Cha tu mak aku cakap maksudnya teh
Teh tu tea la...
Mak aku cakap namanya kuih cha & ada yang panggil kuih jintan..
Ada yang panggil korcha
Dah pernah citer pasal kuih ni dalam post
KUIH JINTAN... kat sini
KUIH JINTAN/KUIH CHA
1 biji telur
2 sudu makan gula
2 cawan tepung
1 sudu teh jintan manis
Minyak untuk goreng
1. Jintan dibasuh dan boleh ditumbuk kasar @ oleh dibiar sebiji-sebiji
2. Pukul telur bersama gula hingga gula hancur
3. Masukkan jintan ke dalam adunan telur
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit kedalam bancuhan
telur sambil diuli.
5.Sukatan tepung bergantung kepada bancuhan telur. Boleh
jadi perlu dikurang atau perlu ditambah sshingga mendapat doh yang kental
seperti doh kuih siput
6.Bahagikan kepada 8-10 bebola
7. Gentel bebola memanjang sambil ditabur tepung jika
melekat
8. Panaskan minyak
9. Ambil 1 stick doh dan gunting kedalam minyak dan goreng
hingga garing dan rangup
***Tips....
Sebaiknya
gunting stick terus ke dalam minyak panas sebab jika gunting siap-siap doh
memang akan melekat-lekat & nanti susah nak handle..
Kata maknaku nak buat stok untuk kudapan..
Mmmm... Aku x minat sangat sebab rasa jintan dia kuat..
Tapi kakak boleh suka la pulak
Kakak kata sedap
Krup krap krup mak aku makan ngan kakak
Abang ngam aku memang x suka
1 balang tu mak aku ngan kakak jer lah makan..
kalau sira dengan sambal, sedap tak?
ReplyDeleteHahahaha Johorean mesti nak sambal... Cicah jer sambal kicap ke.. ðŸ¤ðŸ¤£
Delete