Bukan Bingka yang frozen
Tapi Ubi tu guna ubi frozen
Bingka Ubi Kayu
Mak aku panggil BENGKANG
Aku panggil Bingka
Kadang aku pun panggil Bengkang juga
Cuna kalau panggil Bengkang aku akan tingat 1 Kedai Barang kat Kedah tu ...
Kedai Weng Kang
Weng Kang tu Chinese
Beng Kang is kuih
Beng Keng is anoying
Hahaha.....
Bengkanv Ubi Kayu
Swmalam nyer bekal
Mmmm...kan mak aku dah cakap dah minggu ni nyer bekal temanya kuih
Isnin bawa Karipap Sabah
Selasa bawa Cekodok Pisang & Fries
Rabu bawa Bengkang Ubi & Bengkang Pisang
Mana Bengkang Pisanv..?
Tungguuuu...!
Bengkang Ubi dalam piting ni untuk abang..
Tapi balik semalam tengok bengkang Ubi ni x luak pun..
Bengkang Pisang jer habjs
Mmm...abang mana suka sangat kuih lembik2 macam ni...
Mak aku lak cakap mostly lelaki memang x minat kuih lembik & manis..
Mereka lebih suka kuib garing dan pedas..
Mmm....yer ker macam tu...?
Ntah....aku x tahu plak
Mak aku masak sampai 2 jenis bingka
BENGKANG UBI KAYU
2 cawan (padat) ubi kayu- yang dah blend dan dah tapis
1 kotak santan + 1 cawan air
11/2 cawan gula
sikit garam
sikit pewarna kuning
1 sudu butter @ marjerin
1.Kupas dan basuh ubi kayu.
2. Potong2kan anggaran sebesar ibu jari supaya senang nak blend.
3. Blend ubi kayu yang dah potong bersama air secukupnya supaya senang nak blend.
(xpe air ni x kisah kalau terlebih pun sebab nanti nak tapis)
4. Tuang ubi yang dah blend dalam penapis santan atau pengayak tepung.
5.Air tu jangan buang.Biarkan mendap.Mendap tu maksudnya biarkan hingga airnya jadi jernih & bawahnya ada macam tepung putih..
6. Buangkan air yang jernih tu perlahan-lahan & ambil tepung yang mendap tu campur sekali bersama ubi yang dah tapis.
7. Campur semua bahan dan gaul sebati
8. Sapu loyang dengan butter dan tuangkan adunan ubi
9. Bakar dlam oven 200' selama 1 jam - 1 1/2 jam
10. Biar sejuk baru potong
2 cawan (padat) ubi kayu- yang dah blend dan dah tapis
1 kotak santan + 1 cawan air
11/2 cawan gula
sikit garam
sikit pewarna kuning
1 sudu butter @ marjerin
1.Kupas dan basuh ubi kayu.
2. Potong2kan anggaran sebesar ibu jari supaya senang nak blend.
3. Blend ubi kayu yang dah potong bersama air secukupnya supaya senang nak blend.
(xpe air ni x kisah kalau terlebih pun sebab nanti nak tapis)
4. Tuang ubi yang dah blend dalam penapis santan atau pengayak tepung.
5.Air tu jangan buang.Biarkan mendap.Mendap tu maksudnya biarkan hingga airnya jadi jernih & bawahnya ada macam tepung putih..
6. Buangkan air yang jernih tu perlahan-lahan & ambil tepung yang mendap tu campur sekali bersama ubi yang dah tapis.
7. Campur semua bahan dan gaul sebati
8. Sapu loyang dengan butter dan tuangkan adunan ubi
9. Bakar dlam oven 200' selama 1 jam - 1 1/2 jam
10. Biar sejuk baru potong
Mak aku cakap guna Ubi Kayu frozen
Hari tu Mak Wana bagi ubi kayu
Mak aku cakap dah blend ...tapis dan ambil tepung pati nya dan campur dalam ubi parut & frozenkan
Ni mak aku masak waktu malam sebelum tidur
Pagi kuih dah sejuk baru cantik nak potong
Actually mak aku ada masak 2 kuih ni
Haaa...yang dalam bekas bulat tu Bingka Ubi
Yang dalam bekas 4 segi tu Bingka Pisang
mmmm.... nanti pasni lak citer..
Ni kiter citer Bingka Ubi Kayu dolu
Heee
Ni pic waktu pagi...by mak aku
Makaku yang snap pic ni
Aku bz iron baju & nak siapkan beg
Mak aku cakap bila dah sejuk kuih akan cantik dan sebnang nak potong
Bekal kakak
Separuh Kuih Bing Ubi Kayu
Yang sebelah bertutup tu kuih yang dalam loyanng 4 segi tu la..
Bingka Pisang
Ni plak bekal mak aku ngan aku
Yang bekas tupperware oren tu aku nyer
Haaa...cikgu aku pun makan tau
Cikgu cakap sebab bau dia sedap sangat...
Cikgu teringin nak makan
Cikgu makan sekeping Bingka Ubi
dan sekeping Bingka Pisang
Komen...
Cikgu kata cikgu lagi suka Bingka Pisang...sebab harum
Yang bekas Bingka Ubi sahaja tu mak aku nyer
Yang ada 4 bingka ubi dan 3 bingka pisang tu mak aku kata nak bagi Mak Wana
Nak bagi rasa Ubi Kayu yang dah lebih sebulan mak dia kasi
Hahahaha...
Haaa...cam biasa la
Bekal kakak memang kena extra
Kakak kata peraturan tempat kakak intern tu kena makan sama2.
Kakak kata ada 7 staff kat department kakak
So ngam-ngan 7pcs Bingka Ubi
7pcs Bingka Pisang
Hari tu masa kakak baru intern kat situ...
Mam aku ada masak Kek...
Pastu masak Cupcake..
Mak aku ada isi bekal kakak 4pcs cupcake untuk bekal...
Tapi masabalik rumah petang ...tengok kakak x bawa pun..
Bila tanya naper x bawa...
Kakak cakap sebab staff ada 7...kena makan sama...sebab tu kakak x bawa sebab x cukup
Lepas tu setiap hari nampak memang mak aku akan isikan extra bekal kakak...
Baiknya mak adik.. Dahlah rajin teroks.. Teringin akk nak berkawan. Btw brp umur awk ya?
ReplyDeleteHehehe...mak kiter memang masak bekal sejak abang dari abang ngan kakak sekolah sampai kiter sekarang...Tapi bekal biasa-biasa jer...heee...umur kiter lebih kurang anak sis SKTJ juga..heeeee
DeleteTerima kasih awak.. Setiap step awak cerita.. Sesuai utk akak yang semua benda baru nak belajar ni.. Nak tanya, ubi kayu frozen tu tahan berapa lama ya?
ReplyDelete