Saturday, 3 August 2019

BUBUR BIJI GANDUM

Bubur Biji Gandum
Sweet Wheat Porridge
Mak aku masak malam tadi
Kata mak aku kata nak makan esok, masak awal supaya esok lagi pekat dan sedap.
Selalu sebut Bubur Gandum jer
Tapi ni tulis Biji Gandum coz mak aku kata kalau kat Pantai Timur ..
Gandum mean tepung gandum
So.. nak le ih clear.. Sebutlah Biji Gandum
BUBUR BIJI GANDUM

 Bubur Biji Gandum ni dah.biasa mak aku masak.
Fav mak aku
Cuma aku kureng skit


Mak aku kata Bubur Gandum ni makanan nostalgia mak aku
Mmmmm....mak aku tu apa jer yang x nostalgia


 Bubur Gandum ni mak aku kata antara dessert yang selalu ada kat Kenduri @ Kedah
Kalau kenduri kahwin selalunya ada menu bubur juga untuk dessert
Ada yang buat Bubur Kacang, Bubur Pulut Hitam.. Bubur Jagung, Bubur Barli, Pengat Pisang, Pengat Labu etc
Bubur Tapi mak aku pesan kalau gi kenduri jangan makan Bubur Gandum ni .
Naper?
Mak aku kata Bubur Gandum kalau makan sikit pun dah kenyang
So, rugi kalau makan..
Nanti x muat perut nak makan menu lain..
Sebab kalau kenduri.kat Kedah banyak sid dish yang sedap-sedap..
Kalau makan Bubur Gandum dulu nanti camaner nak makan Meehun Sup, Laksa, Cucur Udang, Apam Balik bagai..
HAHAHAHA....
Haaaa.... so, mak aku kata kalau gi kenduri kat Kedah kalau tengok mangkuk yang disediakan kat tempat bubur tu kecik-kecik jer.... bukan depa kedekut x bagi amik banyak
TAPI....nak suruh rasa makanan lain juga


Bubur Biji Gandum
Memang  buat dari biji gandum la
Whole wheat

Ni la biji gandum
Biji Gandum ni la yang diproses jadi tepung gandum
Macam Biji Barli kan...
Tapi ada bezanya
Kalau nak tahu bezanya..
Dah  tulis GANDUM vs BARLI.. kat sini...
Resipi dan pic biji gandum plak just c&p dari BUBUR GANDUM... kar sini

BUBUR GANDUM
1 cawan biji gandum
1 kotak kecil santan
1 ketul gula melaka
3/4 cawan gula putih
1 helai pandan
1/2 sudu teh garam
1. Basuh gandum dan rebus dengan3 cawan air hingga mendidih
2. Sementara rebus gandum...jerang 1 kettle air panas..sebab 3 cawan air tadi x cukup untuk melembutkan biji gandum
3. Bila air rebus gandum mula kering,tambah air panas agak2 dalam 2 cawan dan terus rebus lagi.
4. sentiasa tambah air panas bila kering .jangan tambah air sejuk sebab kalau tambah air sejuk nanti mengganggu peroses masak dan  amibil masa untuk mendidih semula
*** Tambah air panas sikit demi sikit berulang kali sambil kacau supaya biji gandum kembang dan pekat..
JIKA terus rebu dengan sebanyak air sekali gus...nanti bubur gandum x berapa pekat..Bijinya tetap kembang tapi pekatnya x cantik macam kita tambah air sikit demi sikit..

5. Bila gandum sudah kembang cantik masukkan daun pandan..
6. Tambah 1/2 kotak +  sidikit air panas supaya kuah boleh mendidih.Air panas tu ikut kepekatan yang diingini..INGAT nanti bila masuk gula kuah akan mencair sedikit lagi
7. Masukkan gula dan garam serta sesuikan rasanya
8. Masukkan baki santan pekat tanpa campur air dan biar mendidih sekali sahaja dan matikan api
    Tujuannya santan x pecah dan bubur lebih lemak berkrim

Penuh rice cooker
Mak aku kalau masak.bubur memang masak dalam rice cooker
Bubur Nasi.. Bubur Kacang.. Bubur Pulut Hitam.. Semua masak dalam rice cooker
So, kalau buka rice cooker don't expact ada  nasi jer dalam tu
Sometime ada sup tulang pun dalam tu..
Haaaaa... Kena expect the unexspected

 Bubur Gandum
Tapi background tu ada 2 biji nanas madu
Minggu ni dah 3x mak aku beli nanas madu
Mak aku makan Bubur Gandum
Aku  nak makan nanas tu
Ok.. jom kulas nanas
Hahaha...
Bye

4 comments:

  1. Di sebelah utara memang femes kan bubur gandum ni, siap ada aunty tu jual bubur gandum kat stall, masuk dlm tv lagi. Kalau di Johor memang tak jumpa bubur gandum jadi ini bukan makanan nostalgia aunty, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu kot mak kiter cakap bubur gandum ada jer kat kenduri..
      Haaa.. Kalau Johor kiter selalu baca nasi ambeng.. Mak kiter selalu beli kat Pasar tani.. Sedap..
      Kiter tingin nak rasa Kacang foul yang ada telur mata tu..

      Delete
  2. Terima kasih share resipi ya. Tak tau pun ada bubur biji gandum ni. Bila tunang request nk mkn bubur ni. Cuba la buat. Ingat sama je cara buat mcm bubur lain. Nasib goggle dulu. Tq ye dan Semoga dimurahkan rezeki awk. 😉😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiinn...
      Alhamdulillah..
      Semoga dimudahkan urusan buat bubur gandum dan memenuhi citarasa tunangan & semoga berjodohan kekal hingga ke Jannah

      Delete