Sunday 3 May 2020

KARI UDANG DENGAN KACANG BUNCIS-PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN-COVID 19(DAY 46)RAMADHAN 2020

Hari ke 47 Perintah Kawalan Pergerakan
Puasa plak dah masuk hari ke 9..

Kari Udang Dengan Kacang Buncis
Lauk iftar semalam
Puasa ke 7

Kari Udang Dengan kacang Buncis
Tapi ada tambahan telur?
Mak aku cakap kan abang x makan seafood
So, telur tu untuk abang la..
Tapi kalau sesapa nak makan juga telur tu
Amik jer lahhhh....


Kari Udang Dengan Kacang Buncis ni mak aku masak sama ngan Pulut Mangga Harumanis Kedah tu..
Dah lama x makan Gulai Udang Dengan Kacang Buncis ni..
Kalau nenek datang KL @ kalau balik Kedah mesti nenek akan masak Kari Udang ni
Tapi nenek panggil Gulai Udang..
Gulai Udang nenek masak memang best in the world..
Tengok jer pun dah tahu gulai nenek sedap
GULAI UDANG KACANG BINCIS YANG NENEK MASAK... KAT SINI
Mak aku masak memang sedap,
Tapi kari nenek lagi sedap.
Mak aku pun selalu juga masak KARI UDANG KACANG BUNCIS.... macam kat sini
Tapi opkos la xleh lawan nenek nyer gulai
Nenek selalu citer kalau gulai udang sedap makan ngan pulut lemak..
Haaaa.. Kali ni dapat aku makan gulai udang ngan pulut lemak sebab mak aku juga masak pulut lemak untuknmakan ngan mangga..
Masa iftar makan pulut mangga
Lepas tarawikh makan lak pulut ngan gulai udang.
Kira moreh la..
Memang sedap la
Tapi.....
Hari ni mata aku bengkak..
Mata aku sebelah kanan memang tengah problem sekarang..
Makan lak udang...
Sebelum ni pun kalau makan seafood yang x fresh memang bibir aku akan gatal & tebal..
Ni mata & bibir la dua-dua effect
Kalau seafood fresh ok jer xde allergic


Bila mak aku beli udang?
Mak aku cakap udang ni dah 2 bulan membeku dalam peti ais..
Kalau dah 2 bulan maknanya sebelum Perintah Kawalan Pergerakan la.
Lamanya udang tu hibernate dalam freezer๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
Mak aku cakap ada 15 ekor udang tu
Mak aku makan sekor jer
Mak aku memang xminat seafood kecuali ikan.
Mak aku kutip makan kacang buncis jer
Kakak pun aku rasa makan x sampai 5 ekor kot..
Sebab aku rasa aku makan memang banyak... Sahur pun aku makan sampai habis
Aku memang seafood lover
Paling aku suka.. Ketam
Cuma jarang dapat makan..
Doakan aku dapat UNISZA kat Trengganu
Kat sana dorang kata seafood murah & fresh..
Aku memang apply masa isi UPU  sebab kat sana ada course yang aku minat..
Yang kena dengan minat & jiwa aku
Doakan aku tau... !!!
Mana tahu dalam ramai2 yang doa tu ada yang ุงู„ู„ู‡ dengar & terima doanya untuk aku
Jangan lupa  juga doakan untuk aku
& semoga ุงู„ู„ู‡ makbulkan juga doa yang lain.. Tapi aelitkan sikit doa untuk aku..
๐Ÿ˜˜





GULAI UDANG KACANG BUNCIS
1/2 kg udang
1 cekak kacang buncis
2 cawan santan pekat
1 paket kecik rempah kari ikan/ udang
1 asam keping
garam secukup rasa
2 bawang merah
1 bawang putih
2 sudu minyak
4 biji telur rebus(saja tambah) 

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah & bawang putih hiris

2. Masukkan rempah kari yang dibancuh bersama 1/2 cawan air

3. Masak hingga naik minyak

4. Masukkan udang dan kacau hingga udang kecut

5. Tambah santan pekat dan asam keping serta garam.

6. Bila mendidih masukkan kacang buncis potong & telur rebus

7. Sesuaikan rasa

1 comment: