Saturday 23 November 2019

LAKSA KUAH SARDIN - JUMAAT

Laksa Kuah Sardin

Pic hari Jumaat
Tapi catatannya baru dapat diselesaikan hari ni
Haaaa... Jangan ingat aku banyak masa sangat tengah2 axam ni pjn boleh jer postcatatan diari maya ni
Ada caranya supaya setiap hari ada catatannya walaupun catatan hanya dibuat weekend..
Kadang ada yg dah catat awal-awal
Just edit skit & publish
Ada yg memang sengaja set schedule supaya dapat publish pada masa & tarikh yg aku suka..

Macam Laksa Kuah Sardin ni juga
Ni memang hari Jumaat nyer dinner

Jumaat xde class
Takde paper pun
Tapi aku gi sekolah juga.
Petang pukul 4 ada seminar Sains lak kat tuisyen centre...
Sampai pukul 7 malam..
Pukul 6.30 mak aku dah wasap bgtau mak aku dah tinggu dalam kereta depan dobi tu..

Balik rumah mak aku terus masak laksa ni
Mak aku cakap ni yang paling cepat  nak banding masak nasi & lauk
Mmm... Memang cepat sebab belum sempat mandi mak aku dah ajak makan..
Mula aku xnak sebab aku x minat sangat ngam laksa
Tapi sebab lapar makan la jugak
Mmm... Tersedap la pulak
Hahahaha....


LAKSA KUAH SARDIN
1 Keping laksa kering - rebus hingga lembut, basuh & toskan

KUAH SARDIN
1 tin sardin macerel
1/4 kotak santan kara
3 cawan air
1 asam keping
1 bunga kantan/1 pokok daun kesum
1 sudu teh garam
1/2 paket kecil serbuk kari ikan
1 bawang merah - hiris
1 sudu minyak

Bahan Ulam
2biji telur rebus
1/4 batang timun - hiris
1/4 bawang besar - hiris
1 pokok daun selom - hiris
1 limau nipis
Cili padi potong - jika nak pedas

1. Panaskan minyak & tumis bawang merah hiris.
2. Masukkan remoah kari yng dibancuh xengan 1/2 cawan air. Masak hingga naik minyak/hingga kering
3. Masukan sardin macerel yang dilenyek bersama sosnya. Tambah 3 cawan air, garam, asam keping & masak hingga mendidih.
4. Bila mendidih masukkan santan & kacau rata & masukkan bunga kantan/daun kesum
5. Sesuaikan rasa
6. Masuklan laksa ke dalam mangkuk d sieam kuah hingga banjir. Tambah ulam

No comments:

Post a Comment