Tuesday 1 January 2019

KULIT LEMBU MASAK LEMAK CILI API DENGAN PERIA

Kulit Lembu Masak Lemak Cili Api Dengan Peria
Lauk semalam Ahad ..
Weekend yang memang end..
Ahad terakhir 2018...
Mak aku masak lauk ni sama ngan masak Gulai Kicap Ayam
Sebabnya Kulit Lembu ni hanya mak aku yang suka
Aku makan sekeping dua jer
Kakak & abang langsung x sentuh
Abang bawa bekal Gulai Kicap Ayam
Kakak kuar makan ngan kak  Ziha..
Aku ngan mak aku jer makan kat umah
Aku makan Gulai Kicap
Mak aku makan lauk Kulit Lembu ni..

Kulit Lembu Masak Lemak Cili Api Dengan Peria ni nampak sedap
Sebab aku memang suka Masak Lemak Cili Api
Tapi sebab Kulit Lembu...
Makanya aku banyak makan kuah dia jer
Kulit Lembu tu aku just boleh makan
Tapi bukan la suka macam mak aku
Rupa kulit lembu tu macam juga perut lembu..
Tapi rasa kulit lembu tu kenyal


Beberap minggu lepas mak aku ada masak Kulit Lembu Asak Lemak Cili Api Dengan Petai
Hari ni mak aku masak ngan peria
Kata mak aku lauk Kulit Lembu ni juga terkenal dalam masyarakat Indon..
Kalau kat Indon ..Kulit Lembu ni mak aku cakap diproses menjadi keropok yabg sedap
Kalau di Malaysia mak aku kata kulit lembu ni famous dimasak Sambal Tahun
Sambal Tahun tu mak aku kata macam masak lemak juga..
Tapi extra pedas la...sebab tu dipanggil sambal
Tapi aku belum pernah tengok dab belum pernah rasa
Tapi boleh bayang la..
haaaa...bayang jer lah


Kata mak aku Kulit Lembu ni macam juga perut lembu...
Ada bau lembu yang kuat sebelum di masak
Perlu bersihkan betul2 ...
Sebab tu dimasak pedas untuk hilangkan bau dia


KULIT LEMBU MASAK LEMAK CILI API 
1/2 kg kulit lembu siap proses
2 biji peria katak
1 kotak santan
1 asam keping
1 sudu garam

Bahan tumbuk:
1 genggam cili padi merah
1 ketul kunyit
2 bawang merah besar

1. Bersihkan kulit lembu dan rebus hingga empuk
2. Campurkan bahan tumbuk bersama kulit lembu rebus + 3 cawan air masak hingga mendidih
3. Tambah peria siap dipotong,garam,asam dan masak hingga peria lembut
4.Tambah santan kacau sentiasa supaya kuah tidak berkeladak
5.Sesuaikan rasa

Kulit lembu yang dah siap diproses
Basuh...kikis sisa2 lemak dibawah kulit lembu dan basuh lagi hingga bersih dan rebus hingga lembut



Kulit lembu siap direbus


Tumbuk cili padi merah,kunyit dan bawang


Ni Peria
Mak aku cakap ni namanya Peria Katak..
Hahaha...Peria Katak masak ngan Kulit Lembh
Mmm...2 binatang..
Hahaha....nama jer peria katak tapi bukan makan katak
Macam gak Buah Mata Kucing
Bukan makan kucing nyer mata


Peria Katak ni mak aku cakap kulit dia hijau gelap dan lebih keras
Kalau Peria yang hijau susu  dan besar tu mak aku kata dipanggil Peria Kambas
Peria ni memang pahit..
Aku x suka
Tapi kalau Peria Goreng macam chip yang selalu lat restoran mamak tu aku makan
Heeee


Bahan tumbuk...kulit lembu rebus dan air.
Masak hingga mendudih

Kulit Lembu Masak Lemak Cili Api Dengan Peria
In the making


Siap.....
Ok..bye

2 comments:

  1. Salam
    Peria katak kalau goreng sampai caramelized tak oahit. Kalau buat chip pun..tak pahit. Kawan Bangla kat sini masak ok..

    Bab kulit Tu memang saya tak la.

    The only prt. Tak jalan.

    Tahu tak kulit direbus lama keluar jel..
    Haribo gel DIA Dari kulit Bab I.

    Collagen Dari kulit lembu yg direbus

    Yg Ada juga kulit Babi ...

    Sekadar pengetahuan am.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Yup peria gorwng crispy sedao..
      Kulot lembu tu etul la mak kiter cakap memang lepas dipanaskan beberapa kali kuah dia jadi macam gel...
      Nenek kiter pun cakap geli nak makan kulit lembu ssbab tingat lain..
      Hahaha...mak kiter lak cakap sedap..kiter mmmm...boleh makan tapi bukan lah suka

      Delete