Tuesday, 11 February 2020

KUIH SAGU KUKUS


Kuih Sagu Kukus
Mak aku masal last week

 Kuih Sagu Kukus ni fav kakak
Mak aku kata kuih kuih paling ssnang nak buat
Yer ker..?
Haaaaaa... Mak akunyang cakap
Aku x pernah buat pun
Tengok jer mak aku masak
Pastu makan heeeeeeee....
Mak aku cakap senang nak buat sebab x perlu kacau
Tak perlu goreng
Tak perlu bakar
Just campur semua bahan & kukus
Kukus pun atas nasi
Boleh tinggalkan jer
Nasi masak
Kuih pun masak dalam masa yang sama
Mmmmm....

 Kuih Sagu Kukus ni biasa kan orang buat untuk makan masa petang kan
Tapi ni mak aku buat makan waktu malam
Hahahaha.... Pun bollehhhhhh
Sebabnya.. Kuih ni memang mak maknaku masak waktu petang
Masa tanak nasi mak aku kukus kuih ni sskali
Bawah ada nasi sedang ditanak
Atasnya plak mak aku letak bekas kukus  & kukus kuih sagu ni
Kata mak aku ni namanya work smart
Masak 2 in 1...
Tapi masalahnya lepas dah masak x dapat makan
Coz kelapa xde
Haahahaha
Tunggu kakak balik kerja
Pesan kakak beli kelapa kat kedai Acheh tu
Sebab tu la malam baru makan
Hahahaha


KUIH SAGU KUKUS
2 cawan sagu biji halus
1/4 cawan air
1 cawan gula putih
1 sudu makan sirap rose pekat
1/2 kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam

1. Basuh & rendam sagu semalaman @ paling kurang 1 jam
2. Tapis sagu & masukkan ke dalam loyang
3. Campur gula,sirap rose & 1/4 cawan air.Kacau rata
4. Kukus 1/2 jam hingga jernih semua sagu
5. Biar sejuk & potong
6. Gaul dengan kelapa yang dicampur sikit garam


*** Untuk versi nak buat sikit & nak masak dalam cawan kecik-kecik boleh rujuk KUIH SAGU WARN WARNI...kat sini

4 comments:

  1. Replies
    1. Heeee... Kiter lg suka yg xde kelapa.. Sebab kelapa tu mengganggu😁
      Makan ngan susu cair swjuk2 best

      Delete
  2. Ooo senang je nak buat dia...nak cuba la buat nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok mak kiter buat memang senang jer pun..
      Try tau... Kalau memjadi roger🤭

      Delete