Thursday, 13 October 2016

LIMPA LEMBU MASAK REMPAH

Limpa Lembu Masak Rempah..
Lauk hari Isnin...
Lauk kes tersalah kuar..
Heeee...
Tau Lima...?
Hmmm....aku pun baru tau....
Hati..paru...perut aku tau lah..
Limpa..?
Mmmmm....mak aku tunjuk ....
Aku nampak macam hati..
Tapi  bila perati bebetul baru nampak kediffrenan dia tuh..
Hahahaha....
Tapi sayangnya aku lupa nak amik gambar Limpa ni yang belum masak...
Dah masak baru ingat..
Dah xde rupa limpa la...
Jap nak Google...
Mmmmm....
x jumpa yang jelas..
Kebanyakan semua dah dimasak..

Ni  jer 1 jumpa gambar limpa yang belum dimasak...(pinjam gambar yer..http://rossysweety.blogspot.my)
Tu pun gambar Limpa dengan Paru..
Yang merah muda tu paru
Yang bawah tu la limpa..
Tengok masa mak aku potong tu dah macam darah beku jer...
Mmmmm...memang aku x makan lar...
Tapi mak aku kata sedap..
Lebih sedap dari hati
Mmmm....it's not my taste la....
Hihihihihi


Hari Isnin tu sebab aku cuti..
Petang tu sebelum mak aku balik..
Mak aku dah call aku soh kuarkan daging dari frezer...
Kata mak aku nanti mak aku balik daging dah defros ...
Dah boleh masak untuk dinner..
Aku pun dengan x banyak tanya..kuar kan lah ..
Sekali bila mak aku balik & nak masak...
Mak aku bagitau aku kuarkan tu bukan daging tapi Limpa...
So....xkan nak simpan balik..
Maka itulah kisahnya punca dan sebab-musabab mak aku masak lauk ni..
Aku..?
Maka itulah kisahnya punca dan sebab-musabab mak aku masak lauk ni..
Aku..?
Mulanya mak aku nak goreng telur jer untuk aku..
Tapi aku merajuk..Lastly mak aku masak juga ayam untuk aku...
Tapi lambat la dapat makan sebab kena masak 2 lauk..
Jenis organ-organ dalaman ni mak aku kata kena masak dengan rempah-rempah untuk hilangkan baunya..


LIMPA MASAK REMPAH..mak aku
300gm(agak-agak) limpa lembu- cuci & potong kiub
1/4 cawan minyak
sikit gula
garam secukup rasa
Daun sup
1 bawang besar- hiris bulat

Bahan Blend: 
1bawang besar
2 bawang putih
1 ketul kunyit
2 sudu lada hitam biji
1 ketul kecil halia
1 sudu serbuk kari daging

1. Panaskan minyak & tumis  bahan blend hingga naik minyak
2 Masukkan limpa & kacau .
3. Masukkan 2 sudu air & masak lagi hingga limpa masak & nampak kuah kering.
4 Tambah garam,sikit gula .
 

No comments:

Post a Comment