Weekend selalunya mak aku akan masak special..
Special cara kami la..
Xdelah masak lobster atau kaviar..
Haaa..tau kaviar..?
Telur ikan stergeon
Aku pun belum pernah makan..
Just tengok jer dalam TV..
Ikan tu pun macam mistik jer rupa dia..
Tapi dia bagitau harga telurnya memang x masuk akal aku..
Cara makan diberitahu hanya cedok sikit dngan stick letak atad belakang tangan ,& makan perlahan untuk feel taste..
& feel velue
Mmmm...so, sebab xde kaviar..
Mak aku masak Nasi Lemak Kuning dengan Sambal Ikan Tongkol..
Xde stargeon...ada tongkol pun dah cukup special untuk kami..!
Nasi Lemak Kuning vs Sambal Ikan Tongkol
Actually Sambal Ikan Tongkol ni + Telur
So..Sambal Ikan Tongkol Bertelur..
Bukan ikan tu yang ada telur
Tapi sambalnya bersama telur..
Sebabnya bila ada spesis yang x makan ikan..
Hahaha...spesis tu..
Abang la..
Abang mana makan ikan...
Ayam mak aku cakap dah habis stok..
Yang ada telur ayam yang belum menetas jadi ayam...
Daj kena jadi sambal..
Hahahaha...
Nasi Lemak Kuning ..
Nasi Lemak Kuning ni selalu dah mak aku masak..
Kalau balik Kedah xyah masak Nasi Lemak Kuning
Sebab banyak jer dijual waktu sarapan dan malam...
Seronok oooo kalau dapat kuar malam cari Nasi Lemak Kuning Bungkus Surat Khabar...
Sampai sekarang pun...walaupun banyak jenis wraper untuk bungkus makanan...
Tapi mak aku cakap Nasi Lemak Kuning still dibungkus dengan surat khabar..
Betul...!
Sebab kalau balik Kedah sampai sekarang pun memang intu trade mark Nasi Lemak Kuning..
Feel dia lain ooo kalau makan Nasi Lemak Kuning Bungkus Surat Khabar...
Aku pun dah dapat feeling tu...
Dulu aku x faham bila mak aku cerita
Tapi bila aku sendiri merasai
Aku dah faham
Kerana nak sangat makan Nasi Lemak Kuning versi nostalgia tu lah mak aku pernah masak
NASI LEMAK KUNING BUNGKUS SURAT KHABAR kat sini...
Nasi Lemak Kuning ni mak aku cakap memang sejak dulu dimakan dengan lauk sambal dan telur sahaja..
Memang xde timun
Memang xde kacang goreng
Cuma Sambal sahaja dipelbagaikan..
Ada Sambal Daging....Ayam...Sotong...Bilis...dll
Tapi aku pernah jumpa dan pernah belik Nasi Lemak Kuning Bungkus Surat Khabar ada lauk Ayam Kicap..
Mak aku cakap mungkin tu versi kanak- kanak...
Tapi kalau Ayam Masak Kicap kat Kedah memang sedap dia lain ...
Mak aku cakap sebab kat Kedah ada product Kicapnya sendiri..
Macam juga Rempah Kari...
Ada versi Kedah & hanya dijual di Kedah..
Contohnya Rempah Kari Cap O yang mak beli kat Pekan Rabu..
Kopi Cap Gantang yang mak aku cakap paling sedap in the Kedah..
Hahaha...buka in the world..!
Sebab mak aku cakap Kopi Luwak yang paling mahal...
Mungkin Kopi Luwak lagi sedap kot
NASI LEMAK KUNING
3cawan beras( sebaikknya beras jenis nasinya lerai)
3 cawan air( ikut jenis beras)
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula( opsyen)
1sudu teh serbuk kunyit( yang ni guna pewarna kuning telur star brand 1/2 sudu)
1 daun pandan simpul
2 sudu minyak+ 1 sudu merjerin
Bahan Tumis:
2 biji bawang merah keecil- hiris
2 ulasa bawang putih- hiris
1 batang kulit kayu manis ( anggaran 3cm)
5 biji buah pelaga
2 kuntun bunga lawang
10 bunga cengkih
1/2 sudu besar lada hitam biji
1 helai pandan digunting2
1. Panaskan minyak+ marjerin dan tumiskan bahan tumis hingga harum
2. Masukkan 3 cawan air( ikut beras). Kalau nak cepat..masukkan air panas baru mendidih
3. Tuang kan dalam rice cooker dan biar mendidih semula.Tambah garam,gula dan pewarna kuning
4. Semantara tu basuh beras dan toskan.
5. Bila air tumis dalam rice cooker dah mendidih baru masukkan beras dan pandan simpul..
6. Tanak hingga masak dan lerai2kan nasi semasa masih panas supaya terlerai cantik
Bahan Tumis...
Haaa..daun pandan kering
Mak aku cakap daun pandan ngalahkan orang oversea jer...
Macam lah susah naw nak dapat pandan..
Daun pandan kering dalam peti ais...
Marjerin + minyak
Bahan tumis swdang ditumis..
Walaupun daun pandan kering
Tapi baunyam..
Aummmm....1 KL
Hahaha...bandinga melampau
Tumis dalam kuali dulu..
Nanti baru alih dalam rice cooker
Bahan tumis + air,garam,serbuk kunyit dan gula
Masak sampai mendidih
Kemudian masukkan beras.
Kacau rata dan biar cook hingga nasi masak
Sambal Ikan Tongkol...
Sepatutnya Samval Ayam
Tapi stok ay dah habis...
Yang tinggal hanya Ikan Tongkol yang dah 3 hari mak aku rwbus dengam asam dan garam yang banya
Kata mak aku asalnya Ikan ni nak masak Gulai Untuk Nasi Dagang
Tapi sebab x jadi masak Nasi Dagang..
Jadilah Sambal makan ngam Nasi Lemak Kuning
SAMBAL IKAN TONGKOL
1 ekor ikan tongkol-potong keping
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula perang
1/4 cawan minyak..
Bahan Blend:
20 ciki kering
2 hiris lengkuas
1 batang serai kecik
2 hiris kunyit ( @ sikit serbuk.kunyit)
1 bawang besar
2 bawang putih
1. Ikan tongkol dirwbis beraa sama dan garam atau boleh juga digaul garam kunyit
2. Goreng ikan yang sudah direbus atau sudah digaul garam kunyit hingga ikan garing
3. Dengan minyak yang sama tumis bahan blend hingga mendidih
4. Tambah asam,garam dan gula dan masak hingga naik minyak
5. Masukkan ikan goreng dan sesyaikan rasanya..
Sambak Telur
Untuk abang yang x makan Ikan...
Mak aku cakap masak sama jer macam Sambal Ikan Tongkol sebab lepas masukkan ikan..
Mak aku kata campak kan jer telur yang sudah direbus dan dikupas kulit...
Sambal Ikan Bertelur
Bahan blend
Baham blend ditumis dan dimask bersma asam,garam,gula sehingga naik minyak
Ikan dan telur dimasak bersama
Sambal Ikan Bertelur..
2 in 1
Bila dah masak jer baru diasingkan...
Ok bye...
Sambal Ikan Tongkol... = sambal ikan tuna.
ReplyDeletetongkol = tuna.
katsuboshi adalah tuna yang dried, fermented, and smoked skipjack tuna yang di hiris nipis.. kendian makan dengan nasi dan salad...
buat soup utk rasa umami.
orang kita dulu dulu belah selatan mostly, yang pakcik pakcik: aku tak makan ikan tongkol.. banyak tulang.
then bila keluar dengan anak anak kat cafe.. - one crossaint with tuna fillings.
or kat rumah suruh anak bini masak can tuna dengan cili sambal pedas ..
or bila masak laksa asam pakai tongkol tin... habis hahahahaha
tongkol nama tak kelas.. its tuna.
bini masak nasi dagang kena pakai ikan tenggiri... asing asing tapi tuna makan... kakakakakakak gila
anyway kat youtube.. president Jokowi asking questions to this boy about name of local fishes.. anak ni sebut la nama ikan ikan... sehingga nama ikan yang seterusnya...ikan kontol.
hahahahah
Hahaha...lawaks ar x makan ikan tongkol tapo makan ikam tuna ..
DeleteSama cam x makan betik tapi makan papaya..
Hahaha...
ops..ikan kontol tu camaner?
dried katsubosh tu yang tabur atas tokoyaki tu ker..
Kiter suka...sedap