tapi kitorang sembang2 la juga...Guna Bahasa Melayu la...
Kalau guna Bahasa Cina aku ngan kawan India tu x faham..
Kalau guna Bahasa Tamil..aku ngan kawan yang India lak x faham...
Nak speaking English ...dorang takut aku x faham..
Heiiii...tolong sikit ye...!!!!
Ingat aku jakun sangat ke x tau english.....!!!!
 Kakak kata sepanjang tunggu aku habis aktiviti....kakak layan novel je kat library....
Sebab aku dah habis aktiviti....kakak blm habis lagi baca novel...
Maka kakak pun gi la isi borang buat member card....
Kakak kata kena bayar RM16.....untuk setahun
Boleh pinjam 3 buku & 1 CD
Kakak kata dia pinjam 2 novel je....


 Dalam pukul 1 petang selesailah semuanya....Dapat la sijil & cenderahati...
Sebelum balik aku ngan Najwa & syasha nak pinjam la novel yang dah pilih tadi tu...
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....
x bolah la pulak...
Staff dia cakap yang tu untuk umur 13 tahun ke atas...
Kitorang hanya layak pinjam buku di bahagian kanak2 jew....kwang3...!!!!!
Makanya pinjam la buku kat bahagian kanak-kanak kat bawah tu,....
guna kad najwa...pinjam sorang sebuah...
Pastu balikkkkkkkk




No comments:

Post a Comment