Saturday, 12 January 2019

SAMBAL TERUNG DENGAN SARDIN

Sambal Terung Dengan Sardin..
Lauk dinner hari Jumaat.
Aku nak makan Terung Goreng lagi
Tapi mak aku masak sambal lak
Sib baik dalam tu ada terung
Aku suka sayur terung
Egg plant pun aku suka..
Brinjal pun aku suka..
Heeeee....
Tapi hanya terung yang warna purple jer
Kalau terung hijau aku x suka


Sambal Terung Dengan Sardin
Mak aku memang suka sangat masak sambal
Mak aku cakap kalau lauk x pedas macam senyap sunyi
Hahaha....


Sambal Terung Dengan Sardin..
Mak aku cakap masak sambal ni
Esok pagi boleh masak Lempeng cicah sambal
Tapi hari ni x buat lempeng pun
Sebabnya lauk ni dah selesai
Abang balik kerja abang makan



SAMBAL TERUNG DENGAN SARDIN
1 tin sardin
1 terung yang besar/4 terung kecik
1 asam keping
5 cili padi - jika nak extra pedas
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
minyak

Bahan Blend:
15 cili kering- rebus
1/2 bawang besar
3 bawang putih
( = 1 cawan cili siap blend)


1. Basuh dan potong terung
2. Goreng terung hingga brown colour
3.Tinggalkan minyak goreng anggaran 1/4 cawan dan tumis bahan blend
4. Masukkan asam,garam dan gula dan masak hingga naik minyak
5. Masukkan sardin.Biar mendidih dan pekat
6.Tambah tetung goreng dan gaul rata.
7. Sesuaikan rasa & tambah cili padi yang dipatah2kan


Aku memang suka terung purple
Cantikkan warna dia..

Sardin pun suka juga..
Heee

Terung dah siap goreng
Makan camtu pun dah sedap
Hee...
Tapi kalau goreng kosong akunlagi suka terung purple yang bulat ..
Sedap sangat
Tapi mak aku cakap terung tu sekarang mahal
Sebiji jer dah lebih 4 henggit.
Dah timbang letak balik..
Heeee.....amik terung yang panjang ni plak



Makan ngan nasi putih panas2
Lepas mandi lak..
Aummm....


Aku x tahi apa connection antara sardin ngan telur dadar..
Kalau ada sardin mesti ada telur dadar...
Aku suk jer telur dadar
Kalau untuk makan ratah2 aku suka Omelette yang moist...letak fresh milk
Kalau untuk makan ngan Nasi Goreng aku suka telur mata...
Telur rebus plak aku suka kalau makan  ngan nasi lemak @ makan ngan mee
Kalau makan ngan nasi macam ni aku suka TELUR DADAR RANGUP GARING ...macam kat sini...
Brrtt......
Alhamdulillah.....
Syukur atas rezeki yang Allah kurniakan...

6 comments:

  1. https://youtu.be/a3_lM9g55CM

    ReplyDelete
  2. Dah tengok link tu ..
    Tapi ada b*b* laaaaaaa

    ReplyDelete
  3. YG kat msia mereka buat Pon Ada b.b Dan serunding BB.
    Tapi maksudnya Cara mereka Sama

    Macsm Kita buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo...heee..
      tapi kampung mereka cantik sangat kan...rasa nak tinggal kat situ

      Delete
    2. Concept cara method sama

      Delete
  4. Haah... Ada anaknsungai mataair best ..cuma jauh je

    ReplyDelete