Salam Ramadhan 27
Semalam beriftar sorang-sorang.Maka masak yang tekak nak makan.Ulang masak laksa sardin lagi.
LAKSA KUAH LEMAK SARDIN
1 bungkus laksa kering( saya guna laksa siam yang lebih halus)
1 tin sardin macerel(tin sederhana)
1 paket kecil rwmpah kari ikan
1/2 kotak santan kara
4 cawan air
3 asam keping
1 bunga kantan/1 pokok daun kesum
1 sudu teh garam
½ bawang besar -blend
3 sudu minyak
Bahan Ulam
2biji telur rebus
1/4 batang timun - hiris
1/4 bawang besar - hiris
1 pokok daun selom - hiris
1 limau nipis
Cili padi potong - jika nak pedas
**Rebus laksa & basuh bersiah ,& toskan.
Buat Kuah:
1. Panaskan minyak & tumis bawang merah hiris.
2. Masukkan rempah kari yng dibancuh dengan 1 cawan air. Masak hingga naik minyak/hingga kering
3. Masukan sardin macerel yang dilenyek bersama sosnya. Tambah 4- 5 cawan air, garam, asam keping & masak hingga mendidih.
4. Bila mendidih masukkan santan & kacau rata & sesuaikan rasa.
5. Biar mendidih sekali lagi beberapa minit .Hidang bersama laksa dan ulamannya
Laksa lemak Kedah tu sekali pandang macam Laksa Johor.
ReplyDeleteRasanya PH belum pernah cuba masak laksa lemak macam ni. Mungkin raya nanti boleh try jika ada yg nak bertandang.
ReplyDeleteNasi goreng waktu sahur laku keras kalau di rumah ni :)