Salam Ramadhan ke7.Diam tak diam dah seminggu kita bersama Ramadhan.Janganlah terlalu pantas meninggalkan kami wahai Ramdhan Al Mubaraq...!
Saya mula kenal asam pedas tahun 30 tahun yang lalu(tua dah mokcik ni..🤭).Kali pertama makan asam pedas housemate yang masak.Kak Zila namanya,orang Nismiland.Masa tu kami menyewa sebab masa undi untuk tinggal di asrama kami tak dapat Batch kami hanya beberapa orang saja dapat asrama,sisa-sisa yang student matriks.Sedih oooo masa tu bila kami dianaktirikan hanya kerana nak bagi keutamaan budak2 metriks yang akan melanjutkan pelajaran ke obesea...Tapi tu cerita tahun 1990-an..
Tapi tiap kali makan asam pedas pati ingat pengalaman tu.
Tekak ni ada masa nak asam pedas pekat,ada ketika nak yang kuah cair-cair ja.Tapi semalam saya masak asam pedas kuah pekat-pekat gitu..Saya tambahkan juga terung siam dan buah tomato masak.
ASAM PEDAS IKAN PARI + TERUNG SIAM
2 keping ikan pari+-½kg
3 biji terung siam.
1 biji tomato masak
1 sudu teh pes asam jawa Adabi + 2 cawan air.
1 batang serai/ bunga kantan
garam,gula,minyak.
Bahan Blend:
30 biji cili kering(saya guna ¾ cawan cili kisar)
1 bawang besar.
3 bawang putih.
3 hiris lengkuas.
1. Panaskan ½ cawan minyak & tumis mahan blend hingga naik minyak.
2. Masukkan ikan pari dan masak hingga naik minyak semula.
3. Tambah terung,tomato,serai/bunga kantan,air asam,garam dan secubit gula.Biar mendidih hingga terung empuk.
4. Masak dengan api perlahan hingga keluar minyaknya.Sesuaikan rasa.
Ikan pari ni saya rendam sekejap dalam sikit perahan lemon untuk hilangkan hanyir.Nasib baik ikan pari bi bukan jenis hanyir dan hancing.
Rose bagi 1 bungkus air tebu.Rose memang jual air tebu.Katanya ada hamba Allah beli borong dan minta dia sedekahkan.Saya salah seorang yang dapat.Alhamdulillah...
Saya hanya tuangkan separuh bungkus sahaja dalam jug kecik ni.Sebabnya anak bujang tu kata dia tengah cuba taknak minum manis dalam bulan puasa ni sebab masa ukur uniform dia kata dah naik 2 saiz🤣
Semalam beli tenggiri, dah simpan 2-3 ketul utk buat asam pedas.
ReplyDeleteKetupat pulut hitam tu nampak sedaplah MC, lama tak makan.
Kan...Ketupat pulut hitam ni dulu2 selalu jadi hidangan raya...sekarang jarang jump
DeleteHaaa.. kita pun masak asam pedas. Kecur balik tengok asam pedas Mak Cella.
ReplyDeleteHahaha...pengaruh rakan hampir sebaya🤭
DeleteAsam pedas kuah pekat pekat ni sedap. Teringat pulak asam pedas melaka yang baru makan hari tu. Nak masak sendiri tak pandai. hehehe...
ReplyDeleteSedapnya air tebu. Jarang dah nampak orang jual air tebu.
Katanya asam pedas Melaka lain sikit yer..
DeleteAir tebu ni memang sedap Fiza sebab Rose & anak2 dia kupas dan basuh bersih dulu sebelum mesin.Tebu pun depa tanam sendiri di Langat
Tak tahulah beza dia camne sebab jenis jarang makan asam pedas mama cella.
DeleteBagus penyediaan macam tu, terjamin kebersihannnya. Kualiti pun terjaga sebab tanam sendiri kan.
Nampak sedapnyer
ReplyDeleteSelamat berbuka puasa
Terima Kasih Wak
DeleteCerita pasal asam pedas ni, kita pernah belajar masak dengan kawan dari Melaka. Mak dia ada restoran di Cheng. Waktu itu kami sedang ambil diploma, menyewa rumah di Pantai Dalam. Memang dia masak bersungguh-sungguh asam pedas ikan terubuk. Dia tak mahu guna belacan lain. Dia nak guna belacan dari Melaka juga. Pergghhh! Sampai sekarang teringat-ingat keenakannya!
ReplyDeleteKalau lah cikgu sempat ambil resipi tu masa dia masak alangkah bertuah.Dapat la kongsi dengan kami juga .Semoga ex housemate cikgu terbaca dan sudi kongsi resipi😁
DeleteHahahaa... memang tak sempat salin resipinya tapi masih ingat semua bahan sebab dari A-Z masak sama-sama. Ayahnya selalu kata, asam pedas Melaka kuahnya berlenang-lenang. Nanti ada masa kita share resipinya ye.
Deleteya Alloh sedap kali aku tengok foto nya kak...i love pulut hitam dan ikannya kelihatan menggoda dengan kuah pekat merah...patut dicuba resepnya
ReplyDeletehave a nice day ^^
Alhamdulillah..sedap GP..
DeleteSalam Ramadhan Al-Mubaraq untuk saudara nusantara diseberang
Alaaa...kita ni teringin nak makan asam pedas pari la...tak buat- buat lagi...ikan cencaru belah belakang pun x buat gak lagi...ikannya dah beli lama dh
ReplyDelete