Tuesday 15 January 2019

SERAWA DURIAN

Serawa Durian...a.k.a Pengat Durian
Serawa  mak aku cakap panggilan orang utara untuk pengat
Ni bukan ke Kuah Durian..yang buat cicah roti tu..?
Mmm...mak aku cakap lebih kurang sama juga tapi bezanya mak aku kata kalau Kuah Durian  tidak dicampur sagu
Kalau Pengat....campur sagu
Macam juga Pengat Pisang..Pengat Ubi memang dicampur sagu..


Kenapa kalau Pengat dicampur sagu..?
Mak aku cakap function sagu tu untuk pekatkan kuah dan juga untuk texture
Bila makan macam ada mende nak gigit dan licin lalu kat tekak
Sama macam masukkan biji sslasih dalam Air Sirap..
Ooo.....like that...


Mak aku masak pengat ni bukan hari ni
Ni dari deretan draff  yang belum tulis dan belum post...
Just ada pic & title jer...

PENGAT / SERAWA DURIAN
10 ulas durian
1 kotak santan
5 cawan air
2 sudu besar sagu - basuh dan rendam 15 minit
1/2 cawan gula pasir
1 keping gula melaka
1 sudu teh garam
1 helai pandan

1. Masukkan ulas durian,air dan pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih
2. Tambah sagu biji  dan kacau hingga nampak sagu jernih
3. Masukkan gula pasir dan gula melaka dan masak hingga gula larut.
4. Masukkan santan dan sentiasa kacau supaya tidak berkeladak.
5.Perlahankan api dan biar mendidih perlahan sekejap sebelum matikan api


Durian yang abang  beli minggu lepas DURIAN PERTAMA 2019 kat sini...
Abang x makan durian fresh...
Abang hanya makan kalah dijadikan tempoyak atau dimasak pengat macam ni
Mak aku lak x makan sebab tengah sakit kepala nak demam
Aku jer makan sengsorang
Sebiji aku makan
Sebiji lagi mak aku masak serawa ni


Yang isi kuning kedut2 tu aku makan
Yang belakang nampak lembik tu mak aku cakap nak buat serawa ni


Serawa Durian in the making


Serawa  ready to eat


Abang makan ngam roti
Aku makan gitu jer macam makan bubur..
Simpan dalam peti ais  kasi sejuk..
Sedapppp...
Tapi kena masuk bekas bertutup la supaya peti ais x bau macam lori durian..
Hahahaha....
Ok..bye

6 comments:

  1. salam

    ada orang beli durian
    abang dia tak suka durian,
    lusa mak dia buat serawa durian,
    lepas tu Cella sendawa durian.

    amacam ok tak pantun tu??

    anyway orang siam panggil rambutan ngok. so kita pulak shortform panggil bongok - ngok.

    hahaha

    take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...boleh la...pantun durian...!
      Nanti nak makan buah ngok plak la..
      Hahaha...kalau ngok ngek...buah apa lak

      Delete
  2. Kotak santan tu brp ml tt?

    ReplyDelete