Tuesday, 25 October 2016

KE JOHOR.....

Dairy hari Ahad....
Ketika sang mentari tinggi segalah..
Hamba mengembara bersama Hang Tuah...
Bersama rombongan diraja...
Untuk meminang Puteri Gunung Ledang...
Kononnya Puteri Gunung Ledang tu sangatlah jelita...
Sultan Melaka sudah jatuh hati kepada Puteri Gunung Ledang...
Makanya hamba dan Hang Tuah bersama dayang-dayang dan inang diperintahkan ke Gunung Ledang..
Maka berangkatlah hamba bersama rombongan menuju ke Gunung Ledang...
Perjalanannya sangat jauh..
Laluannya berliku..
Setelah beberapa purnama berlalu...
Berpenat meredah bukit bukau  ...
Sampailah kami di kaki Gunung Ledang...
Ahli rombongan berhenti di sebatang anak sungai yang jernih...
Semua bersetuju untuk bermalam di kaki Gunung Ledang dan akan menyambung pendakian ke Istana Puteri Gunung Ledang yang terletak di puncak gunung itu..
Hang Tuah duduk di atas seketul batu sambil memerhati dayang-dayang dan inang mengeluarkan bekalan yang di bawa
Aku sekadar bersiar-siar sambil memetik bung-bunga yang tumbuh sungai itu...
Aku nampak Hang Tuah melambai tangan ke arahku...
Dengan malu-malu  menuju ke arahnya..
Hang Tuah tersenyum lagi....sambil mempelawa aku duduk di atas batu di hadapannya...
Ketika aku hendak duduk di atas batu itulah
Kakiku tergelincir..dan hampir jatuh..
Nasib baik Hang Tuah sempat menyelamatkan  aku...
Jika tidak...entahlah apa akan terjadi kepada ku...
Aku tersenyum malu sambil mengucapkan terima kasih..
Tiba-tiba.....
Muncul dayang yang bernama Dahlia..
Dahlia memang sudah lama cemburukan aku kerana dia sukakan  Hang Tuah
Dahlia terus meluru ke arahku lalu menolak kepalaku...
Aduh...!!
Kepalaku terhantuk ke batu..
Sakitttt do...
Hamba pengsan...
Sayup-sayup terdengar namaku dipanggil...
Hmmm...mungkin Hang Tuah memanggilku...
Aku cuba membuka mata tapi terasa berat...
Kepalaku  juga masih sakit...
Namun kugagahi membuka mata...
Eh...mana Hang Tuah ni...
Yang ada cuma seorang dayang istana dan Mak Inang sedang memandangku...
Dayang dan Mak Inang meminta aku hulurkan kad Smart-Tag...
Eh, nak masuk Istana Puteri Gunung Ledang kena guna Smart -Tag ker...?
Sungguh advance negeri ini.....
Hihihihihi
Aku menggosok mata...
Alamakkkk....

Hamba bermimpi rupanya...
Hihihi....
Kepala hamba sakit bukan terhantuk ke batu..
Tapi kepala kakak hamba yang sedap terlena tu terlentuk di kepala hamba...huhuhu
Suara yang memanggil nama hamba itu bukan Hang Tuah la...
Itu suara dayang dan inang...
Eh...
Itu suara mak aku ngan nenek la...
Mak aku tengah panggil aku suruh amikkan Smart-tag la....
Dah sampai Tol Tangkak....
Hamba tertidur rupanya...
Dari Seremban hingga ke Tangkak...
Hihihi...
Dah sampai negeri Johor dah pun....
Mmmm....
So..hanya papan iklan tu jer pic yang aku amik...

Pastu sambung tido lagi sampai Segamat...
Pergi lunch..
Lepas lunch kakak nak gi One Segamat nak beli barang....

Tengah tunggu keretapi melintas....nak ke One Segamat
Pastu sampai bilik kakak Aku ngan nenek tolong lak kakak kemas barang..
Mak aku plak tido sebab penat..
Petang mak aku nk drive lagi balik KL plak..
Esoknya xleh nk ponteng sebab tengah axam...
Sampa KL dah malamm...
Penatttt do....
x study pun nak axam esok.....huhuhuhu
Demikianlah catatan diary aku hari Ahad...

No comments:

Post a Comment