Wednesday 7 August 2019

KARI DAGING DENGAN BATANG PISANG

Kari Daging Batang Pisang
Mak aku cakap ni makanan iconic Kedah time kenduri kahwin
Memang betul kalau gi kenduri kahwin kat kedah mostly akan ada menu Kari daging Batang Pisang ni


Kari Daging batang Pisang
Haaa selalu daging   batang pinang
Daging batang  pinang tu Pak Cik yang selalu sebut kalau Pak Cik beli daging.
pakcik kata tu daging paling lembut
Daging Batang Pinang mean sirloin  in english..
Daging Batang Pisang mak aku cakap xyah cari dalam kamus sebab xde
Kalau Daging Batang Pianang  ada la coz batang pinang is part of meat
Daging Batang Pisang ni nama lauk ni
Daging Batang Pisang ni mean daging dimasak bersama batang pisang
Bukan sembarang batang pisang tau..
Haaa... baca lagi


Kari daginv Batang Pisang
Mak aku masak semalam pagi untuk bekal dan nuga untuk lunch kakak & abang
Mak aku cakap mak Wana yang selalu kasi macam-macam hasil kebun tu kasi batang pisang ni
Lauk ni actually mak aku tumis sejak malam lagi
Mula peliks juga mak aku cakap nak masak kari
Masa tu dah pukul 10 malam
Rupanya mak aku kata nak tumis jer daging dan umbut pisang tu
Esok pagi baru masukkan kuahnya
Kalau x tumis sesiap waktu malam takut pagi x sempat



Ni la batang pisang
Actually yang betulnya bukan Batang Pisang
Tapi ni Umbut Pisang
Banana Shoot
Kata mak aku.. Mak Wana tebang pokok pisang
So..  mak dia bagi umbut ni
Aku avak mesti mak Wana tebang pokok pisang sebab nak amik buahnya
So.. batangnya kasi kat mak aku
OHHH... No.. No...no...!
Kata mak aku kalau pisang dah berbuah mak aku kata dah xde umbut
Sebab batangnya akan keras
SO... UMBUT PISANG HANYA ADA PADA POKOK PISANG MUDA
Pokok pisang yang masih dara
Hahahah
Syyyyyyy.....

KARI DAGING BATANG PISANG
1kg daging
2 batang umbut pisang - kerat-kerat
1 kotak kecil santan + air
1 cawan rempah kari
(1/2 cwn kari daging + 1/2 cwn kari ikan!)
2 sudu kerisik
Garam
4 sudu minyak

Bahan Tumis:
5 bawang merah
3 bawang putih
1 ketul kecil halia
1 tangkai daun kari
1 batang kulit kagu manis
3 bunga lawang
5 bunga cengkih
5 buah pelaga

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga garing
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 2 cawan air
3. Masukkan daging dan kerisik & masak hingga naik minyak.
4. Tambah 1/2 kotak santan + 5 cawan air dan masak hingga daging empuk.
5. Masukkan umbut pisang dan tambah sedikit lagi air jika perlu
6. Bila umbut pisang menegecut dan lembut baru tambahkan santan pekat  dan garam
7. Sesuaikan rasa



Umbut pisang ni mak aku kata kena keratgkerat anggaran sepannang 2 ruas jari.
Kemudian perlu direndam  supaya tidak lebam
Pastu mak aku cakap bila kita potong batang pisang ni ada keluar getah macam bebenang... Kena buang bebenang tu juga


Haa.... Ni kentang ni mak aku cakap masukkan juga sebab nanti untuk aku bawa bekal juga
Kalau ada kawan aku x suka umbut pisang boleh lah makan kentang


Rempah Kari
Mak aku kata normally orang masak guna fully rempah kari daging
But... Mak aku plk kalau masak kari daging or ayam mesti campur rwmpah kari daginv dengan rempah kari ikan

Bahan Tumis

Kena siap semua bahan supaya xde yang tertinggal
Ni la yang mak aku sediakan memalm tu
Untuk tumis kari

Esoknya bangun pagi tengok dah siap masak dah Kari Daging Batang Pisang ni
1 rumah bau kari dah macam rumah India
Hahahaha
Bawa bekal nasi lauk Kari daging batang pisang
Nad.. Auni.. Nik semua makan daging dan kentang jer
Dorang kata rasa awkward tengok batang pisang dimasak kari
Mmm.... xnak sudaaah
Biar aku yang habiskan batang pisanv yang sedap ni
Ops.. Umbut Pisang!

No comments:

Post a Comment