Sunday, 9 October 2016

NASI GORENG DABAI

Nasi Goreng Dabai..
Import khas dari Sarawak
Favourite mak aku nih...
Agaknya mak aku ni silap warga negeri..
Sepatutnya mak aku dilahirkan kat Sarawak sebab suka makan maknan Sarawak..
Mmmm...
Tapi makanan semua negripun mak aku suka...
Cemana tu..


 
Sepinggan Nasi Goreng Dabai & semangkuk sup
Dinner mak aku
Aku..?
Mmmmm...aku x  suka Buah Dabai
Mak aku & nenek aku memang berhantu dengan buah Dabai..
Kalau ada stok buah Dabai mak aku akan buat jeruk supaya tahan lama & dapat makan lama..
 


Yang ni mak aku kata guna Dabai fresh jer sebab stok jeruk dah habis


Mak aku kata patutnya Nasi Goreng Dabai warna gelap sikit kalau guna Dabai Jeruk


NASI GORENG DABAI..cara mak aku

2 cawan nasi
10 biji dabai
1 bj telur
2 cili padi
2 sudu minyak zaiton
sikit garam
1. Rendam dabai dalam air suam sampai lembut..hari ni nyer  mak aku guna dabai jeruk
2. Panas minyak & tumis telur & hancurkan..Masuk cili potong
3. Masuk buah dabai & lenyekkan..
4. Bubuh nasi & garam..
5. Gaul rata2 & agak garing..

SINI PUN ADA NASI GORENG DABAI

Ni buah Dabai fresh
Masih ada tampuk tangkai buah tu
Mak aku kata kirim kat kawan mak aku yang gi Sarawak cuti Maal Hijrah baru ni
Tapi kata mak aku kawan  mak aku tu bermurah hati sedekahkan je x amik duit pun..
Semoga Allah mempermurahkan lagi rezekinya..

Buah Dabai dibuang tampuknya sebab mak aku kata nak basuh & nak rendam dengan air panas..

KAT SINI PUN ADA CITER PASAL BUAH DABAI & MAKANAN SARAWAK

Ni stok mak aku kata nak buat jeruk dabai
Mak aku dah pesan jangan citer kat nenek..
Sebab takut nanti nenek terliur..
Hahahaha...
Tapi kata mak aku nanti kalau nenek datang boleh masak Nasi Goreng Dabai untuk Nenek..


Buah yang dah dibuang tampuk tangkainya..
Bersedia untuk menjadi jeruk...

No comments:

Post a Comment