Wednesday 22 February 2017

RESIPI SAMBAL KICAP CILI PADI


Sambal Kicap..
Untuk Cicah Pisang Goreng...
Untuk Cicah Tempe Goreng..
Untuk Cicah Tauhu Goreng..
Untuki Makan Ngan Soto
Untuk Makan Ngan Mihun Sup..
Boleh buat banyak-banyak simpan dalam botol.>Boleh tahan lama sebab ada cuka..
Tu kata mak aku la...
Sebab mak aku yang buat..
Mak aku cakap dului mak aku selalu buatkan Sambal Kicap ni untuk seorang kawan
Mak aku cakap,kawan mak aku suka sangat Sambal Kicap ni..
Selalu dia request untuk mak aku buatkan Sambal Kicap ni simpan kat office dia..
Untuk makan ngan Pisang Goreng..
Aku tanya siapa kawan mak aku tu...?
Mak aku cakap kawan tu memang akan baca entri ni dan mesti kawan tu terlior Sambal Kicap ni..
Hahahaha.....


RESIPI SAMBAL KICAP CILI PADI

1 cawan cili padi hijau
3 ulas bawang putih
1 sudu teh garam
1 cawan kicap manis
1/4 cawan cuka
4 sudu makan gula
3 sudu minyak untuk goreng 

Sipakan bahan..
patahkan cili supaya bila goreng x meletup

Panaskan minyak dan goreng cili dan bawang putih hingga kulit cili jadi warna putih


Tumbuk cili dan bawang putih goreng serta garam hingga halus


Sambal akan jadi kental sebab cili dan bawangnya sudah digoreng..


Tambah gula,cuka dan kicap manis...


Siap..boleh hidang ngan Pisag Goreng.
Boleh simpan dalam botol bersih..

**** Mak aku pesan...goreng dulu cili & bawang putih..pastu blend ngan kicap ,gula,garam & cuka....selain lebih sedap..dengan menggoreng dulu cili tu..x la sakit perut nanti..
Bau juga lebih harum dan sambal jadi lebih pekat...


5 comments:

  1. oh.. kena goreng dulu ye..cili padi dan bwg putih.. baru tau :)..

    ReplyDelete
  2. mak kitet cakap dan buat camtulah..
    heeee

    ReplyDelete
  3. Lps masuk dlm botol kena smpn dlm petiais atau letak kat luar je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu letak peti ais sebab cuka jadi pengawet...boleh tahan seminggu.. tapi untuk jangkahayat berbulan boleh simpan peti ais

      Delete
  4. Kak lin pun buat mcm ni tp xprnh plk grg cili dgn bwg putih tu.. 🤗

    ReplyDelete