Sunday, 22 March 2020

NASI GORENG BUDU - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVID 19 - DAY 5

Masih hari ke-5 Perintah Kawalan Pergerakan.
Tapi ni cerita nasi goreng hari ke 4 Perintah Kawalan Pergerakan

Nasi Goreng Budu
Mak aku masak Nasi Goreng Budu untuk iftar.
 Nasi Goreng Budu
Haaa... naper..???
Akupun mula dengar mak aku cakap Nasi goreng Budu agak pelik
Tapi bila makan xde pelik pun
Sedap ada la
Hahahaa...
So, don't judge food by the names
Hahaha

 Nasi Goreng Budu vs Keropok Belinjau
Air Teh O Panas
Untuk iftar mak aku
Asalnya aku xnak makan sebab tengahari dh kenyang makan spaghetti
Tapi sebab nampak Keropok Belijau tu
Haaaaa memang terus amik pinggan la
Cedok nasi goreng
Krap krup krap la lawan makan keropok belinjau ngan mak aku
Aku suka sangat keropok belinjau ni
Abang ngan kakak x suka
Aku ngan mak aku makan penuh feeling sebab keropok belinjau ni sedappp
Lemak & ada sikit pahit dihujung lidab
Tapi sangat sedap yang x bolwh nak discribe
X sama ngan keropok ikan
Dah lama cari kerepek belinjau ni
Last makan beberpa tahun lepas masa kakak masih kat UiTM Segamat
Balik ikut Muar sepanjang jalan banyak gerai jual macam-macam ubi & kerepek
Masa tu beli keropok belinjau ni
Tapi kat KL susah nak jumpa

 NASI GORENG BUDU
2 cawan beras ( tanak jadi nasi +- 4 cawan)
2 sudu budu
( guna budu cap ketereh untuk warna yang cantik)
1 sudu teh garam
1 ketul ikan goreng - ambil isinya
10 cili kering - gunting halus
2 bawang merah - hiris
5 cili padi - jika nak extra pedas
3 sudu minyak
Daun sup

1. Leraikan nasi & biar sejuk
2. Panaskan minyak & tumis bawang merag hingga harum & garing
3. Masukkan isi ikan & cili kering gunting
4. Tambah budu & cili padi
5. Masukkan nasi & gaul sebati hingga berasap
6. Sesuaikan rasa & tabur daun sup

 Sekuali Nasi Goreng Budu

 Sepinggan Nasi Goreng Budu

Makan dengan Keropok Belinjau
Vs Teh O Panas
الحمدالله...

2 comments:

  1. 1st time dgr nasi goreng budu..nmpk menarik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee... Sama la kiter pun..
      Mak kiter cakap bila terdesak semua menjadi.. Actually mak kiter cakap budu tu macam fish sauce la.. Tapk lagi sedap dr Thailand fish sauce.. Kena guna ap ketereh baru warna dia cantik dengan nasi

      Delete