Thursday 20 September 2018

KUE TEOW SUP TULANG

Kue Teow Sup Tulang
Sedap....sedap..sedap..
Mak aku masak masa Cuti Hari Malaysia..
Hari Ahad la...
Masak hari yang sama ngan masak Bubur Caca tu juga
Pagi mak aku dahmasakkan Kue Teow Sup untuk branch
Pastu Bubur Caca mak aku cakap untuk petang
Tapi Kue Teow Sup ni pun
Petang baru makan
Sebabnya pagi kuar gi servey tempat event kakak
Balik tengahari sebab abang call abang xde kunci
Terus kuar lagi gi beli barang kakak nak buat Hamper lak
Balik rumah dah petang...baru dpat makan Kue Teow Sup ni
Tapi ni mangkuk mak aku sebab penuh ngan sayur dan kacang tu



Haaaa...ni barulah mangkuk aku
Mangkuk aku xde kacang
aku x suka kacang
Sebab nanti muka naik jerawat
Sup tu aku suka sebab ada tulang kuah dia sedap

SUP TULANG 
1 kg tulang + daging
2 sudu rempah soto
1 bawang besar
2 bawang putih
2 hiria halia
garam
daun sup + daun bawang

Bahan Rempah :
 2 sudu  minyak
1 batang kulit kayu manjs
5 cengkih
3 bunga lawang
5 buah pelaga
10 biji lada hitam
1 sup bunjut

***** Semua bahan ini ada dalam sepaket Rempah Sup Tulang  Adabi @ brand lain

1. Basuh dan rebus tulang bersama air yang banyak ( isi air hingga tenggelam tulang)..
Boleh guna presure cooker  @  guna rice cooker.
2. Bila hampir mendidih  kuah sup akan berbuih dipermukaan.Buih tersebut adalah kekotoran dari tulang dan daging.
3. Buang semua air tersebut...
( jangan risau untuk buang air tersebut  kerana rasa mnis dari stok tulang belum sempat keluar dari tulang...kerana baru sahaja hendak mendidih..)
4.  Isi semula air hingga tenggelam tulang2 tersebut dan rebus hingga mendidih
5. Masukkan bawang besar yang dibelah2..bawang putih,halia dan rempah ratus
6. Biar mendidih lebih kurang 1 jam...Sentiasa tambah air mendidih jika kuah berkurangan
7.Bila isi sudah mula lekang dari tulang ..tandanya daging sudah masak
8. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga harum dan terus tuangkan semua bahan tumis bersama minyaknya  dalam rebusan tulang
9.  Tambahkan rempah soto dan biar mendidih
10. Ssesuaikan rasanya

BAHAN LAIN
2 paket kue teow - celur
1 mangkuk tauge/ kobis hiris halus
1 pokok daun sup - hiris halus
2 biji limau nipis- belah2
1 cawan kacang tanah- goreng dengan minyak hingga rangup
Sambal Kicap Cili Padi



Putih Bersih
Kue Teow dah siap Celur
Tapi dah jadi seketul camtu sebab mak aku masak pagi
Petang baru makan



Bahan tabur


Siap nak makan


Slrup...
Ops...tu mak aku nyer



Haaaa...ni  baru aku nyer

4 comments:

  1. Salam

    Bubur chacha sedap..kalau letak ubi keladi.. kat sini beli kat Dalam tin. One of my favourite..

    Nyonya pun suka buat bubur chacha..
    Sini kway teow tak lamurah Dan taklah banyak Beratnya.
    So pakai he pasta ganti mi.
    Nak hi kedai malas ..sebungkus secoit je....tak muai..so pasta pengganti..mi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang dalam tin ti bubur caca ker ubi keladi?
      Hari tu tengok food source luasnya taro farm..kat Hong Kong...
      Bari kiter tahu pokok keladi hidup dalam air..

      Pasta lagi sedap..kiter pun suka pasta

      Delete
  2. Cara nenek masak beef Tu style orang Irish.
    https://www.allrecipes.com/recipe/30918/irish-boiled-dinner-corned-beef/

    Irish boiled dinner corned beef..

    Kobis cina Tu org jepun cukup suka...
    Anyway kobis is good for jantung.. air rebusan kobis PADA org sini Di barat buat minum ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaaa....agaknya nenek kiter memang ada leturunan Irish kot..hahahaha....
      Tapi betul la...macam masakan Irland..kiter dah tengok link tu..
      Sis nor ni tahu banyak info la...

      Delete