Wednesday 8 March 2017

MIHUN LADA HITAM



Mihun Goreng Lada Hitam..
Antara masakan yang mak aku selalu sangat masak ni..
Kadang untuk sarapan,kadang untuk dinner pun mak aku goreng mihun ni..
Kalau sarapan..opkos la untuk bekal sekali...
Tahun ni dah 2x bawa bekal ni..
Tu belum kira tahun lepas..
belum kira tahun lepas dan lepas..
Tapi seperti kata kawan-kawan aku kat kelas..
"Barang Yang Lepas Jangan Dikenang"
Hahahaha..
Selalunya perkataan tu kuar time cikgu minta buku atau kerja kursus yang dah diberi sebelum cuti ke..
Dak-dak lelaki ar..kalau cikgu tanya mana homework minggu lepas..
Opkos dorang akan jawab... Cikgu,barang lepas jangan dikenang ..!!!
Kadang kalau mood cikgu tengah baik,cikgu layannnn jerk..
Tapi kalau time cikgu mood x baik..
Jawab camtu memang kena sembur ar..
Habis semua diam jer sampai habis masa...
Ala...kitorang bukannya x buat homework tu..
Cuma sometime tu memang sajer jer nak gurau ngan cikgu..
Tapi kalau cikgu semburrrr...habis ar semua sentap..!!!
Heeee...nak citer Bekal Mihun Lada Hitam dah jadi ngumpat cikgu lak..
Kikikiki...!!!!



MIHUN LADA HITAM
1 Paket mihun- rendam 15 minit
1 mangkuk isi ayam- gaul dengan 1 suduvteh garam
1 kiub ayam
1 batang carrot- potong jejari halus
1 bawang besar
5 bawang putih
2 cili merah
2 sudu lada hitam tumbuk
1 sudu teh garam
1/2 cawan minyak
1pokok daun sup
1 pokok daun bawang

1. Panaskan minyak & tumis bawang besar dan bawang putih cincang.
2. Tambah ayam yang sudah digaul sedikit garam supaya tidak melekat dikuali.
3. Tambah kiub ayam,garam,carrot & 1 cawan air.
4. Masukkan mihun yang direndam tadi dan biarkan nampak mendidih dibawahnya sambil dikacau sesekali.
5. Bila air nampak kering..hendaklah selalu dibalik2an mihun supaya tidak berkerak.
6. Tambah cili hiris dan gaul rata.
7. Taburkan lada hitam tumbuk dan gaul rata.Lada hitam ditabur akhir sekali supaya kekal bau harum lada..
8. Tutup api dan tabur daun sup daun bawang.

Bahan yang nak campur dalam Mihun Lada Hitam
Ada carrot...
Cili
Isi ayam
Daun sup
Daun bawang

1. Panaskan minyak & tumis bawang besar dan bawang putih cincang.

2. Tambah ayam yang sudah digaul sedikit garam supaya tidak melekat dikuali.
3. Tambah kiub ayam,garam,carrot & 1 cawan air.


4. Masukkan mihun yang direndam tadi dan biarkan nampak mendidih dibawahnya sambil dikacau sesekali.
5. Bila air nampak kering..hendaklah selalu dibalik2an mihun supaya tidak berkerak.
6. Tambah cili hiris,carrot dan gaul rata.


Lada hitam fresh ditumbuk hakus atau kasar ikut selera



7. Taburkan lada hitam tumbuk dan gaul rata.Lada hitam ditabur akhir sekali supaya kekal bau harum lada..



8. Tutup api dan tabur daun sup daun bawang.

2 comments:

  1. Mihun lada hitam sedap nyerr...mesti panas berapi...sesuai la untuk orang tengah diet tu...ha..ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu...
      dah kalah relay hari tu...
      rasa dh malas nak diet dah..

      #dahlakalahmukaburngilerrrr#

      tapi nak makan nasi lagi ar..
      ish..sabar3....cobaannn...hahahs

      Delete