Saturday 30 October 2021

JAGUNG KELAPA

 

Jangung Kelapa.
Makanan nostalgia jugak ni.Dulu mak saya selalu juga buat ni.Tapi mak buat lagi sedap la.Jagung fresh,kelapa kukur sendiri.Makan pula berebut adik beradik sebab bendanya tak banyak.Memang lagi nikmat.

Bila terasa rindu makanan masa lalu...Buat jugak la.Ni saya hanya guna 1½ tongkol jagung.Asalnya rebus 2 tongkol jagung.Anak-anak tak minat jagung rebus.Saya pun hanya berjaya habiskan ½ tongkol jagung rebus.Makan sorang-sorang tak feel  sangat kan... 

Baki lagi 1½ tongkol jagung,saya hiris dari empulurnya.Dapat isinya dalam 1 cawan.Saya tambah ½ cawan kelapa parut putih,1 sudu gula dan secubit garam.Itu sahaja.Gaul rata dan siap.
Saya tak kukus pun kelapanya sebab saya lebih suka kelapa fresh berbanding dikukus..Kalau dapat kelapa muda yang isinya sudah keras boleh diparut kasar tu..lagi sedap sebab tak berhampas.
Jagung pun pada saya kalau guna jagung sejuk beku yang orang buat corn in cup tu kagi sedap sebab jagungnya  juicy.Tapi pilihlah jagung yang bijinya penuh tidak terpptong bahagian bawahnya baru sedap.

ni pic dari Google..
Jangan pilih yang macam ni.. ¼ bahagian bawah jagung sudah terpotong.Isi macam ni kurang sedap sebab jusnya sudah keluar.

ni pun pic Google..
Pilih jagung penuh macam ni.Bahagian bawahny tidak terpotong.Rasanya lebih juicy dan manis.Bila kunyah pun feel sebab meletus dalam mulut..Buat 1½ tongkol pun saya sorang juga yang makan.Depa dua beradik tu langsung tak sentuh pun.Depa hanya suka popcorn....(sambil tonton movie)...hihihi4 comments:

 1. Tak pernah makan jagung kelapa. Kalau kukus dan campur susu dan butter macam kat kedai tu pernah lah. Sedap tu rasa jagung manis dan lemak lemak kelapa.

  ReplyDelete
 2. Masa banyak tanam jagung dulu, ada juga buat makanan macam ni

  ReplyDelete
 3. Oh, baru tahu tips pilih jagung butir tu.. tapi sy belum pernah makan jagung dengan kelapa, tentu makin lemak rasanya kan

  ReplyDelete
 4. Selalu beli jagung tongkol utk rebus je sbb si paling kecik tu hantu jagung. Kalau ada balance Walaupun yang dah berebus saya kikis dan esoknya buat jemput2

  ReplyDelete