Friday, 11 January 2019

SAYUR GORENG TEPUNG PEDAS

 Sayur Goreng Tepung Pedas
Haaa.....jadi vege jap


 Orang kata makan sayur bagus untuk diet dan kesihatan
Tapi kalau sayur goreng celup tepung macam ni healty kerrrrr...?
Hahahaha....sapa nak makan makan jer
Cam aku ngan mak aku ni
Kalau xnak makan....
Rugiiii...!!!!
Kikikiki....

 Sayur Goreng Celup Tepung ni sedap makan masa masih panas..
Tepungnya rangup
Sayurnya juicy kat dalam
Tapi kalau dah sejuk memeng kureng la.
Sebab sayur dia benyek..


 Actually mak aku  borong banyak sayur hari tu
Kata mak aku sayur murah lak sekarang ni
Mungkin sebab cuaca panas..
Hari tu musim hujan sayur mahal
Eh, nape lak cuaca panas sayur murah..
Bukan ke malau cuaca hujan sayur dapat hidup segar..?
Mmm...mak aku cakap kalau musim hujan sayur mudah rosak
Kalau musim panas sayur lebih mudah ditanam dan diurus.
Mmm....camtu ke...


 1 whole couliflower besar ni harganya x sampai rm3
Harganya macam harga broccoli yang kecik tu
Mak aku cakap selalunya couliflower agak mahal
Terung tu aku yang nak
Aku memang plan nak minta maknaku buatkan Terung Goreng Tepung
Aku suka.sangat rasanya yang sedap
Mak aku cakap dah alang2 nak goreng terung tu untuk aku..
Mak aku kata goreng jer sekali couliflower & broccoli tu

 Basuh sayur dan lap dengan kitchen towel
Pastu slices terung
Couliflower & broccoli dipotong ikut cabangnya


Tepung Goreng Pedas..
Dah x guna Tepung Bestari dah..
Mak aku cakap sekarang kan selagi boleh gunakanlah muslim product
Heeee...
Aku tak tengok mak aku bancuh
Tapi kata mak aku bancuh jer macam nak buat pisang goreng
Just guna tepung pedas + air sahaja



 Pastu celup sayur potong tadi
Goreng dalam minyak banyak macam goreng cekodok..
Ni pun kira cekodok jugak la
Vegetable Fritter...
Haaaa....

 Ni Bunga Kobis Goreng Tepung


 Broccoli Goreng Tepung
 Terung Goreng Tepung
Haaa.....ni fav aku...
Sedappp


Thousand Island Sauce & Kewpei Sauce
Kewpei Sauce tu fav abang
Abang yang beli..
Aku x kenal sangat sauce2 ni
Abang jer suka western sauce ni


Yang gelap tu kewpei
Yang orange tu thousand island
Mmm....mak aku jer suka cicah sos ni
Aku cicah sos cili jerk..
Lidah Melayu
Hahahaha...
Ok..bye

1 comment:

  1. kalau nak sayur ikan murah pergi la pasar selayang dibuka awal dinihari... murah

    ReplyDelete