Sunday, 17 March 2019

PULUT KUNING SAMBAL BILIS

Pulut Kuning vs Sambal Bilis..
Untuk weekend breakfast ..
Sunday morning..
But not this morning
Haaaa....lest weekend la
Dah seminggu baru post
Lupa laaa....
Tengok balik detail kat pic tu baru perasan dah seminggu...
Sunday to sunday


 Mak aku masak Pulut Kuning dengan Samval Bilis & Telur Rebus vs Kopi O Panas
Untuk breakfast...
Actually brunch dah pun
Sebab makan lewat pagi..
Heee....weekend memang biasanya mak aku akan masak heavy untuk brunch


 Pulut Kuning selalunya mak aku masak ngan Rendang Ayam or Rendang Daging
Tapi yang ni vs Sambal Bilis..
Pun sedapppp...


 Macam NASI LEMAK KUNING BUNGKUS SURAT KHABAR .....yang famous kat Kedah la
Mula aku pun ingatkan brunch Nasi Lemak Kuning tu....
Tapi ni memang Pulut Kuning...
Bukan Nasi Lemak Kuning...
Mmmm.....lama juga mak aku x masak Nasi Lemak Kuning....
Tiba- tiba rasa craving Nasi Lemak Kuning lak...
Sedapnya Nasi Lemak Kuning Bungkus Surat Khabar lauk Ayam Kicap makan rebut- rebut ngan Aqil...
Huhuhu....


  Bekal untuk abang...
Abang bukan makan pun Sambal Bilis
Tapi abang kata nanti nak share ngan kawan ..
Nampak jer kecik bekal tu
Tapi pulut tu banyak sebab padat
Nampak mak aku menag isi padat dalam bekas tu sampai kena ikat getah...


 PULUT KUNING


1 kg pulut
1 sudu makan serbuk kunyit
1 asam keping

*** Basuh dan rendam pulut bersama serbuk kunyit dan asam keping.
Rendam semalaman @ sekurang2nya 4 jam


- Pastikan pulut tenggelam sekurang2nya  2 ruas jari kerana masa direndam pulut akan menyerap ait.
- Asam keping digunakan supaya mendapat warna kuning yang bersih.

1. Panaskan kukusan .
2. Toskan pulut dan kukus hingga pulut masak dan berkilat...anggaran 1/2 jam


Bahan Santan:
2 cawan santan pekat- guna santan fresh
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula

** Campur semua bahan santan dan kacau hibgga garam dan gula larut

2. Bila pulut sudah masak..tuangkan pulut dalam bekas yang besar.
3. Siramkan bancuhan santan tadi dan gaul rata..
- pulut akan nampak basah dan sedikit melekit.
- Setelah digaul sangan biarkan pulut rehat lebih   kurang 10 minit dan pulut akan hilang melekit dan jadi berkilat dan berminyak

** Untuk rasa yang lebih berlemak..boleh terua hidang..tetapi jika untuk tahan lebih lama..
pulut yg sudah digaul santan...dikukus lagi sekali hingga berwap lebih kurang 10 minit.
TETAPI pastikan tidak ditutup  supaya pulut kekal cantik.Jika ditutup semasa kukus kali kedua ni..pulut akan lembik dan benyek kerana wap yang terperangkap



 Resipi just c&p kat post PULUT KUNING RENDANG AYAM ...kat sini....
Sebab mak aku kata sama jer....


 Sambal Bilis....
Resipi pun c&p dari entri  PULUT LEMAK SAMBAL BILIS .....kat sini...

SAMBAL BILIS
2 cawan bilis bersih
1/4 cawan minyak
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula melaka/ brown sugar

Bahan Blend:
20 cili kering - rebus
1 bawang besar
3 bawang putih

1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis. angkat
2. Dalam mi gak yang sama tumia baham blend hingga naik minyak
3. Masukkan asam,garam dan gula
4. Tambah ikan bilis goreng dan masak hingga pekat.
5. Sesuaikan rasa...



Pulut Kuning Sambal Bilis...
Ik...bye

6 comments:

  1. Cantik pulut kuning tu, eh teringin jugaklah nak memulut hujung minggu ni ikut tips Mak Cella

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...memulut tu..
      Kalau dalam BM memulut tu kata ganda separa...maksudnya mulut- mulut...
      anyway selamat memulut...
      hahaha

      Delete
  2. makan dengan kari ayam/telur pun sedap juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa...betul ..kalau nenek kiter makan ngan kati udang + buncis....aummm

      Delete
  3. Sambal..rendang .ikan parang masin goreng . Kalau lagi best makan dgn sambal belacan Dan Kari daging..telur rebus..atau Dadar... Nest

    ReplyDelete