Saturday, 1 October 2016

DAGING GORENG KACANG PANJANG


Daging Goreng Kacang Panjang.
Kacang Panjang Goreng Daging.
Eh,siapa yang goreng siapa ni..?
Daging yabg goreng kacang ke...
Kacang yang goreng daging..
Mmmmmm.....
Daging Goreng Bersama Kacang Panjang...
Haaaaaa baru betulllll...




Lauk untuk lunch tadi...
Mak aku kata ni last stock daging qurban dah ni...
Tapi aku tengok dalam freezer tu macam ada 3 bungkus daging lagi...
Bila tanya...mak aku kata…memang tu stock qurban tapi daging dah habis..
Yang tu Hati....
Lagi 1 tu Limpa+Ginjal
Lagi 1 tu daging kambing..
Ada kawan mak aku bagi daging kambing..
Mmmm...kalau kambing tu..
Yesss...aku suka...
Kalau hati bagai tu....
Mmmmm.....mak aku jer lar....
Aku memang cannot go lar...
Bukan aku x cuba...
Tapi memang tekak aku x nak terima...
Bila gigit jer hati tu rasa macam tanah liat...
Eiiii....
Perut...paru pun sama..
Yang tu lagi la...
Tengok rupa & pegang pun semacam jer...
Hihihi
Tapi mak aku kata..elok juga aku x suka...
Sebab kata mak aku...organ-organ dalsman haiwan ni biasanya banyak kolestrol ..
Kan kalau belajar Sains semua tu ada functionnya...
Ginjal untuk cuci darah...proses bahan perkumuhan...jantung...paru-paru untuk pernafasan...
Dan...dan..lagi satu kebaikannya...
Mak aku kata boleh makan sengsorang..
Hahahaha...
Amik lah...aku memang xnak makan pun...



Daging Goreng Kacang Panjang ni memang sedappppp
Daging tu confirm la sedapppp....
Daging qurban do...
Kacang panjang tu pun sedappp juga..
Krap krup krap krup..
Kena jer dengan daging tu....



DAGING GORENG KACANG PANJANG..mak aku

1 mangkuk daging yang sudah dipotong
20 batang kacang panjang yang muda
1 bawang besar-hiris
2 cili merah-hiris
1 sudu serbuk kunyit
Sikit lada hitam
1 sudu teh garam
4 sudu minyak..

1. Gaul daging dengan garam kunyit & lada hitam
2. Panaskan minyak & tumis daging
3. Masukkan sikit air & biar daging empuk.
4. Ketika masih airnya belum kering masukkan kacang panjang yang sudah dipotong-potong
5. Masukkan bawang & cili potong & sesuaikan rasanya...

No comments:

Post a Comment