Sinambungan daripada masak SAMBAL BILIS BELIMBING FROZEN...Kita cari sebab untuk penuhi hajat anak tekak
Ubi Kayi Goreng..cicah sambal bilis belimbing tu
Sebelum tu dah makan Ubi Kayu Rebus cicah sambal bilis tu..
Kita rebus ubi kayu dalam rice cooker hingga ubi empuk gebu..Lepas dah empuk elok...buang semua airnya dan panaskan sekajap hingga semua air kering..Barulah ubinya gebu elok dan tak berair..
Ni cara saya la...Mungkin ada cara orang lain yang lebih baik...
Pada tekak saya...ubi kayu lebih sedap direbus tanpa garam..Baru terasa lemak manisnya..
Dulu saya rebus letak sikit garam.Nak jadi asbabnya ada sekali rebus kat tempat kerja tak ada stok garam la pulak..
Maka rebus la ubi tanpa garam..
Eh,rupanya tak letak garam lagi sedap la....
Sejak tu kalau rebus ubi kayu saya tak letak garam dah...
Haruslah kalau makan ubi kayu bertemankan kopi.
Kat rumah tengah mewah Kopi Tenom kiriman Cikgu Amie...
Memang aromanya bikin mata segar.
Alhamdulillah atas rezeki yang Allah kurniakan...🤲🤲
Oooo rebus ubi tanpa garam sedap pula ye.
ReplyDeleteNak cubalah nanti rebus tak bergaram.
Ngam betul kan Mama Cella makan ubi kayu minum kopi Tenom.
Tu la...saya pun tak sengaja ..baru tau lagi sedap tanpa garam
DeleteDua2 pun suka
ReplyDeleteKan wak...
Deletedua2 pun sedap...
ReplyDeleteplus kopi memang sedap sgt la kan....
kopi lover...harus laaaa...hihihi
DeletePernah baca baru ni tips rebus jagung jgn letak garam. Rupanya, ubi pun sama ya. Sy suka ubi rebus goreng 😋
ReplyDeleteTry la nanti SK....bandingkan ..hihihi
DeleteRebus sdp.. goreng pun sdp.. mmg layan kalau kena dgn kopi panas.. 🤩
ReplyDeletehahaha...ubi mesti nak kena gu dengan kopi kan..
Delete