Syawal ke-3 masih memasak juadah musim perayaan.
Syawal ke-3 tu juga saya ikut Achik pergi open house.Sepanjang cuti raya kali ni saya mengekor Achik pergi kenduri dan open house.Tapi masak tetap on...hihihi
Raya ke-3 makan nasi impit dan lemang dengan kuah kacang.KUAH KACANG CEPAT DIMASAK
1/2 kg kacang tanah
( saya guna yang siap kisar)
1 keping gula nisan
1/2 cawan gula pasir
2 asam keping
3 sudu teh garam
1 cawan minyak
Bahan Blend:
20 cili kering- rebus
2 serai- hiris
2 hiris lengkuas( jika suka)
2 bawang besar
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak.
2. Masukkan kacang kisar dan semua bahan lain serta air ikut pekat kuah.
3. Masak hingga mendidih sambil kacau sesekali.Perlahankan api dan masak perlahan beberapa ketika supaya naik minyak.
4. Sesuaikan rasa.Kuah kacang ni elok dimasak beberapa jam sebelum dimakan supaya kuah sebati menyerap rasa dan lebih sedap.
Emak saya suka makan nasi impit kuah kacang.Kalau makan dengan lodeh lagi la mak suka.Tapi anaknya ni malas nak masak.Kalau jenis pekat ni kami panggil sambal kacang.Kalau versi cair sikit tu kami panggil kuah kacang.Tapi kadang belasah saja panggil ikut sedap mulut🤣
Mak beli durian Siam.Kesukaan mak makan lemang dengan durian.
Alamak ada durianlah! Terbau-bau aromanya sampai LD.
ReplyDeleteSaya tunggu Mama Cella masak sambal cengeng pulak.
Ish.. mn nk dpt durian siam ni mak cella? 🤔
ReplyDeletenak cuba juga la lemang dengan sambal kacang
ReplyDelete