Semalam...Sabtu pagi seusai subuh,terus mengadun bahan untuk buat Biskut Dahlia.
Adun juga 4 ketul butter...
SAMPRET DAHLIA ...
1 ketul butter
¾ cwn gula icing
1 telur
1 camt esen vanila
1 cwn tpg kastad ( yang ni memang saya hanya akan cari Bird's custad)
1 1/2 cwn tpng jagung( saya guna sebarang brand saja)
Tepung gandum ikut keras yang sesuai( saya guna tepung cap rose merah)
ceri-potong
1. Mix butter & gula icing sampai putih
2.Tambah telur & vanila
3. Tambah tepung jagung & tepung kastad.Mix lagi sampai rata
4.Guna tangan untuk tambah tepung gandum sikit demi sikit hingga agak2 boleh picit dalam acuan...Cuba masukkan dalam acuan & tekan untuk pastikan keras atau lembik..
Adunan kena lembut baru mudah nk picit...Tapi jgn terlalu lembik sbb kalau lembik sangat nnt masa bakar bunganya akan "tidur".. Kalau keras susah nk tekan..agak2 la ye..
6. Tekan dalam dulang & hias dengan ceri potong
7.Bakar suhu 180 & agak2 dlm 20-25 minit..
Tips: guna gula icing lebih baik dari gula kaster..kerana gula icing senang hancur...Kalau gula kaster x betul2 hancur nanti masa bakar bunganya kembang & x cantik..
Edit:
Saya dah try & error lagi... Jika guna gula pasir yabg dikisar sendiri...kurangkan sukatan .Guna hanya ½ cawan gula kisar kerana gula pasir kisar lebih manis berbanding gula icing
*Tambahan tips..jika terpaksa guna gula kaster,kurangkan sukatan kepada 500gm sahaja untuk 4 ketul butter tu kerana gula kaster lebih manis berbanding gula icing.
*** Untuk 4 ketul butter
( 250gm x 4) ni saya guna 600 gm gula icing,500gm tepung jagung,1.5 paket bird"s custad dan +- 1paket tepung rose)
Hasilnya boleh dapat 6 balang panjang ( tak ingt pula kod balang tu)
Dahlia cantik dan sedap adalah bonus. Nak dibawa terbang ke Moscow pulak, bertuahlah awak Dahlia.
ReplyDeletehahaha...kan..
DeleteRezeki Dahlia..
Rezeki 🌹dipuja pasangan bercinta.Rezeki bunga raya jafi bunga kebangsaan🌺
hihihi
Cantik betul..geram kite tengok haaaaa.. bebila sok nak merasa jugak la..nak order
ReplyDeleteIn shaa Allah kalau dizikir2 ..manjadi doa🤭
DeleteRajinnya membiskut
ReplyDeleteHihihi....dulu biskut kita jumpa time raya ja...Jaman naw boleh makan every day..Tapi tu la dah kurang nilai sentimentel nya
Deleteterliur nengok dahlia akak, kalau dekat tingin kita nk ngodernya
ReplyDeleteKalau jenis tak mudah hancur..nak ja kirim kawan-kawan merasa..Tapi takut ya jadi "sagon"..Tau dak sagon?🤭
Deleterajiinnyer buat bisikut dahlia yg sedapp ;p
ReplyDeleteHihihi...
DeleteBelum makan dah cakap sedap..
Kalau makan...harapnya lagi sedap🤣
Assalamualaikum kak, kalau saya nak oder mcm mana?..teringin sgt2 dah ni..plizz
ReplyDeleteAllahu ..
DeleteMacamana nak tolong ni
Saya pun ikut berselera tengok biskut dahlia. Rasa buskut ni makin sedap kalau bukan waktu hari raya.
ReplyDeleteBenar sekali..
Deletebiskut akan lebih nikmat makan ketika bukan musim raya..hihihi