Monday 21 January 2019

BUAH MELAKA WARNA-WARNI

Buah Melaka Warna- Warni..
Mak aku buat khas untuk aku
Sebab aku teringin nak makan
Actually kakak pun nak juga Buah Melaka yang kakak panggil Kuih Chewing Gum ni..!
Kakak panggil ni kujh chewing gum..
Abang pun sama


Cantik kan kujh ni
Colourfull lagik...
Aku paling suka pink colour la..
My favourite colour..!!
Tapi sayang xde warna purple
Kalau ada purple lagi best
Sebab pink tu warna fav aku masa sekolah rendah
Now aku lebih suka purple....!!


Haaa.....pic yang atas tadi lafi syantik kan...?
Yang atas tu pic by aku
Yang bawah ni by mak aku...
Heeeeee....actually banyak pic memang by mak aku
Aku hanya akan snap jika aku free @ jika nak guna untuk IG aku jer..
Heeeee....
Lagi pun kalau aku yang snao senang  skit mak aku nak citer step dia
Kalau yang xde step by step ok la aku voleh jer snap beberapapic jer dah siap
Aku x suka snap banyak oic
Mak aku lak suka naw banyak2 pic..
Tapi banyaknya pic yang blur la..
Hahahaha....follow jer lah..
Kan....


Jangan tak cayer lak
Buah Melaka ni aku yang buat


Caya atau tak..
Memang aku yang buat

BUAH MELAKA WARNA- WARNI
2 cawan tepung pulut
Air secukupnya
Gula Melaka
pewarna
kelapa putih + sikit garam


1. Uli tepung pulut dengan air sedikit demi sedikit hingga dapat adunan seperti play dough
Jangan terlalu lembut.Biar agak keras sekadar boleh dibentuk supaya mudah dibentuk dan tidak mudah pecah
3. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut warna kesukaan
4. Potong gula melaka agakw swbwsar coklat chip
5. Ambil adunan lwbih kurang sebesar ibu jari dan tekan supaya.jadi lubang untuk isi ketulan gula melaka
6. Bulat2kan semula dan buat hingga habis
7. Masak air hingga mendidih dan masukkan bebola kuih. Kacau sekali sekala supaya tidak melekat.
8. Bila bebola timbul cedok bebola kedalam tapis dan golekkan atas kelapa putih yang dicampur sedikit garam


Adunan dia memang macam play dough kan...
Tapi adunan dia mak aku yang uli..
Start dari  buat bebola...
Isi gula melaka..
Rebus bebola
Angkat dan tapis
Gaul dengan kelapa
Susun dalam piring
Snap pic
Pos kat IG..
Semua aku buat tau...!
Hahahaha...so...kena la percaya

Gula Melaka
Tapi kat lable tu tulis Gula Manisan
Haaa...ada ke Gula Masinan atau Gula Masaman
Semua gula manis kan..

Gula tu kena potong cube sebesar coklat chip
Tapi mak aku yang potong
Aku nak potong tapi mak aku x kasi
Mak aku cakap nanti takut jadi Kuih Raja Bersiong..!
Hahaha...
Sebab gula tu keras....habis alu lesung,pisau semua mak aku guna..
Kata mak aku kalau potong gula tu besar lagi sedap
Tapi nanti bila gula cair dalam buah melaka tu ia mudah meleleh keluar dan kuih jadi x cantik
So...kalau beli kuih ni kat luar..
Mak aku cakap bukanlah peniaga tu kedekut gula melaka...tapi dorang nak jaga kualiti kuih supaya cantik
Kalau dorang isi banyak gula nanti gula cair tu melelh kena kelapa nampak kuih x cantik..
Kalau kuih buah melaka yang gulanya meleleh kena kelapa putih nampak sememeh dan x kemas...
So....don't buruk sangka kepada peniaga tu yer..!
Kalau nak juga inti gula melaka besar2 sila buat sendiri .
Hee....don't triggred...!
Ini pesanan ikhlas....




Haaa....kan dah cakap aku yang buat...
Aku gentel kuih
Mak aku jerangkan air hingga mendidih..
Sambil tu mak aku tengah masak lauk...
So..aku buat lah kuih ni sampai siap
Yang pasti berkali2 mak aku pesan alas tapak tangan .Jangan terus gentel atas tapak tangan sebab kalau nenek.nampak gentel atas tapak tangan ..nenek memang xkan makan..
Kata mak aku...dolu2 nenek ajar genfwl atas daun pisang..
Tapi kalau nenek korang jenis x kisah...
Gentel jelah atas tapak tangan...
Tapi cuci lah dulu tangan dan lap bersih2..
Cuma jangan sampai nenek aku nampak jer..!
Kalau nak bagi nenek aku nampak pun ok juga..
Boleh makan banyak2...sebab nenek aku xkan makan dah..
Hahaha...


Mula aku belasah jer gentel sekejap pink...sekejap putih..sekejap hijau
Tapi pastu mak aku cakap biasakan mula dengan yang putih supaya warna lain x terkena pada adunan putih...


Begitu juga masa rebus kuih
Mak aku pesan mulakan dengan warna putih
Kemudian barulah warna yang lain.
Warna yang gelap seeloknya paling akhir.


Golek atas kelapa putih yang dicampur sikit garam.


Haaa.....ada sebiji yang fail la...
Ni la contoh gula dia dah meleleh
Betul lah kata mak aku..
Nampak x kemas dan sememeh..


Haaa....warna pink..!
Sweet jer kan..
Memang la sweet sebab ada gula..
Hahaha..

Tapi warna pink memang cantik kan


Ni cara mak aku serve
Mak aku soh letak sebelah menyebelah


Haaa...aku x setuju
Aku lebih suka serakkan supaya nampak colourfull
Haaa.....ko aser...?
Ok..bye

8 comments:


  1. "Mak aku buat khas untuk aku" - anak bongsu mak la katakan... sebut aja permintaan sure ok.. nak makan sambal petai anytime mak stop tepi jalan... tapi .... cik adik takde mood nak jumpa abang la.... hahahahah

    takut kena usik berkenaan ptai.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...
      lalu jer dwpan herai petai tu..x singgah..
      Tak tahu la aBangla tu perasan miter ke tak..hehehe

      Delete
  2. kalau nak warna pink purple ish pakai beetroot punya juice

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah tengok beetroot..tapi x pernah makan...pernah minta mak beli..tapi mak kjter cakap x tau nak masak apa..
      camaner nak masak bit

      Delete
  3. Beetroot mental.. direbus macam ubi keladi. Dah masak seluruh... Peel skin..
    Lepas Tu dipotong potong buat salad.. campur avocadoes cubes.. bawang merah atau spring onion.. perah lemon.. makan lah gitu. Tak pun ambik YG mentah Suku blend dengan dgngreen apple apple . Celery dua barang Dan lemon sebiji. Kemudian mak mak dan awak minum asap. Jgn length. Very healthy untuk awak Dan mak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang salad tu rasa cam sedap jer...
      Nanti nak try lah..
      Yang rare nak blend minum....mmmmm macam x jer..hahaha

      Delete
  4. Cuba buat just macam distasteful.letak ice

    ReplyDelete