Hari Sabtu saya hanya bertapa atas kayangan..Langsung tak pijak bumi..Hanya memantau jerebu dan melihat bumi di bawah sana dari kayangan...hihihi
Kurang sikit excited ..
Ketika mendidih.....Satu rumah bau sup kambing
SUP KAMBING
Lepas basuh saya rebus kepingan kambing tu dalam rice cooker bersama beberapa ulas bawang putih lebih kurang ½ jam..
Kemudian baru masak sup.Tapi tak lah masak semua sebab macam banyak sangat.Saya masak 6 slice sahaja..Cukup la sorang 2 keping kan...
Lagi 3 slices saya isikan dalam bekas bersama air rebusan dan frozenkan..Nanti boleh buat rencah mee kambing ke apa ke..hihihi
Orang masak sup dalam periuk...kita masak sup dalam kuali...Ni kalau Gordon Ramsay tengok ni...fail!
Hihihi..
6 slices kambing
1 batang carrot- potong kasar
3 biji kentang- belah 4
1 batang saderi
minyak,garam,lada sulah
daun sup,daun bawang & bawang goreng
Bahaj tumis:
½ bawang Holand- hiris
5 bawang putih-ketuk
1 ketuk halia- ketuk
1 bungkus rempah sup tulang
1 sudu serbuk rempah sup( saya guna serbuk rempah soto sebab lagi harum)
1. Gaul kambing dengam sesudu tepung gandum dan biarkan sekejap,kemudian basuh bersih.
2. Rebus kambing lebih kurang ½ jam bersama bawang putih dan halia.
3. Dalam periuk/kuali panaskan 4 sudu minyak dan tumis bahan tumis hingga harum.
4. Masukkan kambing bersa.air rebusan,carrot dan kentang.
5. Bila semua sudah empuk,masukkan batang saderi dan perisakan.
6.Sesuaikan rasa , tabur daun bawang,daun sup & bawang goreng.
Takda stok bawang goreng.Nak buat malas.. Untuk mangkuk saya...saya ketuk sebiji cili padi dan perah sikit limau untuk rasa yang lebih segar...
Kalau sup saya tak suka makan dengan nasi.Saya hanya akan hirup ratah- ratah saja.
Daging tu sengaja tak hiris.Masak sekeping-sekeping..Biar puas gigit dan kunyah..
sedap tu sup kambing...tp kalo jenis slide ni slalu grilled....kalo yg wat sup guna jenis cube
ReplyDeletebetul..sepatut guna jenis kiub tapi takda stok🤭
Deletesedap ni kak, hirup gitu je atau lawankan dengan roti memang syurrrrr
ReplyDeleteBetul..saya pun suka hirup hirup ja...
DeleteTak jadi gril buat sup pun ok. Terasa mengembek sampai ke Tanah Jauhar ni.
ReplyDeleteKan....belasah ja...
Deletekita geng kambing..hihihi
Sedap erk kambing slice macam ni buat sup..boleh la cuba nanti..
ReplyDeleteDah takda kiub kita hantam saja la sliece pun...hihihi
DeleteSdpnya sup kambing.. lama plk xmkn.. abg yan tu manjang order sup urat keting.. tgh syok mkn urat keting!! 🤩
ReplyDeleteSup urat keting pun sedap ka. Kak Lin.kenyal kenyal,..
DeleteDah la dok kayangan, menu pun kayangan ye Mak Cella 😆
ReplyDeleteLama tak beli kambing...dok teringin Beriani Kambing hikhik
Hahaha....
DeleteEh,kali ni saya beli mutton lagi mahal dari lamb...sebelum ni biasanya lamd lagi mahal daei mutton
Eh? Macam dalam mug je tu...?
ReplyDeleteHahaha...macam mug tapi mangkuk 6" tu uncle
Deletesup kambing melayu style la ni..
ReplyDeleteBetulll....
Deletesaya tak panadai masak mamak style
Sedapnya cecah roti dengan sup kambing! Mmbbeeeeekkkk!
ReplyDeletemmmbekkkk...
Deletekan kalau cicah roti perancis sedap ni
sedapnya...betul kata kak Amie tu, cicah2 ngan roti..layannn
ReplyDeleteSaya pun dok terbayang pula kenapa la tak beli roti perancis...
Delete