Friday, 20 March 2020

AGAR-AGAR SELASIH


Masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan
Duduk jer dalam rumah
PM dah arahkan semua #Stay@home#
Ketua Polis pun dah nak marah dah bila ramai masih degil
Masih ramai yang keluar rumah lepak kat lake.. Kadai makan etc

Agar-agar Selasih
Mak aku masak untuk aku iftar semalam

Agar-agar selasih antara agar-agar yang mak aku selalu juga buat
Kadang mak aku masak agar-agar sirap
Kadang agar-agar pandan
Kadang agar-agar santan
Agar-agar ni kalau tengok pic waktu cuaca panas
Mmm... Boleh kurus pahala puasa tau
Heeee



Asalnya plan nak puasa hari Rabu
Mak aku plak suggest aku puasa hari Khamis
Kata mak aku kalau puasa Khamis dapat sekali pahala puasa sunat Khamis
Actually  last Ramadhan banyak hari x boleh puasa sebab 2x kena ABC
Awal puasa & hujung puasa
Mmmm.... Pishang ar
Tapi separuh aku dah qadho masa bulan Syawal joint puasa 6 ngan mak aku
Pastu sambung qadho lagi masa axam..
Tapi masih berbaki sehari lagi
Puncanya hari last aku puasa ganti tu kawan-kawan ajak keluar gi makan
Hahahha... Jadilah tertangguh sampai dah masuk 23 Rejab baru nak habiskan ganti
Peh..macam hafal jer bulan Islam.. (aku tengok kalender la wei) hahahahaa
Bulan Hijrah ni biasa hafal masa Bulan Ramadhan & Syawal jer kot
Yang lain-lain tu tahu sebab ada cuti
Macam cuti Maal Hijrah... Maulidurrasul..
Raya Haji..

Walaupun dah habis dah ganti puasa 2019
Tapi hari ni Jumaat still puasa lagi
Rasa seronok plak nak puasa
Tapi nak niat puasa apa?
Mak aku cakap bulan Rejab memang Rasullulah galakkan banyak berpuasa sunat.
Bulan Sya'ban nanti x digalakkan sangat puasa sunat kecuali puasa ganti
Sebabnya lepas bulan Sya'ban tu dah Ramadhan..
So.. kira bulan Sya'ban tu  rest la sebelum puasa sebulan dalam bulan Ramadhan..
Tapi kalau masa sekolah... Bulan Sya'ban la ramai puasa..
Hahahaha sebab baru pakat nak ganti puasa tahun lepas...
Tangguh-tangguh sampai tiba-tiba ustazah akan tanya siapa lagi x habis ganti puasa..
Yang perempuan tersenyum-senyum
Yang lelaki pun aku tahu jer ada beberapa orang kawan aku yang pernah poteng puasa macam Cak & the gang.
Sebab dorang beberapa kali kantoi ngan aku dorang minum air belakang almari kelas!
Tapi dengan Cak setiap kali lepas raya aku akan ingatkan dia soh ganti sesiap dalam bulan Syawal.
So, mak ayah & orang lain xde la tahu ko ganti puasa sebab pernah ponteng dalam bulan puasa.
Aku ajak jer Cak puasa sama-sama ngan hari aku puasa 6
Mak Cak masti vangga sebab ingat Cak puasa 6.. Hahahaha
Tak kisah lah.. Janji dia ganti
Cak ikut jer nasihat aku sebab dia kata dia bukan la nak sangat tinggal puasa tapi terikut kawan..
Tapi paling rindu.. Kalau nak puasa ganti mesti aku.. Nad.. Auni.. Umi & Mai akan janji sama-sama puasa.
Kami gang bawa bekal ke sekolah & makan bekal sama-sama
So, kalau nak puasa kena plan puasa sama-sama la..
Kadang dah set nak puasa esoknya
Tapi ada plak sorang ABC...
Mm... Tangguh.. Tunggu sampai semua boleh puasa baru ganti sama-sama.
Kadang plan kemain lama.. Gantinya yang sama-sama 2..3 hari jer
Sebab ada jer yang akan ABC.
Hahahaha... tapi seronok puasa sama-sama
Biasanya dalam ramai-ramai, aku la paling banyak kena ganti sebab selalunya memang aku akan kena 2x ABC masa bulan puasa..
Sebab tu separuh kena ganti masa puasa 6
Selebihnya joint sama-sama ngan dorang
Apapun الحمدالله.. aku dah selesai ganti semua puasa..
Yang aku ingat la.
Sebab tu hari ni pun still aku nak puasa sebab takut ada yabg aku salah kira ker apa ker...

Resipi just c&p dari old post AGAR-AGAR SIRAP SELASIHKU SAYANG.... kat sini


AGAR- AGAR SIRAP SELASIH

½ paket agar- agar tali(20gm ÷2))
1 liter air (= 4 botol air mineral kecik saiz 500ml)
2  helai pandan simpul
1 cawan gula
1 sudu besar biji selasih - rendam dengan air biasa hingga kembang & tapis
beberapa titi pewarna merah jambu
1 sudu teh sirap rose
1. Rendam agar2 hingga lembut
2 . Masak dengan 1 liter air dan pandan
3. Bila mendidih dan pastikan semua agar- agar sudah larut, baru masukkan gula dan pewarna..
4. Tapis dan bekukan dalam loyang @ gelas-gelas kecil
5. Bila agar-agar suam baru masukkan perlahan-lahan  biji selasih yang direndam  & biar beku baru masukkan dalam peti ais

*** Pesan mak aku...
   Pada pack agar- agar tu tulis guna air 1400ml air..Tapi tu untuk agar- agar yang keras...
So..kalau nak yang lembut alter sendiri sukatan air..Mak aku cakap guna 2 liter air untuk 1 pack tu...Kalauxde penyukat..guna la botol air mineral...1 botol stamdard tu 500ml...
So jika buat 1 paket guna 4 botol air..
Yang ni mak aku buat ½ paket..guna 2 botol air..
Kalau nak buat 1 bekas container segi empat tu... ¼ paket agar- agar dah cukup...

2 comments:

  1. Jom buat dolgona nescafe viral tu😎musim panas kena kurungkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. 🤭 Dah buat juga semalam untuk iftar... Sedap kannnn
      Kiter guna nescafe 3 in 1 caremel... Aummmm

      Delete