Tuesday, 5 July 2022

BISKUT SAMPRET DAHLIA

 Dua hari lepas iaitu hari Ahad saya baking Dahlia Cookies ni


Jujurnya...saya sangatlah tak rajin nak buat ni.Tapi sebab permintaan daripada kawan yang sorang ni saya merajinkan juga diri untuk buat.Ni regular customer yang banyak berkongsi rezeki memesan kuih raya sekian lama.Tokey hamper yang banyak membuka lubang rezeki untuk saya ketika mencari side income ketika saya sangat memerlukannya hampir sedekad  dulu.So,mana mungkin saya menghampakannnya ketika dia minta saya buatkan biskut dahlia ni untuk dia bawa balik kampung sempena Raya Haji weekend ni.


Maka pada tengahari Ahad saya mengadun la biskut dahlia ni..


Dengan 4 ketul butter maka,siaplah saya mengadun dan menyemprot adunannya..

Menjelang asar baru siap baking...Padahal bukan banyak pun...tapi sebab buat tanpa kerajinan gitu lah...hihihi..


Alhamdulillah,nasib baik bunga dia tak lentok...Biskut ni bahan simple sahaja tapi rasa dia memang cair dimulut dan menjadi kesukaan kawan saya ni..

Saya kongsikan resipi yang saya guna pakai sejak zaman remaja...


SAMPRET DAHLIA ...
 
1 ketul butter 
1 cwn gula icing
1 telur
1 camt esen vanila
1 cwn tpg kastad ( yang ni memang saya hanya akan cari Bird's custad)
1 1/2 cwn tpng jagung( saya guna sebarang brand saja)
Tepung gandum ikut keras yang sesuai( saya guna tepung cap rose merah)
ceri-potong

1. Mix butter & gula icing sampai putih
2.Tambah telur & vanila
3. Tambah tepung jagung & tepung kastad.Mix lagi sampai rata
4.Guna tangan untuk tambah tepung gandum sikit demi sikit hingga agak2 boleh picit dalam acuan...Cuba masukkan dalam acuan & tekan untuk pastikan keras atau lembik..
Adunan kena lembut baru mudah nk picit...Tapi jgn terlalu lembik sbb kalau lembik sangat nnt masa bakar bunganya akan "tidur".. Kalau keras susah nk tekan..agak2 la ye..
6. Tekan dalam dulang & hias dengan ceri potong
7.Bakar suhu 180 & agak2 dlm 15-20 minit..

Tips: guna gula icing lebih baik dari gula kaster..kerana gula icing senang hancur...Kalau gula kaster x betul2 hancur nanti masa bakar bunganya kembang & x cantik..


***** Untuk 4 ketul butter ( 250gm x 4) ni saya guna 600 gm gula icing,500gm tepung jagung,1.5 paket bird"s custad dan +- 1paket tepung rose) 

Hasilnya boleh dapat 6 balang panjang ( tak ingt pula kod balang tu)

******Saya dah pernah cuba tepung kastad brand lain tapi saya tak dapat rasa yang sesedap bird"s custad.Begitu juga tepung gandum...nak tepung rose tu juga baru hasil memuaskan saya.Yang lain-lain macam tepung jagung dan gula icing saya guna saja apa brand yang dapat .Tapi nak lagi harum haruslah tepung jagung cap kupu-kupu tu( brown & polson..tapi payah nak dapat la & harganya lebih mahal...

11 comments:

  1. Replies
    1. hihihi ..
      boleh3...kita barter trade dengan asam pedas ikan parang不

      Delete
  2. Aduhhh..menawan betul semperitnye tu.. kite pandai buat semperit panjang² je. Hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa...saya pulak kalau buat sampret panjang selalu fail...
      Jaja,sampret panjang tu guna acuan macamana nak kasi tebal sikit?Saya guna acuan yang buat tat tu macam nipis la...Ka ada tips dia nak kasi tebal dan lebar?

      Delete
    2. Saya guna acuan tat tu kak..kebanyakannya suka sebab lebih rangup. Kalau nak tebal dan lebar, ade acuan loyang. Kat kedai bakery biasanya ade.

      Delete
  3. Bila nak open order utk geng blogger pula MC? Teringin juga nak rasa airtangan MC :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ..
      Raya tahun depan..jom pakat buat open house..saya pi bawa sampret ni五不

      Delete
  4. Cantik kejadian kelopak dahlia umi cella.. ada open order ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengah mengumpul kerajinan ni kak Lin.
      Doakan saya rajin lepas ni五不

      Delete
  5. rajinnya akak... elok je terbentuk tiap satu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpaksa rajin dana...sebab tak sampai hati nak kata "tidak"五五

      Delete