Thursday 20 September 2018

SAMBAL KICAP CILI BANGLADESH

Sambal Kicap Cili Bangladesh
Betul...!!!
Cili Bangladesh!

Banyak mak aku buat stok Sambal Kicap ni
Mak aku cakap senang untuk nak makan ngan Pisang Goreng ke
Ngan Keledek Goreng ke..
Ngan Mee Sup
Kue Teow Sup
Sup Soto ke.
Multi purpose..!


Actually mak aku buatkan Sambal Kicap Cili Bangladesh ni masa masak Kue Teow Sup hari Ahad
Tapi mak aku buatkan banyam sesiap..
1 mangkuk untk makan ngan Kue Teow Sup
1 botol untuk stok  cicah Pisang Goreng & Keledek Goreng..
Mmm...mak aku cakap Sambal Kicap ni juga sedap dicicah ngan Tauhu Goreng dan Tempe Goreng ..
Kalau kakak..opkos la kakak akan pilih cicah Tempe Goreng..

SAMBAL KICAP CILI BANGLADESH
1mangkuk  cili padi Bangladesh
( cili padi merah)
5 ulas bawang putih
1 botol Kicap Lemak Manis Jalen
1/4 cawan cuka makan
1 sudu teh penuh garam halus
3 sudu besar gula
2 sudu minyak

1. Buang tangkai cili dan basuh bersih..lap
2. Panaskan minyak dan goreng cili padi dan bawang putih ( tutup kuali kerana cili yang x dibelah akan meletup2 kecil)
3. Masukkan cili dan bawang putih goreng kedalam blender.
4. Masukkan juga kicap,cuka,garam dan gula & blend hingga halus
5. Simpan dalam botol bertutup

*** Sambal Kicap  ini akan bertambah sedap setelah beberapa hari  disimpan kerana rasanya sudah sebati


Cili Bangladesh ...
Warnanya memang merah menyala- nyala
Bijinya memanv banyak
Pedasnya memang dari cili padi hijah
Namanya memang Cili Bangladesh
Tapi ditanam di Vietnam
Ada yang memanggilnya ssbagai Cili Vietnam..
Jangan tanya kenapa namanya Cili Bangladesh sedangkan dtanam di Vietnam
Kerana jawapannya sama dengan  Timun Jepun dan Keledek Jepun yang ditanam di Cameroo  Hingland...
Labu Siam...ditanam di Cameroon Higland
Namanya tetap x berubah walau di mana ia ditanam..


Cili Padi Bangladesh dan bawang putih


Dah siap goreng dalam.minyak panas


Blend  cili dan bawang yang digoreng bersama kicap,cuka,gula,garam hingga halus


Masa baru dibuat rasanya memang menyengat pedas
Tapi setelah beberapa hari rasa pedasnya akan sedikit berkurangan kerana sebati dengan bahan lain dan jadi bertambah sedap



Boleh dihidang bersama Sup..Kue Teow Sup..Mee Sup...Mihun Sup


Atau dimakan bersama Pisang Goreng
Keledek Goreng

Tulis kat botol tu supaya senanv nak tahu isi botol..
Untuk Sambal Cili Padi Hijau Step by Step boleh tengok post RESIPI SAMBAL KICAP CILI PADI kat sini..
Ok bye

2 comments:

  1. Salam ..yei adei

    ITU Kasi Sama ama tau... Lagi bagus ITU bawang putih jangan masak. ITU khasiat bawang putih ITU bagus ITU kolestrol Kasi flush..ITU lemak lemak Dalam ITU jantung Kasi clear.
    ITU kicap makan itu makan Sama nasi ikan goreng atau tahu.. banyak sedap..
    Kalau mahu ITU makan Sama bubur ITU Sama sedap juga..ikan bakar.. wokay..


    Anyway mee sup sedap..dah laha bfast oat air panas je. Lunch makan biskut je....
    Balik Dalam otak semua nak makan.. hahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...kakka mannis pun suddah sleng Bangles..nanti aBangla dengar boleh jatuh syinta ooo..hahahaha..
      nanti kiter kasi tau sama ama...

      Ciannya sis nor lunch ngan biskut..

      Delete