Tuesday 10 September 2013

CAPATI CICAH KARI TEMPE.....PELIK TAPI SEDAP...!!!

Mak aku memang hantu kari....tapi selalunya dia masak kari ikan...kari ayam...kari daging...mmm,kari sotong..kari udang ada la sekali  & kari ikan masin...tapi hari ni mak aku kata dia punyer idea mengarut sikit...hehehe..ni bukan aku yg kata tapi mak aku yang cakap...Tapi bila makan ...aku cakap ngan mak aku yang ini bukan idea  mengarut..tapi idea yang pelik tapi sedap...hehehe

Ni petang tadi nyer makanan....Mak aku kata nak buat sandwich...tapi aku cakap nak makan roti canai...ala,bukan nak gi makan kat gerai mamak pun..aku nak roti canai segera tu je...Rupanya yang dalam peti ais tu bukan la roti canai...Mak aku kata tu capati...hmm capati pun capati lah..janji boleh makan sbb perut rasa lapar....



Capati segera....Kuarkan dari plastik..letak je atas kuali panas...bila dh garing angkat la...
Mak aku kata capati ni keluar je dari peti ais kena terus goreng..kalau x..nanti dia lembik & melekit susah nk goreng..
Ni la Kari Tempe yang Pelik Tapi Sedap tu...Mak aku kata asalnya dia buat kari sardin ngan kentang..pastu sbb teringin nak makan tempe...dia potong tempe masak ngan kari tu skali...
Bila makan rupanya sedap sesangat kari tempe ni....Betul...!!!! tempe tu semua habis...kentang x habis...ikan sardin tu langsung xde sesiapa yang makan...
Begitulah ceritanya ...kisah capati segera yang dicicah Kari Tempe yang Pelik Tapi Sedap tu....
Seperti biasa aku minta mak aku taipka resipi...

KARI TEMPE.... Resipi Mak Aku
Ikan sardin- 1 tin kecik
Tempe - 1 ketul yang besar
1 paket rempah kari ikan
2 biji kentang
2 bawang putih
1 camt halba campur
2 keping asam keping
3 cawan air
1/2 cawan susu cair
minyak
Garam & sikit gula
1. Panaskan sikit minyak dalam periuk..
2.Tumis bawang & halba campur
3.Masuk rempah kari & sikit air...biar sampai naik minyak
4. Masuk ikan & kentang asam,garam & gula..
5. Masuk tempe & air...
6. bila semua dh empuk baru masuk susu cair..
7. Rasa asam garamnya..dh cukup rasa..angkat..

**** Mak aku kata..kalau xnak guna susu boleh guna santan..Gantikan air & susu tu dengan santan
***** Pesan mak aku lagi..Kalau guna susu cair macam kat atas tu..masuk air & biar semuanya masak dan empuk..baru masukkan susu cair tu...Baru la kuah dia cantik dan sedap..Kalau masuk susu awal2 nanti bila dia mendidih lama sangat rupa kuah dia berkeladak( keladak tu kira macam x sebati & pecah2 la..)









No comments:

Post a Comment