Tuesday 19 May 2020

JUADAH IFTAR 25 RAMADHAN 2020- NASI AYAM THAI (PKPB-COVID 19}

Semalam mak aku sambung buat biskut raya.
Semalam hari ke 25 Puasa..
Kalau tahun-tahun lepas time ni semua dah ready kemas-kemas nak balik kampung dah pun...
Hari tu sebelum Perintah Kawalan Pergerakan- Covid 19 ni kitorang plan nak balik kampung hari sabtu sehari sebelum raya
Sebabnya hari Jumaat kakak masih kerja
Abang plak cakap bulan April abang dah habis kursus & posting
Abang kata dah redho dah tahun ni kena raya kat KL
Abang kata kalau 1st year posting memang xdapat cuti raya.. Tambah lagi kalau bujang
Mak aku cakap nak masak rendang frozen untuk abang... Pastu nanti soh abang beli lemang jer buat makan pagi raya sambil video call la konon
Tapi itu kita yang merancang
Yang ุงู„ู„ู‡ tentukan  adalah hampir semua warga KL memang kena raya kat KL pun
Hanya beberapa kerat jer dapat balik kampung atas sebab- sebab tertentu
Ada yang balik dengan kebenaran polis
Ada yang cilok & lepas
Tapi dalam TV dah cakap nanti mdreka akan dikenakan tindakan kerana melanggar Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB)

Untuk iftar...
Mak aku masak Nasi Ayam Thailand

Kelam kabut abang snap pic
Sebab masa ni dah azan
Mak aku baru siap masak
Semua makan tembikai & minum air kosong dulu
Sib baik sempat jug berdoa sebelum waktu iftar..
Apa yang aku doa?
Rahsia laaaa



Habis azan baru makan nasi
Mak aku cakap today xde kuih
Tak buat kuih iftar
Sebab bz buat kuih raya


Mak aku sendukkan nasi
Kakak susunkan tomato

NASI AYAM ALA THAI
1/2 ekor ayam - potong
3 cawan beras basmathi-rendam 15 minit
1 ketul halia tua - hiris @ ketuk
2 pokok daun sup
2 pokok daun bawang
1 ketul kiub ayam
1 sudu teh garam
1 helai pandan

1. Ayam dibersihkan & rebus bersama 8 cawan air halia, pokok daun sup & daun bawang & kiub ayam.
3. Bila mendidih & ayam 3/4 masak, keluarkan ayam
4. Ambil 4 cawan air rebusan ayam & masukkan dalam rice cooker & cook hingga mendidih semula.
5. Masukkan beras yang sudah direndam & daun pandan
6.Biar nasi tanak

Sup:
-Baki rebusan ayam dimasak hingga mendidih & tabur daun sup dan daun bawang

Sambal Cili:
1/2 cawan sos cili (brand Life sedap)
1/2 cawan air
1 sudu kicap
1 sudu gula perang
2 ulasa bawang putih cincang
1 sudu daun ketumbar cincang

1. Campur sos cili, air, kicap, gula perang& masak hingga mendidih
2. Angkat & masukan dalam mangkuk d tabur daun ketumbar

Sambal Halia:
2 ketul halia muda
5 bawang putih
1 sudu gula
1/2 sudu teh garam
2 sudu cuka

-Tumbuk halia & bawang putih
-Tambah garam, gula & cuka
- Sesuaikan rasa

Ulam :
Salad
Tomato
Timun


Ulam...
Daun salad menyorok sebab malu



Sambal Cili

Sambal Halia


Rasa nasi ayam ni macam Nasi Ayam Hainan yang mak aku masak sebelum ni
Aku hanya makan ngan sambal cili
Tapi mak aku ngan kakak beria makan ngan sambal halia
Kakak makan sambal hlia sampai licin
Sslalunya kakak orang 1st yang sselesai makan
Malam tadi kakak orang last yang siap
Sesuatu yang aneh..
& semua bekas licin tersusun tepi pinggan kakak
Oleh karana kakak orang yang last..
Maka kita hadiahkan  pantun adik beradik untuk kakak
Pantun 2 kerat jerk..

Buah durian tampuk emas, 
Siapa kemudian,silalah kemas. 

๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ



Makan tembikai jap...
Brrrrrr....
ุงู„ุญุฏุงู„ู„ู‡.

SELAMAT BERPUASA..

4 comments:

  1. Dasat.... Penyakit adik beradik.. sapa last ke kemas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingat time Kita je kena.. sapa last kena kemas.

      Delete
    2. ๐Ÿคญ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Delete
    3. Heeee.... Sesekali kena berkira๐Ÿคฃ

      Delete