Kadang ada juga kerajinan datang bertandang mengalahkan rasa malas .hihihi
Isi dalamnya..
Luarnya garing dan dalamnya kenyal-kenyal sebab guna ubi kayu parut.Kalau guna ubi kayu rebus teksturnya gebu.Saya hanya ada ubi kayu parut sahaja.
Kalau ada banyak ubi kayu atau kalau ada ubi kayu tapi tak rasa nak makan..saya akan frozenkan.Caranya boleh rujuk PETUA SIMPAN UBI KAYU...kat sini
Saya guna dalam 1 cawan++ ubi kayu parut
BEBOLA PEDAS UBI KAYU PARUT
2 cawan ubi kayu parut
½ bawang besar- dadu halus
1 cili merah(nek.lagi pedas gantikan dengan 5 cili padi- hiris halus
2 tangkai daun sup+ daun bawang
½ kiub pati bilis.
garam,secubit gula & minyak goreng.
1.Campur ubi parut bersama bawang,daun sup,cili merah garam,secubit gula dan kiub bilis.Gaul rata
2. Bulat-bulatkan sebesar fishball dan buat hingga selesai
3. Panaskan minyak yang banyak dan goreng hingga keemasan.Sentiasa balik-balikkan.
*** Untuk idea menarik minat anak-anak kecil, boleh cucuk pada lidi 3-4 biji seperti sate.
Untuk jamuan kecil boleh cucuk sebiji-sebiji dengan lidi cungkil gigi..
Bukan lagi kreatif, tapi sudah capai tahap inovatif! Tahniah Mama Cella. Di sebalik timbunan menu fushion, western dll, Mama Cella terus ketengahkan menu berasaskan bahan tradisi kita.
ReplyDeleteKita orang kampung....
Deletehihihi
Nampak sedap tu.. tak pernah buat bebola ubi kayu..
ReplyDeleteTotally into traditional cook..
cuba la ..mana tau kena dengan selera
DeleteTentu sedap hingga menjilat sudip
ReplyDeleteAlhamdulillah...
DeleteTengok pun dah taw sedap
ReplyDeleteHihihi...nanti kalau ada stok ubi kayu ka..try la...ðŸ¤
Delete