Salam Ramadhan penuh barokah.Dah hari ke 11 Ramadhan
Semalam saya masak laksa...Eh,masak kuah sebenarnya kan..Laksa tu beli laksa kering & rebus ja..hihihiSaya buat laksa lemak Kedah guna ikan sardin tin.Sebab iftar sengsorang ja,saya tak masak nasi.Lepas solat asar terus masak kuah dan rebus laksa sesiap.Masak sikit ja kan...tidak la lama.
LAKSA KUAH SARDIN
1 Keping laksa kering - rebus hingga lembut, basuh & toskan
KUAH SARDIN
1 tin sardin macerel
1/4 kotak santan kara
3 cawan air
1 asam keping
1 bunga kantan/1 pokok daun kesum
1 sudu teh garam
1/2 paket kecil serbuk kari ikan
1 bawang merah - hiris
1 sudu minyak
Bahan Ulam
2biji telur rebus
1/4 batang timun - hiris
1/4 bawang besar - hiris
1 pokok daun selom - hiris
1 limau nipis
Cili padi potong - jika nak pedas
1. Panaskan minyak & tumis bawang merah hiris.
2. Masukkan rempah kari yng dibancuh xengan 1/2 cawan air. Masak hingga naik minyak/hingga kering
3. Masukan sardin macerel yang diblend bersama sosnya. Tambah 3 cawan air, garam, asam keping & masak hingga mendidih.
4. Bila mendidih masukkan santan & kacau rata & masukkan bunga kantan/daun kesum
5. Sesuaikan rasa
6. Masuklan laksa ke dalam mangkuk dan siram kuah hingga banjir. Tambah ulam
Makan laksa lemak Kedah ni...Ada ul pucuk putat baru kena...Ni dapat kat pokok Pak Man gardener tanam.Benih saya bawa dari kampung,minta Pak Man tanam.Alhamdulillah dah boleh makan hasil..
Selain pucuk putat tu,saya juga dapat sekuntum bunga kunyit.Tapi seingat saya,saya tak pernah bagi benih kunyit.Saya syak ni bunga temu pauh sebenarnya..sebab saya ada bagi benih temu pauh lebih setahun yang lalu.Saya suka ulam bunga kunyit dan bunga temu
Bunga kantan yang Ita bagi sebulan yang lepas.Saya masuk dalam plastik dan simpan dalam frezer...Elok lagi..tak jejas pun
Apa la yang Adah & anak bujang tu makan untuk iftar?
Akan ada satu hari dalam ramadan nanti, nak buat Laksa, tapi tu laa anak bujang tak suka, kena juga masak menu lain huhuhu
ReplyDeleteLajuuuu Lin comment🤭
DeleteTQ Lin...
Try la laksa lemak Kedah ni...Ada iras-iras laksa johor jugak ni...😁
Dania dah request laksa cuti Nuzul Al- Quran nanti...melaksa la kita nanti aih....
ReplyDeleteAaa ..lagi seminggu Nizul Al-Quran dah kann...
DeleteJom..jom melaksa..
Setiap kali nampak Laksa Lemak Kedah di sini, mesti teringat kenapa mak mertuaku atau kak iparku tak pernah masak ni. Depa lebih masak stail Penang.
ReplyDeleteTak semua orang suka laksa lemak ni SK..
DeleteKalau hari raya dalam sekampung tu mungkin ada stu dua rumah ja masak laksa lemak ni.Yang lain kebanyakan masak laksa asam(laksa Penang)
Dalam old post ada 1 komen kata dia panggil.Laksa Pendang🤭
(Pendang bukan Penang tau)
sy teringin laksa sarawak dr semalam lg ni kak.. hehehe
ReplyDeleteMai la KL Mim...ada laksa Sarawak kat Dayang Sarawak & Dapur Sarawak ni...🤭
DeleteHari ni baca news...tiket Sabah Sarawak naik berganda yer😥
wak tak berapa pandai makan laksa ni
ReplyDeleteAnak bujang saya pun tak pandai makan laksa ni..tu sebab masak megi ja u tuk dia🤭
DeletePucuk putat dengan daun kunyit tu yang tambah menambah nak makan laksa lemak Kedah tu kan.
ReplyDeleteLaksa ni saya tak masukkan daun kunyit.Bunga kunyit tu saya ngap ja sebab tak masak nasi🤣
DeleteSalah tulis - bunga kunyit, bukan daun kunyit hehehee.
DeleteKelmarin baru makan pucuk putat... lawan dengan budu la tapinya. Berbuka puasa di kampung, mak masakkan gulai lemak kuning ikan tenggiri. Ulam-ulam kutip sekitar rumah mak. Menarik jugak berbuka dengan laksa ni. Saya tak pernah buat sendiri laksa.
ReplyDeleteSedak jeligho kalu ule pucuk putak ni cicoh budu gop demo ooo..😁
DeleteSedapnya
ReplyDelete