Monday 16 July 2018

SAMBAL PETAI DENGAN SARDIN

Sambal Petai Dengan Sardin
Sambal Sardin Dengan Petai..
Which one?
Mmm...anyone lah...
Stinky bean or bitter bean
For me...both of them
Better sebut "petai"...
Barulah betul nama petai..


Sambal Petai Dengan Sardin..
Lauk lunch semalam
Kalau yang x makan sardin sebab viral sardin ada cacing tu....xyah makan sardin
Tukar guna Bilis tin pun sedap..
Mak aku pernah masak SAMBAL PETAI DENGAN BILIS TIN ...kat sini...


Sambal Sardin Petai ni memang fav aku la..
Mak aku cakap kalau dolu2 nenek masak sambal.petai nenek suka buat dengan kulitnya
Tapi kalau masak besama kulitnya mak aku kata cepat basi sebab kulitnya akan kemang dan berlendir
Tapi masa tu sebab xde pokok petai sendiri, nenek akan masak dengan kulitnya supaya nampak banyak
Sekarang pokok -pokok petai nenek dah berbuah
Nenek kalau masak petai xkan amik lagi kulit petai
hanya amik isinya
Kalau pokok x berbuah pun nenek memang akan beli petai sebab kat Kedah petai masih murah
Bukan macam kat KL
Sebab kat Kedah jual petai akan diikat 10 papan
Harga dia nenak kata paling mahal pun 10 papan rm8
Tapi kat KL biasanya 3 papan rm5
So kalau 10 papan mestilah  dalam rm16
2x ganda dari harga kat Kedah
So...kalau nak murah gi la beli kat Kedah
Hahahaha....

MAk aku dah selalu maak SAMBAL SARDIN PETAI kat sini...
KAT SINI ....pun ada
Tapi SAMBAL PETAI SARDIN kat sini.... lagi nampak cantik


SAMBAL SARDIN ADABI CAMPUR PETAI
1 tin Sardin Adabi
3 papan petai-ambil isi
1 asam keping
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
10 cili padi hijau-patah-patahkan

Bahan Blend:
10 cili kering
1/2 bawang besar

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga garing naik minyak
2. Masukkan asm,garam,gula dan petai
3. Tambah sardin bersama sosnya
4/Masak hingga mendidih dan pekat
5. MAsukkan cili padi patah-patah dan sesuaikan rasanya

Isi petai
Ni mak aku cakapkena rendam dulu sebab isi petai tu dah kecut
Nak nampak isinya tegang kena la botoks..
Hahahaha
So...kena rendam dalam 1/2 jam kasi idinya kembali segar dan nampak kembali ayu dan muda


Selain daripada Sambal sardin Petai ni
Mak aku buatkan juga Chicken Pop Corn
Abang ratah jer buat sarapan sebelum gi kerja



Tapi sebab banayk mak aku masak chicken pop corn ni
Boleh terus buat lauk untuk lunch
Sedap makan ngan sambal petai
So hot ...spicy...crispy


Tengok mak aku buat senang jer
ISi ayam di slice nipis-nipis dan gaul jer dengan Tepung Pedas
Mak aku cakap Tepung Pedas tu namanya Tepung Bestari
Mak Ismail yang kasi hari tu


Dah siap gaul ngan tepung pedas..
Goreng la sampai garing


LAgi sedap dari KFC Chicken Popcorn tau..!!
Sebab makan panas-panas
Ni kalau dapat cicah Chees Sauce..
Huh...!!!


PAstu ada juga Telur Masin



Ok...
Nasi Putih
Sambal Sardin Petai
Chicken Pop corn
Telur MAsin
Huh...
Ok...bye

3 comments:

  1. salam

    sambal petai sardin sedap la..sambal ikan bilis petai also.
    tak pon sambal tempoyak dgn pucuk kayu letak petai.. terjongket meja...

    buah keluak... ada di jual di pasar taman tun cowkit etc..

    pasar besar melaka dan sebagainya.

    masak asam pedas pekat pekat letak buah keluak dua tiga biji.. letak ikan atau ayam... sedap.. membuka selera... dan menghilangkan rasa ayam dan ikan... hanyir nya.. kuah ada kehitaman tapi sedap.. letak daunkesum, limau purut sedap....

    dan dilawankan dengan ikan kering, sambal belacan dan sayur kobis goreng. telur asin atau telur dadar.

    sedap.boleh hirup kuah dia....

    jagung fresh baru petik, di diambil isi dan blend dengan ice.. tak yah letak benda lain.. sebab manis dari jagung dah bergula.

    wasalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah Keluak tu xde jual on9 ke..
      Cam best la...
      Jagung fresh sis nor cakap tu memang xyah masak ker..
      Kiter lum pernah makan jagung mentah..
      Sebab ingatkan x boley makan memtah

      Delete
  2. Buah keluak banyak di pasar di singapore, kl dan melaka. Juga di indonesia terutama kepulauan jawa..

    jagung yang mentah baru dipetik kalau lembut butirannya.. sedap makan mentah, lurutkan dengan pisau seakan nak buat bubur... tapi blend. Jangan tambah gula sebab jagung ada natural sugar nya sendiri.. just buat plain.

    ReplyDelete