Sunday 9 April 2023

MENU IFTAR RAMADHAN KE17 : FRIED GLASS NOODLE

 Salam 18 Ramadhan dan selamat berhari minggu.


Semalam Ramadhan 17 saya masak glass noodle untuk iftar sendiri.
Iftar sorang-sorang.
Anak jantan tu kerja.
Adah berbuka kat luar 
Anak dara bongsu tu kata keluar KL gi beli barang kat Low Yat & berbuka kat KL.


Dulu saya ingatkan glass noodle dengan suhun tu sama ja..
Rupanya lain 
Kalau suhun dia mudah lembut bila direndam/rebus dan bila goreng mudah  benyek dan silap hari bulan masa goreng akan melekat kat kuali kalau overcook. Saya pernah beberapa kali masak SUHUN GORENG yang selama ni saya ingatkan sama dengan glass noodel tu🤭.


Glass noodle ni  masa kering  agak keras,sedikit kasar dan glass noodle kering ni sedikit putih kuning dan tidaklah seputih suhun.Dia tulis pun sebagai unbleched  bean.Lupa pulak nak snap gambar sebelum masak untuk rujukan.
Bila dah rebus dan direndam dalam air..Lepas tu digoreng dengan rencah pun teksturnya sangat kenyal tidak putus dan lebih sedap.

Dah lama beli glass noodle tu tapi baru sekali guna untuk makan dengan bakso.
Saya guna sepaket kecil untuk individu size 

 Patut tabir bijan baru cantik..tapi puas cari bijan dalam kabinet,tak jumpa..hihihi

Saya dok leka menyampret...Pukul 7 baru masak mee tu untuk iftar.
Target nak siapkan 20 balang sebelum berbuka.Tapi terganggu dek adunan buat perangai.Bila bakar kuih mengembang hilang bentuk.Bertray juga.Tarik nafas,duduk jap.Belek satu-satu bahan...
Laaaaa....dah jumpa...puncanya saya guna telur saiz AA...
So,adunan dah terlebih telur.Adunan dahlia kalau terlebih telur memang akan mengembang.
Pernah terjadi beberapa tahun lepas saya buat sampret susu.Dalam resipi takda masuk telur.Saya gatai tangan pi boh telur ..
Dah la terus adun 4 adunan sekali jalan...Memang berkesudahan dengan buang...Kalau doh gagah alter pun dia akan " berlagu".Makanya memang kena bancuh adunan baru..
Antara suka-duka buat kuih raya yang menjadi pelajaran  berharga..
hihihi

So,bila jadi begini,saya relate dengan peristiwa tersebut.
Takmau hilang mood lagi..
Terus tolak adunan tu ke tepi...start bancuh adunan baru..
Beringat dah telur tu besar maka,k na kurangkan separuh..
Haaaa,baru elok dan semangat nak membaking...
Alhamdulillah dapat juga capai target walau timing dah lari.

FRIED GLASS NOODLE CARA SAYA 

1 pack kecil glass noodle.
2 keping daging lembu
2 pokok sawi hijau- rebus
1 bawang putih.
Chilly flakes
Sikit carrot,daun bawang dan daun sup
Minyak,garam,gula & kicap

1. Rebus glass noodle dan rendam dalam air agar tidak melekat.

2. Panaskan sikit minyak dan tumis bawang putih cincang bersama daging yang dihiris nipis.

3.Masukkan carrot dan bahan lain.Masukkan mee yang sudah dicelur dan gaul rata.Renjis kicap dan perisakan..

4.Hidangkan bersama sawi celur.



                   pic.                                Google(shopee)


Update: 
Saya guna glass noodle ni.Dia pack kecik-kecik tak salah saya 40gm setiap pack.


Burned Cheese Cake by Adah.
Dia buat 2 biji.
Sebiji sia bawa tempat berbuka 
Sebiji tinggal kat rumah.



21 comments:

  1. Sedapnya glass noodle...memang ada jual kat kedai eh kak..SA ada buat guna suhun tp benyek x.menjadi...hehehe...cer share skit rupa paras paket glass noodle akak beli tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul SA...
      Saya pun pernah guna suhun begitulah jadinya..
      Saya dah update rupa paras paket glass noodle tu😄

      Delete
  2. Glass noodle tu la kot yang selalu jumpa di hotel Indonesia dan Thailand kalau sarapan. Di sana tak ada bihun, yang ada hanya glass noodle saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya betul dah tu cikgu...
      Selalu nampak kat Thailnad Street Food

      Delete
    2. Yang kat Indonesia tu depa makan ngan bakso tu agaknya..
      Saya pun terniat mencari tu lepas ada cleaner belanja bakso sebelum puasa tu.Bila makan saya dapati " suhun" dia lebih kenyal dan sedap.Rupanya itu bukan suhun tapi glass noodle.Tu yang gigih mencari🤭

      Delete
  3. Sedap glass noodle goreng camtu. Biasa makan kat Johnys.
    Alaaa, frustnye kalau adunan buat perangai kan. Kite semalam buat tart nenas, tray yg last hangit sikit. Salah set mode membakar 🤭. Salah sendiri. Huhuhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang memang terjadi insiden-insiden macam tu kan...

      Delete
  4. Ibu baru tahu glass noodle dgn suhun lain rupanya ye. Sedapnya semperit kuih kegemaran tu. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya...sama la saya pun sebelum ni macam Ibu jugak dok ingat benda sama🤭

      Delete
  5. Laah…tengok tajuk, kita dok ingat nama kedai. Rupanya glass noodle tu nama sejenis mi 🤣. Teruk sungguh pengetahuan saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang Ujie tak tau tu sikit ja...hanya glass noodle..hihihi
      Yang lain Ujie lagi tau..
      Saya nak tulia Mee kaca/ gelas macam pelik ..tu yang tulia jugak glass noodle jugak🤭

      Delete
  6. lain yer..ingatkan sama suhun & glass noodle tu.. baru tahu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain dari segi teksturnya tu MA..
      Lebih kenyal dan sedap

      Delete
  7. suka fried glass noodle tu...kalau mkn luar kt johhnys tkpernh lg masak sdiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru dua kali masak glass noodle ni..hihihi

      Delete
  8. Sy suka glass noodle sbb dia kenyal2 tu. & Now baru sy tau jugak punca knp dahlia semprit jadi mengembang lps bakar. Sy tak pnh kena sbb tak pnh buat tapi selalu nmpk orang post kat MATJHI.. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...glass noodle ni sedap kan.

      Dari pengalaman,ada beberapa faktor semprit ni kembang.Antaranya lebih telur,gula tak hancur dan juga adunan terlalu lembik.
      wallahua'lam.

      Delete
  9. Tak pernah makan glass noodle ni...
    Sy tak reti baking, memang beli ja la kuih raya huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasni boleh try PH..🤭
      Saya pun kalau ada bajet untuk beli kuih raya,takyah baking PH..beli jer 🤭
      Tapi saya suka baking🤭

      Delete
  10. Wah... dah siap biskut sempritnya... sy x brp mkn glass noodle ni mungkin jarang mkn kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...
      Kakmim banyak ke baking kek lapis seghawaq?

      Delete