Tuesday, 29 November 2022

MAKAN SATE KAJANG HAJI SAMURI @ KAJANG

 Tengok Jaja post depa makan Sate Hj Samuri beli kat R&R Elmina....terliur..Sabtu malam saya ajak anak-anak pi makan Sate Hj Samuri jugak lah.Ajak pi makan kat R&R Awan Besar..Tapi anak bujang tu cakap takut jem sebab ada final Piala Malaysia kat Stadium Bukit Jalil.

Dia cadangkan pi ke Kajang...Baru la betul Sate Kajang katanya...hihihi.

Lagipun Sabtu dah lastday Cella kat rumah sebelum balik kolej.Terlanjur semua ahli keluarga ada...jom la kita JJCM sambil menikmati malam minggu bersama.Sejak masing-masih  dah makin dewasa ni...bukan selalu dapat rezeki makan dan keluar bersama.



Kami bertolak dari rumah elok-elok lepas solat maghrib dalam 7.45..
Tapi sebab anak bujang tu boleh pula terlepas simpang kat UNITEN tu...ke Bangi jadinya ..Ikut Jalan Reko terus ke Kajang...lalu Metro Kajang..
Anak bujang tu cakap masa kecik saya selalu bawa depa mai window shoping kat Metro Kajang ni..Lepas tu pi makan sate Kajang & makan bakso...Kadang pi korek duit kat Tabung Haji Kajang tu dulu untuk beli baju sekolah.....satu-satu dia dok cerita..
Ish...saya dah lupa la..
Sungguh...tak dapat recall memory..! 
Hihihi....
Yang saya ingat..Adah memang lahir kat Hospital Kajang..
Sembang-sembang...dah sampai...
Berlegar jugak la cari parkir..malam minggu ramai la orang


Bangunan ni dua tingkat..Masa kami sampai memang memang padat pelanggan kat tingkat bawah.
Adah ajak mencuba nasib kat atas....penuh jugak la .
Tunggu sekejap..
Alhamdulillah...rezeki bila meja hujung tepi jeriji tu dah siap makan..
Dapat tempat strategik...
Boleh makan sambil layan view menarik..
Untuk makluman..tingkat atas ni ada kaunter pesanan sendiri..Kat atas ni pun boleh tengok live depa bakar sate..Maknanya kalau makan kat bawah pesan kat bawah.Makan kat atas pesan kat atas.

Caranya...cari dulu tempat duduk..tengok nombor meja..Kemudian pi kaunter buat pesanan...bagitau nombor meja dan pilih menu..
Depa akan bagi kuah dan eksesori sate macam timun dan bawang  tu bawa sendiri ke meja.Sate nanti depa hantar kemudian lepas siap bakar.Nasi impit harga lain yer.


Tempat duduk kami tepi sekali ..Ada dua baris meja yang kedudukannya lebih tinggi daripada yang lain..
Tu view pelanggan tengah makan kat belakang kami di aras atas.Kami lagi tinggi la..hihihi


Dari tingkat atas memang betul-betul mengadap parkir dan  Stesen MRT.Kalau dapat tempat duduk tepi la..Kalau meje tengah atau belakang tak nampak la view ni.
Dekat sesangat Stesen MRT ni ..
Kalau nak santai-santai better datang naik MRT...turun MRT lintas jalan saja dah sampai Sate Kajang ni.


Makanan dah sampai..
Saya suruh Adah order..
30 sate daging
20 sate ayam
10 sate perut

Kemudian tambah lagi bungkus 10+10 sate daging untuk Cella bawa balik kolej.

Asalnya ini la hidangan kami...Sate dan minuman sahaja tanpa nasi impit/ketupat.
Anak bujang tu dan Cella bertawaf mencari parkir kereta...semua penuh...Adah dan saya naik dulu..saya coop meja..Adah order..katanya tak payah nasi impit..nanti tiada siapa nak makan..Tapi lepas anak bujang tu naik...dia tengok takda nasi impit ..Dia pi order pula nasi impit dan sambal extra ..


Sate perut favourite saya...
10 cucuk...kongsi dengam anak bujang tu.Adah & Cella tak nak cuba pun sate perut ni..Sedap tau..!

Dah pakat snap pic dan depa dah pakat upload kat IG depa dah ..baru boleh makan五

Baca doa dulu yer...Bismillah...

Masa ni nasi impit belum sampai...

Saya hanya mampu habiskan 4 sate daging dan 5 sate perut..
Semua pun makan tak sampai 10 cucuk sorang sudah kekenyangan.Kecuali anak bujang tu..dia boleh habiskan berbelas cucuk.Baki yang tak habis tu masuk dalam plastik.

Sambil makan layan busking...Saya tak pasti setiap malam ada busking atau hanya weekend sebab kami datang ni memang malam minggu..


Resit dah kena kuah kacang..Adah yang pi order dan bayar..Saya ingatkan harga sate ni dalam rm1.20 secucuk五Bila tengok resit baru tau
harganya...hihihi...
Sebelum-sebelum ni makan pun Adah @ anak bujang tu pi bayar..saya tak tau pun ...Kalau saya pernah bayar pun..saya yang lupa kot...hihihi..
Sebab biasanya order & terus bayar...Selalunya ada ja tanda harga kat situ...nak tengok dengan tak tengok ja kan...
Biasanya dah nampak sate ...tak tengok harga pun kan...
Takkan la secucuk rm10 pun...kan....hihihi
Dulu tahun 90-an secucuk baru 30-50 sen bergantung saiz dan brand..
Sekarang dah berpuluh tahun..bukan sate saja bertambah harga...
Tuan punya diri pun dah bertambah usia...hihihi


Turun bawah...banyak port nak bergambar...Yang muda seronok layan ni..

Kali pertama datang makan Sate Kajang ni tahun 90-an..masa masih belajar dan muda belia lagi...merempit..hihihi
Masa tu belum ada hiwa Grand Saga..SILK..LEKAS bagai..
Dari KL..kena lalu jalan kampung yang kiri kanannya berderet gerai jual lemang panas dan jagung rebus.Masih saya dapat bayangkan suasana itu..
Masa tu boleh juga naik bas Fuh Hup warna hijau tu..Tak pun bas mini...
Medan Sate pula dekat Stadium Kajang..
Kali terakhir datang..sebelum Covid 19 melanda..Bertahun la juga tak datang sini.Kalau nak makan sate Hj Samuri ni biasanya kami makan kat R&R Awan Besar saja.

Malam tu saya mencari stadiumnya walaupun tahu tiada五...


Tapi hanya tinggal tapaknya sahaja menjadi tempat riadah malam bersebelahan Bangunan Sate Kajang Haji Samuri ni..


Lebih kurang pukul 10.30 malam kami mula meninggalkan Restoran Sate Kajang Haji Samuri ketika masih ramai beratur panjang dalam restoran.

Terus bergerak ke UPM hantar Cella...tak jauh pun ..tak sampai 20 minit pun ikut Sungai Ramal..

Ops..lupa nak cakap...bayaran parking RM1...tak tau perentry atau hour.Kami masuk dalam 1jam ++kena bayar singgit sahaja..

18 comments:

  1. Alhamdulillah
    Selamat menjamu selera

    ReplyDelete
  2. Tercapai jugak hasrat akak nk mkn sate.. tp harganya mak oi! Dh mcm mkn di sushi king dah.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la .. dok makan kebelakangan ni anak-anak yang pi order dan bayar ..tak tau harga . Dok banding jugak la harga dulu2...hihihi

      Tapi sebab sedap pada tekak saya..ok la juga.Dah banyak kali anak-anak beli sate kat kawasan rumah ni...tak kena dengam selera dan payah nak ada sate daging.Saya kurang minat kalau sate ayam

      Delete
  3. Sate memang sentiasa sedap! Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...
      Tapi nak cari yang kena dengan tekak tu...kat tempat saya ada juga gerai sate tapi payah nak jumpa sate daging...ayam ja banyak

      Delete
  4. skrg ni apa2 pun kena camera eats first kak..hehe
    sy lagi lama tak ke sini rasanya last pergi 2017

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...
      camera eats first..
      Cuma macam saya ni kalau keluar makan dengan anak-anak boleh la tumpang pic dari depa.Orang tua dengan orang muda boleh beza kualitinpic kan?五

      Delete
  5. Kita geng la MC suka sate perut :D
    Kami pula tak sah rasanya kalau tak order nasi impit bila makan sate hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kan sate perut...
      Saya kalau sate ayam memang tak minat..tu nak kena pi cari yang ada daging or perut

      Delete
  6. Satay memang feveret kami anak beranak 不. Saya pun tak pernah taw harganya sebegitu kak. Sebab order kat kaunter kan. Order² makanan tugas abah Ahnaff. Tugas saya duduk diam² kat meja perhatikan dua beradik tu 五.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok jangan ambil tau harga dia Jaja..
      Makan je dendiam lebih untung...hahaha

      Delete
  7. Bestnya dapat makan sate hj samuri. Abang Farid rancang nak bawa kami makan sate balik Selangor nanti, tapi entah gerai mana dia nak bawa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah...semoga Allah mudahkan urusan nanti..
      Tengok kat blog SA dia kata sate Willy pun sedap

      Delete
  8. SA pun ada entry satay...nanti SA update ye...ada sekali tu beli ke makan satay kajang ni agaknya...dapat yang dibakar guna oven...tapi bukan kat area sini la..kat outlet lain kat Senawang rasanya...so takde rasa bakar tu...x best sudahnya makan kat tempat akak makan ni la...baru puas hati...la ni dha suka plak willy satay...nanti SA update ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la ..baru baca pasal SA beli sate Willy tu macam best...nanti nak try pi tengok..hihihi

      Delete