Minggu lepas ambil cuti hari Jumaat..Sambung Sabtu Ahad dapat la 3 hari untuk balik Kedah..
Terlanjur balik,hari Sabtu Achik & Pakcik bawa gi Sik cari lemang.
Sebenarnya melunaskan keinginan saya nak makan lemang ubi setelah menyesal tak membeli masaMEMBURU LEMANG HINGGA KE SIK awal bulan hari tu.Masa tu balik sekejapan sangat + Achik Pakcik kerja.
Balik kali ni memang Jumaat kami 3 beranak bertolak pukul 4.30 pagi.
Depa dua beradik tu pun mohon cuti Jumaat sebab nak sambung Sabtu Ahad..
Depa orang muda drive.Belum pukul 10 pagi dah sampai.Sempat gi Pasar Kemboja lagi🤭
Petang lepas solat Jumaat..berbondong pula ke Alor Star nak ambil saya punya "Mr Sweet Black" & anak bujang tu punya "Mrs Maroon"...
Saya pernah juga merasa lemang tepung beberapa tahun lalu kak Am cleaner bagi..Isinya adalah campuran tepung gamdum,santan,gula merah dan sikit garam.Rasanya juga lemak manis seperti bingka tepung.
Teringin nak rasa lemang pulut ubi.
ReplyDeleteUnik betul dunia masakan di negara kita. Macam-macam ada.
Masa nak beli teringat komen cikgu..
DeleteBiar menyesal beli daripada menyesal tak beli...hihihi
Macam-macam jenis lemang ada, rupanya.
ReplyDeleteKan....
DeleteMalaysia kaya dengan aneka makanan...
Makan makan kurus...🤣🤣🤣
Lemang ubi kayu rare tu. Syoknya balik kampung memburu lemang. Macam macam jenis lemang ada. Saya suka yang biasa dan pulut hitam tu.
ReplyDelete