Saturday, 20 August 2022

BEBOLA PEDAS UBI KAYU

Kadang ada juga kerajinan datang bertandang mengalahkan rasa malas .hihihi


Dengan sedikit kerajinan itu pagi ni saya buat bebola pedas ubi kayu.


Cekodok Ubi Kayu Parut  saya rasa lagi sesuai namanya.Tapi kita bagi la nama yang sedap sikit ya..untuk menarik minat anak-anak mencubanya.Kalau bagi nama cekodok ubi kayu rasa macam depa kurang keinginan nak cuba.Agaknya lah....


Isi dalamnya..
Luarnya garing dan dalamnya kenyal-kenyal sebab guna ubi kayu parut.Kalau guna ubi kayu rebus teksturnya gebu.Saya hanya ada ubi kayu parut sahaja.

Itupun ubi kayu frozen yang entah zaman bila dalam freezer tu..Hihihi
Kalau ada banyak ubi kayu atau kalau ada ubi kayu tapi tak rasa nak makan..saya akan frozenkan.Caranya boleh rujuk PETUA SIMPAN UBI KAYU...kat sini


Saya guna dalam 1 cawan++ ubi kayu parut

Tambah ½ bawang besar dadu halus,daun sup,cili merah( tapi saya guna cili padi merah) garam dan ½ kiub bilis.

Gaul rata...


Bulat-bulatkan sampai habis.


Goreng sambil balik-balikkan hingga garing keemasan.

BEBOLA PEDAS UBI KAYU PARUT

2 cawan ubi kayu parut
½ bawang besar- dadu halus
1 cili merah(nek.lagi pedas gantikan dengan 5 cili padi- hiris halus
2 tangkai daun sup+ daun bawang 
½ kiub pati bilis.
garam,secubit gula & minyak goreng.

1.Campur ubi parut bersama bawang,daun sup,cili merah garam,secubit gula dan kiub bilis.Gaul rata 

2. Bulat-bulatkan sebesar  fishball dan buat hingga selesai 

3. Panaskan minyak yang banyak dan goreng hingga keemasan.Sentiasa balik-balikkan.

*** Untuk idea menarik minat anak-anak kecil, boleh cucuk pada lidi  3-4 biji seperti sate.
Untuk jamuan kecil boleh cucuk sebiji-sebiji dengan lidi cungkil gigi..


8 comments:

  1. Bukan lagi kreatif, tapi sudah capai tahap inovatif! Tahniah Mama Cella. Di sebalik timbunan menu fushion, western dll, Mama Cella terus ketengahkan menu berasaskan bahan tradisi kita.

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap tu.. tak pernah buat bebola ubi kayu..
    Totally into traditional cook..

    ReplyDelete
  3. Tentu sedap hingga menjilat sudip

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Hihihi...nanti kalau ada stok ubi kayu ka..try la...🤭

      Delete