Saya suka isinya yang keras tapi sedap.Pada tekak saya lagi sedap verbanding ikan tenggiri. Ikan tongkol ni kalau mak saya suka beli yang jenis tongkol putih @ ikan tuna. Tapi saya tak minat sebab tongkol putih isinya lembut macam tenggiri. Saya lagi suka tongkol hitam yang memang keras macam tongkol kayu.. Hihihi
SAMBAL IKAN TONGKOL
5 keping ikan tongkol gaul garam kunyit
1cawan cili kisar(cili boh)
1 bawang besar - blend halus
3 bawang putih - blend halus
1 bawang besar-hiris bulat
1 tomato masak-belah 6
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
Minyak masak
1. Panaskan minyak & goreng ikan hingga garing
2. Dalam minyak yang sama tumis bawang-bawang blend & cili blend
3.Tambah asam, garam & gula perang. Masak sampai naik minyak.
4. Masukkan ikan goreng, tomato & bawang hiris. Masak hingga bawang lembut. Sesuaikan rasa
Masak lemak, kari pun sedap.
ReplyDeleteKari saya biasa masak. Masak lemak belum lagi. Terbayang pulak masak lemak campur belimbibg
DeleteAkak jarang beli ikan tongkol sebab kalau digoreng jadi keras macam kayu.Yalah kita selera masing2 kan.Ingat dulu zaman akak kerja kawan kerap bawa bekal lauk ikan tongkol,katanya suami dia suka.
ReplyDeleteHihihi.. Saya suka sangat ikan tongkol ni. Anak-anak saya tak suka. Betul la selera tak sama
DeleteSedap ni makan dengan nasi kuning.
ReplyDeleteIsh, teriba pula terbayang ni.. Sedapnya. Kalau kat Sabah ikan fresh lagi la sedap tu cikgu
Delete