Monday 3 February 2020

SAMBAL TELUR GOYANG

Sambal Telur Mata
Mak aku panggil lauk express
Sebab salalu masak telur kalau time luoa nak defross ayam @ ikan
Nak tunggu reheat lambat sangat
Maka selalunya mak aku akan masak telur la

Ni bukan hari ni
Bukan juga semalam
Coz dah ada dalam draff ngan resipi d siap tips
Tinggal update skit catatan
Namanya telur goyabg sebab egg yolk tu masih cair akan bergerak jika digoyang

SAMBAL TELUR GOYANG
5 biji telur
Minyak untuk goreng
1 sudu teh garam
1 sudu makan gula perang
1/2 sudu pes asam jawa
1 bawnag besar-hiris bulat
Bahan Blend
10 cili kering
1/2 bawang besar
2 bawang pputig
1. PAnasakan minyak agak banyak biar betu-betul panas
2. Buat telur mata semua telur
3. Tinggalkan minyak dalam kuali anggaran 4 sudu & tumis bahan blend hingga naik minyak
4. Masukkan garam,asam jawa & gula perang

5. Sesuaikan rasa & masukkan telur mata sertsa tabur daun sup



Tips nak dapatkan Telur Mata yang goyang
Mak aku pesan
Minyak kena banyak & biar betul-betul panas
Pecahkan telur dengan hati-hati supaya kuningnya x pecah
Pastu cedok-cedok juga minyak panas & siram atas telur supaya putih telir cepat beku sementara kuningnya masih cair didalam

Ikan Macerel Lengat & digoreng garing


Taucu Telur
Telur tak nampak
hahahaha

No comments:

Post a Comment