Asam pedas ayam dengan belimbing buluh.Lauk lunch hari ni
Menghabiskan belimbing buluh kuning yang disedekahkan rakan sekerja.
ASAM PEDAS AYAM BELIMBING BULUH
½ekor ayam -potong 8
1 mangkuk belimbing buluh (+-20biji)
1sudu teh pes asam jawa Adabi (bancuh dengan 1 cawan air)
1 serai _ketuk
1 sudu garam
1 sudu teh gula perang
¼cawan minyak
Bahan Blend:
1 cawan cili blend halus (+-30 cili kering)
1 bawang besar
5 bawang putih
5hiris lengkuas
5 hiris halia
1 ketul kecil kunyit
1.Rebus dulu cili kering.
2. Blend cili kering ,bawang besar,bawang putih,lengkuas & kunyit.Blend sampai halus
3. Panaskan agak2 la 1/4 cawan minyak & tumis bahan yang dah blend sampai garing dan naik minyak.Masukkan juga serai
4. Masukkan ayam & biar sampai 1/2 masak.Masukkan juga belimbing.
5. Masukkan air asam jawa cair @jika tiada asam jawa gunakan 2 keping asam keping,garam,sikit gula..Kalau x guna air asam jawa..Masukkan air agak2 tenggelam ayam tu.
6. Biar mendidih hingga ayam empuk & belimbing lembut .
7. Sebelum angkat baru masukkan daun kesum supaya timbul bau asam pedas tu...(tapi hari ini tiada stok daun kesum)
**** Walaupun guna belimbing buluh yang memang masam tapi mak aku tetap guna asam keping kerana belimbing tu tifak dibelah-belah..Belimbing tu tidaklah masam sangat sbb dimasukkan sebiji-sebiji & masak sampai betu-betul lembut...
Tambah air hingga belimbing & ayam tenggelam.
Masak beberapa jam lebih awal sebelum makan supaya kuh lebih pekat & sebati serta belimbing menjadi lebih sedap.
kita telan2 ailio tengok posting ni, hihi
ReplyDeleteHihihi...Asam pedas SK lagi mengancam.Tapi kalau belimbing tu memang akan telan ailio la sebab dah boleh bayang kemasamannya kan..
DeleteUnik hidangan asam pedas dengan asam belimbing. Sedap juga ada rasa masam asam belimbing tu. Saya pun tak pasti yang kuning tu kurang masam, kadang saya pun main ambil je yang kuning tu buat masak. Tak tahu pulak yang tu kurang masam. hihi
ReplyDeleteSedap ada belimbing .Masamnya buat rasa celek mata kata orang...hihihi
Delete