Lauk mak aku ngan kakak hari Selasa..
Sebab hanya mak aku ngan kakak jer yang makan..
Aku just ratah Tempe Goreng..
Yang masak kicap ni aku x makan pun..
Abang lak masa balik malam tu abang dah siap-siap beli burger..
Tempe bukan taste abang..
Taste abang hanya A.Y.A.M.
Hehehehe...
Tempe ni favourite kakak..
Diakan pernah jadi Johorian 3 tahun..
Hihihii..
Kakak cakap sepanjang 3 tahun kat Johor kakak asyik makan lauk Asam Pedas,Tempe dan Sambal Hijau Ikan Keli danSambal Ayam jer kat cafe..
TEMPE GORENG KICAP
2 bungkus besar tempe
10 cili padi
1 grnggam ikan bilis
1 bawang besar
5 cili kering
1/4 cawan kicap manis
garam dan minyak
1. Tempe dipotong jejari
2. Goreng tempe dalam minyak yang banyak hingga garing..
Bersihkan Ikan Bilis dan goreng garing
Hiris bawang
Potong cili padi dan cili kering
Panaskan 2 sudu minyak dan tumis cili padi.
Masukkan,bawang besar dan cili kering serta ikan bilis,
Gaul rata.
Tambah tempe goreng
*** Kalau masak camni aku suka ar..
Kemudian tambah kicap manis dan sesuaikan rasanya..
Siap..
*** Mak aku cakap lain kali kena masukkan bawang besar dan cili padi akhir sekali sebelum angkat
Barulah bawang dan cili padi rangup dan lebih cantik untuk presentation..!!
Yang ni dah termasuk bawang & cili awal-awal...habis semua dah jadi warna gelap jer,,
Mmmmmm...
Sedapnya..tempe goreng kicap...aunty suke...
ReplyDeletebest nya kakak dik cella dpt selalu makan asam pedas johor..
hahaha...kakak tu dolu...
Deletehari ni dah daftar tempat baru dh xde asam padas..hihihi