Sunday, 2 October 2016

HOMEMADE DURIAN ICE CREAM

Home Made Durian Ice Cream...
Projek aku sempena Cuti Maal Hijrah..
Tiga hari cuti memang x kuar mana-mana..
Mak aku kata 3 hari cuti ni memang xboleh gi mana-mana sebab kena siapkan kerja penting..
Mmm...kata mak aku tugas ni mcm tentera...
Hahaha...serius betul mak aku..
Tapi mak aku dah janji nanti dah siap kerja penting tu nanti ,mak aku nk bawa aku jenjalan..


Sebab bored...
Dah penat tengok Tv...
Mak aku plak dok ngadap kerja yang nak kena siapkan tu...
Aku plak dah makan macam-macam tapi rasa bored jugak...
Mula aku nak belajar nengait..
Dah selongkar bilik kakak dah jumpa benang kait tu...tapi jarum pulak x jumpa...
Nak baking cake...butter plak keras beku dalam peti ais...


Tengok dalam freezer jumpa 3 paket durian beku..Amik sebungkus untuk defross..
Ingat nak suruh mak aku buat kuah durian makan dengan serabai..
Tapi mak aku kata sibuk nak siapkan kerja...huhuhu
Bila durian tu dah hilang beku aku amik seulas & makan...
Sedappppp....sejukkkkk
Rasa macam ice cream durian...
Bila cakap kat mak aku...
Mak aku baik buat ice cream durian..
Mula tu aku x condifen..
Eh..x confident..
Sebab aku lum perbah buat..
Mak aku memang la pernah buat..
Google..jumpa kat blog ni..
Huh...TQ la siapa yang cipta ice cream ni..
Sedappppp
Owh...dah confident nak buat...
Sebab xyah masak..just guna mixer..

Dah siap bahan nak buat..
DURIAN ICE CREAM..
1 tin susu cair
1 biji telur
1 sudu ovallate
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan susu pekat
1/2 sudu teh pewarna kuning star brand
5 ulas durian - amik isi sahaja

Dari dalam kabinet dapur memang ada stok susu cair..ovallate..esen vanila..
Susu pekat...telor...durian memang dah ada dalam peti ais
Ok...jom start projek ...






Masukkan susu cair..susu pekat..ovallate ke dalam mixer...


Haaa...bab pecah telur ni aku memang fobia...sebab pernah mecahkan kelur terkena telur yang busuj...Sejak tu memang aku beringat...tiap kali pecah telur aku akan pecahkan dalam piring atau mangkuk dulu..
Kalau terus pecahkan dalam mangkuk mixer tu tetiba telur tu busuk..
Alamatnya peristiwa lalu berulang kembali la...
Habis semua yang ada dalam mixer tu kena buang...hahaha
Selalu aku snap pic...
Kali ni mak aku plak kna tolong...
Kena take five kerja....untuk tolong aku...heeee


Mix kan susu cair,susu pekat,ovallate & telur dengan speed 4 agak-agak 1/2 jam


Durian dibuang bijinya & hanya ambil isinya..
Haaa..yang ni mak aku kena tolong..aku x dah cuba tapi x boleh...kena mak akuvjuga tolong..
Sambil mak aku buangkan bijinya aku cedok sikit makan isi durian tu...heeee


Masukkan pula isi durian dalam mixer tu..
Nampak x bintik putih kat kabinet top tu..
Heee sebab aku x turunkan speed kt mixer tu...
Habis mercik...tu pun dah lap tu..
Excited do...!!

 Masuk pewarna kuning supaya cantik...
Haaaa baru la nampak cam Ice Cream Musang King..hihihihi..
Hari tu nak beli ice cream potong kat supermarket..
Tengok harga..omak ai...!!
Berpuluh hinggit..
Bila baca label..rupanya ice cream Musang King...
Mmmmm....letak la balik dalam ice box tu...
Mahal gilerrrr...

Ok...dah sebati semua...tuang dalam bekas...
Sebab nak feel bubuhvla dalam tumble ice cream juga...hihihi...


Semua tu dapat la 1 bekas ni...
Sebab kiter xde Ice Cream Maker...
Kena la frozen kan beberapa jam supaya beku...
Kalau nak texture ice cream tu jd gebu...mak aku kata bila dah 1/2 beku..kuarkan dari frezer & blend sampai berbuih & bekukan semula..
Buat proses tu beberapa kali..

Tapi sebab aku bukan jenis rajin macam tu...
Aku biar jer dalam peti ais tu dari tengahari sampai tengah malam...
Tengah malam makan ice cream...hihihi..
X salah pun...


Nak kasi cun...boh ler lipstick & make-up skit...
Selongkarlah peti ais tengok mana yang sesuai..
Cerri & pudina ni pun ok...
Mmmm....nanti nak buat chocolate sauce lah....tabur  salted ground peanut ...mmmmmm yummmy...!!!

No comments:

Post a Comment