Saturday 20 April 2019

KARI UDANG KACANG BUNCIS

acle 
Kari Udang Kacang Buncis..
Lauk dinner semalam....Jumaat
Balik singgah Hero beli barang..
Mak aku belik udang
Mm...jarang mak ang nak beli udang...
Selalunya kalau balik Kedah baru makan udang sebab nenek beli
Kalau nenek datang KL pun nenek mesti selalu beli udang..
Seingat aku...kalau bulan puasa ada la sesekali mak aku beli udang
Tapi ni tetiba lak mak aku kata nak beli udang...
Asalnya mak aku kata nak cari Sotong Kembang sebab kakak dah lama request nak makan sotong kembang...
Tapi tengok tempat sotong kembang tu dah la mahal...
Pastu hanya da 2 tentacle jer..
Abdomen dah habis...
Sebab tu mak aku tak jadi beli
Mak aku tanya aku nak udang ke..?
Haaaa.....pucum dicita ulam mandatang...
Heeee....peribahasa ni aku baru hafal sejak tahun lepas...


Balik mak aku masak Kari Udang Camour Kacang Buncis.
Mmm.....tingat kari nenek la
Sebab nenek suka sangat kalau beli udang...
Nenek akan masak Gulai Udang Campur Kacang Buncis...
Sedap bai...!



Tapi jujurnya Kari Udang by nenek lagi mengancam..
Sedap dia lain macam...
Bukan aku jer cakap macam tu
Mak aku pun agree with me..
Haaa.....harap mak aku x kecik hati
Sebab memang Kari Udang Nenek lagi POWER...!!
Walaupun  resipi  sama ngan nenek
Tapi rasa kari udang nenek best in the world....!
Resipi nenek pernah dah post dalan entri
GULAI UDANG KACANG BUNCIS...kat sini...


GULAI UDANG KACANG BUNCIS
1/2 kg udang
1 cekak kacang buncis
2 cawan santan pekat
1 paket kecik rempah kari ikan/ udang
1 asam keping
garam secukup rasa
2 bawang merah
1 bawang putih
2 sudu minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah & bawang putih hiris
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh bersama 1/2 cawan air
3. Masak hingga naik minyak
4. Masukkan udang dan kacau hingga udang kecut
5. Tambah santan pekat dan asam keping serta garam.
6. Bila mendidih masukkan kacang buncis potong
7. Sesuaikan rasa

Ingatkan mak aku nak buat Udang Goreng Kunyit..
Rupanya mak aku nak masak kari
Kata mak aku sebab nak kasi warna udang tu cantik, mak aku kata goreng dulu udang tu
Tapi nenek style,mak akuncakap memang xde goreng pun..
Terus masukkan dalam rempah dan masak macam kari ikan
Mmm....mak aku kata kalau dalam culinary ini dipanggil derhaka ...!
Hahahaha....bapak kelakar...siap ada derhaka...!
Macam Si Tanggan ke...?


Kacang Buncis pun mak aku belasah masak sebatang- sebatang whitout potong..
Dah macam sayur kangkung permintaan rombongan Melaka ke China..
Haaa....ingat x citer kangkung tu..
Kalau x ingat...sila tanya mak ko..!
Sebab aku pu  dulu mak aku yang citer...
Ada yang aku ingat,ada yang dah lupa.


Kari Udang Lacang Buncis Todak Dipotong
Haaaa.....nama baru..
Mak aku kata sebab selalu kalau western dorang masak french bean ni xde potong- potong pun..
Tapi mak aku juga pesan......
Kalau depan nenek ..jangan sesekali x potong kacang buncis ni...!
Nanti nenek cakap anak dara loklaq...
Haaaa.....loklaq tu apa...?
Mak aku cakap itu bajasa Kedah...
Loklaq mean .....TAK SENONOH la..
Hahahaha....
So,kalau rasa nak kahwin ngan lelaki Kedah...
Potong dulu sayur kacang buncis tu...
Supaya anda tidak dikategorikan sebagai loklaq...!!
Hahahaha....
Kalu jadi menantu mak aku xper lagi sebab mak aku boleh terima kot menantu  loklaq,tak potong kacang buncis...!!


Siap ada dessert la...
Green grape...
Manis....


Nasi Kukus ....
Live dari dalam rice cooker
Panas- panas lagi....
Masak 1 mug ni...
Makan berdua ngan mak aku memang x habis..
Kakak masa maghrib kata nak makan...
Tak makan pun....



Lauk mak aku...
Ikan Masin Goreng Cili Vawang & Daun Kari..
Bau dia.......aummmm....

2 comments:

  1. Salam...
    Sedapnya lauk Dan ikan masin...
    Wow bagus kalau satu cawan tak habis. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee......gang mak kiter lerr tew...
      Bukan 1 cawan..
      Taoi 1 mug...hahahaha

      Delete